Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Politisk tungviktare kräver maximerat samarbete mellan #Kina och #USA

DELA MED SIG:

publicerade

on

Trots mycket olika politiska och ekonomiska system, såväl som olika kulturer, borde Kina och USA satsa energi och resurser för att maximera sitt samarbete på en rad områden, säger en amerikansk politisk tungviktare till People's Daily i en nyligen intervju, skriver Zhang Niansheng från People's Daily.

"Dessa enorma skillnader kunde ha hållit oss åtskilda och lett till fientliga relationer. I efterhand är det anmärkningsvärt att vi i över 45 år har kunnat behålla fokus på de ömsesidiga fördelarna med att fördjupa vår relation, snarare än våra olikheter”, Madeleine Albright (avbildad), betonade före detta statssekreterare i USA.

Hennes uttalanden kom före Kinas president Xi Jinpings kommande besök i USA, under vilket han kommer att träffa sin amerikanska motsvarighet Donald Trump.

Som ett vittne och bidragande till utvecklingen av relationen mellan USA och Kina har den 79-årige politikern, även den första kvinnliga amerikanska utrikesministern, följt uppdateringarna av bilaterala interaktioner.

Tillbaka till den 28 mars för 45 år sedan utfärdade kinesiska och amerikanska regeringar Shanghai Communiqué, ett dokument som avslutade 20-plus år av diplomatisk främlingskap mellan de två länderna. Det öppnade också dörren för att normalisera bilaterala band.

Albright ansåg att 45-årsdagen av undertecknandet av Shanghai-kommunikén förtjänar att firas, eftersom det var en historisk händelse som inledde en otrolig period i utvecklingen av förbindelserna mellan USA och Kina – 21-talets viktigaste bilaterala relation.

Dokumentet gav också positiva och långtgående effekter på Asien-Stillahavsområdet och världsarenan, tillade politikern.

Annons

Under de senaste 45 åren efter att de undertecknat Shanghai-kommunikén, har Kina och USA gett historiska framsteg från sina band trots upp- och nedgångar, medfört påtagliga fördelar för de två folken och bidragit till regional och världsfred, stabilitet och utveckling.

"Jag har besökt Kina många gånger sedan 1977, och varje besök har främjat min tro på vikten av att bygga en stark och konstruktiv bilateral relation”, sa hon till People's Daily och uppmanade USA och kinesiska ledare att stå för den hållbara utvecklingen av bilaterala band. i åtanke och undvik onödiga konflikter.

"När det finns skillnader måste båda länderna uttrycka dem tydligt”, underströk hon.

Hittills har Kina vuxit till USA:s största handelspartner, medan USA är Kinas näst största handelspartner. Båda sidor har också gjort nya framsteg från sitt samarbete inom militär, nätverk, folk-till-folk-utbyte såväl som lokala angelägenheter.

"USA och Kina är kapabla att arbeta i partnerskap kring frågor som global ekonomisk tillväxt och skapande av jobb, klimatförändringar, icke-spridning, regionala frågor, folkhälsa och många andra, påpekade Albright.

"Tidigare har vi till exempel sett gemensamma ansträngningar i så olika ämnen som att bekämpa ebola i Afrika, samarbete kring energi- och miljöfrågor och Irans kärnkraftsfråga”, utvecklade hon och sa att ett sådant samarbete avslöjar den strategiska och globala betydelsen av Kina-USA band.

Den 79-åriga kvinnan kommenterade det nuvarande bilaterala förhållandet och sa att deras ekonomiska relation är bland de mest oroade ämnena.

"Jag är emot protektionistiska åtgärder av alla slag och hoppas att de kan undvikas i USA”, förklarade hon sin ståndpunkt och tillade att skapa en mer öppen handels- och investeringsmiljö skulle kunna besegra krafter som uppmanar till protektionism, stärka bilaterala förbindelser överlag och skapa konkreta fördelar för folket i båda länderna.

Genom att uppskatta Kinas oförtröttliga ansträngningar och enorma bidrag till världens gemensamma utveckling, noterade Albright att både Belt and Road-initiativet och AIIB är fokuserade på att uppfylla de behov som många länder har för förbättrad infrastruktur.

"Förbättrad infrastruktur kan leda till ökad handel och investeringar och bättre levnadsstandard för alla”, förklarade hon.

Men politikern betonade samtidigt vikten av de "mjukare" infrastrukturbehoven av god förvaltning, sjukvård, utbildning och transparens. "Endast med fokus på sådana frågor kan förbättrad fysisk infrastruktur ge sitt fulla bidrag till människors välbefinnande", sa hon avslutningsvis.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend