Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

EU släpper ut humanitärt bistånd till #Afrika när behoven växer

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s bistånd på 47 miljoner euro kommer att bidra till att möta behoven hos de mest utsatta i de stora sjöarna samt i södra Afrika och Indiska oceanen.

Europeiska kommissionen har tillkännagett humanitärt bistånd för att hjälpa människor i nöd i de stora sjöarna och södra Afrika och Indiska oceanen, som fortsätter att möta konsekvenserna av åratal av konflikter och fördrivningar, såväl som utbredd livsmedelsosäkerhet och naturkatastrofer.

Av de aviserade 47 miljoner euro kommer 32 euro att gå till befolkningar i området kring de stora sjöarna – inklusive Demokratiska republiken Kongo (DRC), Rwanda, Burundi och Tanzania, medan 15 miljoner euro kommer att gå till södra Afrika och Indiska oceanen. , inklusive Madagaskar, Malawi, Zimbabwe, Moçambique, Swaziland och Lesotho.

“We stand in full solidarity with the people of Africa. The assistance announced today will help the millions affected by forced displacement, food insecurity, and natural disasters in the Great Lakes region and in the Southern part of the continent. The EU remains committed to help people in need wherever they are and to leave no one behind,” saidCommissioner for Humanitarian Aid and Crisis Management Christos Stylianides.

Humanitära partner i Demokratiska republiken Kongo, där mer än 2 miljoner människor fortfarande är på flykt på grund av interna konflikter och där undernäringen är hög, kommer att få huvuddelen (22.7 miljoner euro) av finansieringen som tilldelats området kring de stora sjöarna. De regionala konsekvenserna av Burundi-krisen kommer också att täckas.

I södra Afrika och Indiska oceanen kommer medel att gå till att hjälpa dem som drabbats av livsmedelsosäkerhet orsakad av långvarig torka, samt till att stärka kapaciteten att hantera återkommande katastrofer. Den största delen (6.2 miljoner euro) av paketet kommer att gå till att möta behoven hos de mest utsatta på Madagaskar, som drabbades av den tropiska cyklonen Enawo förra månaden – en av de kraftigaste cyklonerna som har drabbat landet under den senaste tio år. Detta har lagt en allvarlig ytterligare påfrestning på landet som också har kämpat för att klara av effekterna av den El Niño-relaterade livsmedelskrisen. Mer än 400 000 människor har drabbats av cyklonen, av vilka några är på flykt hittills. I efterdyningarna släppte EU ytterligare medel för att hjälpa till att stärka logistikkapaciteten och möjliggöra leverans av humanitärt bistånd till behövande.

Annons

Bakgrund

De stora sjöarna tar emot nästan en miljon flyktingar, de flesta i Demokratiska republiken Kongo (cirka 430 000) och Tanzania (nästan 240 000), och mer än två miljoner internflyktingar i själva Demokratiska republiken Kongo. Detta skapar betydande humanitära behov, särskilt inom områdena livsmedelsbistånd, kost, hälsa, vatten och sanitet, tak över huvudet och skydd.

Europeiska kommissionen är en betydande givare till regionen, och tillhandahåller särskilt bistånd till de mest utsatta i Demokratiska republiken Kongo. Den har också frigjort totalt 45.5 miljoner euro för att svara på Burundi-krisen sedan den började i april 2015, vilket ledde till att hundratusentals burundier flydde till grannländerna Tanzania, Rwanda, Demokratiska republiken Kongo och Uganda.

Regionen i södra Afrika och Indiska oceanen är utsatt för återkommande naturkatastrofer som cykloner, översvämningar och torka. Det har särskilt påverkats allvarligt av det senaste väderfenomenet El Nino. Mer än 13 miljoner människor är för närvarande i behov av mathjälp.

Sedan 2012 har Europeiska kommissionen stött regionen med nästan 125 miljoner euro i bistånd och katastrofberedskap. Totalt har 61 miljoner euro frigjorts för humanitärt bistånd sedan 2015 för att specifikt hantera konsekvenserna av El Niño.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend