Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europeiska nationer måste samarbeta med USA om #Iranpolitik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inom sin första månad i ämbetet har den republikanske presidenten gett sitt utrikesdepartement i uppdrag att påbörja en granskning som faktiskt kan leda till att den hårdföra iranska revolutionsgardet (IRGC) utses som en utländsk terroristorganisation. Det verkar inte osannolikt att president Donald Trump har för avsikt att USA ska gå för att konfrontera Irans paramilitära styrka med utökade ekonomiska sanktioner, skriver Lord Maginnis från Drumglass.

Dessutom har den amerikanska kongressen nyligen visat stöd för relaterade åtgärder, och senaten har signalerat behovet av mer straffåtgärder för att konfrontera IRGC:s terroristsponsring.

Naturligtvis motsätter sig en del bland de amerikanska självutnämnda "liberalerna", och ännu fler i Storbritannien och resten av Europa, den här typen av åtgärder av oro för att utmanande av IRGC kan betraktas som en kränkning av den islamiska republiken som en hela. Men visst är detta en falsk premiss på vilken ledarna för moderna, västerländska demokratier skulle formulera en strategisk politik. Att förhandla med Iran om frågor som inte är relaterade till dess stöd till terrorism och dess kränkningar av mänskliga rättigheter är fegt och farligt. Det är helt enkelt inte rimligt att sopa de frågorna åt sidan.

Teheran kan vara arg på väst, men är USA och är europeiska nationer för att på något sätt låtsas att liberal demokrati, att skydda alla människors rättigheter inte längre borde vara en universell princip. Var och en är en utmaning för den andras grundläggande vision om styrning och det framtida ideologiska landskapet över hela världen.

Den islamiska republiken Iran kan se sig själv som prototypen för modern teokrati och ett paradigm för alla fraktioner av politisk islam. De motstridiga karaktärerna av detta och vår uppfattning om regeringen kanske inte betyder "Ingen kontakt", men västvärlden har inte råd att "föras till städarna" som de har varit med avseende på 2015 års kärnkraftsavtal. Framtida affärer av det slaget utesluter den typ av bred försoning som några av de mer optimistiska västerländska beslutsfattare verkar föreställa sig.

Att antagonisera Teheran är inte ett skäl för att införa sanktioner mot IRGC eller utse den som en terroristorganisation, men det är en oundviklig konsekvens av att vidta välmotiverade åtgärder för att konfrontera en av de mest destabiliserande och antidemokratiska krafterna i världen idag.

IRGC har varit en drivande kraft bakom ett massivt tillslag mot alla interna oliktänkande, som var uppenbara efter avslutade kärnkraftsförhandlingar och nu, inför presidentvalet som skulle äga rum i Iran i maj. IRGC har också varit ansvarig för ett antal aggressiva manövrar riktade mot amerikanska och brittiska flottstyrkor och kommersiella fartyg i Persiska viken. Denna kraftprojektion tjänar bara till att förstärka IRGC:s imperialistiska mål som visas i dess eskalerande stöd för utländska ombud och direkta ingripanden i regionala konflikter som de syriska och jemenitiska inbördeskrigen.

Annons

Under de senaste veckorna har den ledande iranska oppositionsorganisationen, National Council of Resistance of Iran (NCRI) släppt flera rapporter om IRGC, som beskriver inte bara tillväxten av dess träningsprogram bland utländska terrorister och militanta grupper, utan också dess förvärv av ständigt -Större andelar av den iranska BNP, varigenom den finansierar sina terroristaktiviteter och skärper sitt grepp om den iranska politiska och rättsliga infrastrukturen. NCRI:s underrättelser står vid sidan av rapporterna från många människorättsorganisationer som är angelägna om att belysa hur IRGC har tagit på sig att samla framstående aktivister och journalister såväl som alla vars sociala aktiviteter eller onlinekommunikation tyder på sympati med sekulära eller pro-västerländska synpunkter.

Överlåten till sina egna tankar kommer IRGC att fortsätta att söka mer rikedom och makt både hemma och utomlands, och den kommer att använda dessa medel för att grundligt undergräva alla optimistiska västerländska visioner för inre reformer och framväxten av en snällare, mildare islamisk republik. I denna mening är trycket att undvika att sanktionera IRGC eller märka den som en terroristorganisation farligt självförstörande. Ju mer vi strävar efter att få Teheran att känna sig lycklig och oberörd, desto mer frihet kommer vi att ge det till dess fortsatta engagemang för den hårda identitet som IRGC förkroppsligar.

Argumentet mot Donald Trumps inställning till Irans politik tycks ofta hänga på uppfattningen att att uppröra Iran med terrorrelaterade sanktioner kan leda till att kärnkraftsavtalet misslyckas. Detta är förvisso en möjlighet, men om det händer kommer det att vara ett resultat av att Teheran väljer att försvara sina terroristaktiviteter på bekostnad av att åter engagera sig i det internationella samfundet. Detta är inte bara ett acceptabelt alternativ; det bör ses som ett ytterligare incitament att förstå och sanktionera det tillvägagångssätt som föreslagits av den amerikanske presidenten. Den iranska regimen borde placeras rakt av i den positionen att den måste välja mellan terrorism och kompromiss. Iran måste tydligt visa världen att den teokratiska regimens prioriteringar kan vara mer flexibla.

Den huvudsakliga frågan när man överväger en strategi som president Trumps är om dess genomförande kommer att bryta mot de åtaganden som redan gjorts av de länder som genomför den. Utan tvekan är den europeiska ledningen engagerad i försvaret av kärnkraftsavtalet. Och det ledarskapet har nyligen fått försäkringar om detsamma från Vita huset. Men det är inte Washingtons, Londons eller någon annan västerländsk huvudstads ansvar att se bortom det givna avtalet för att avskräcka Teheran från att bryta mot sina egna åtaganden. Det ligger inte heller i västvärldens intresse att göra det.

De europeiska länderna har krävt garantier från president Trumps administration angående kärnkraftsavtalet, och de har fått dem. Nu måste de återgälda genom att förse USA med försäkringar om att ingen västmakt kommer att stå i vägen för ansträngningarna att störa och förminska de mest hårdföra institutionerna i den islamiska republiken. Att göra det skulle inte direkt undergräva kärnkraftsavtalet; det skulle hindra alla sanktioner som behövs för att införa en överenskommelse för att förhindra Iran från att fortsätta att finansiera terrorism eller för att förvärra det iranska folkets lidande.

Det finns ingen logik i vilken någon demokratisk regering rimligen kan motsätta sig sådana åtgärder. Strategisk planering kräver att Storbritannien och andra europeiska nationer ska följa efter med kompletterande och samtidiga sanktioner och terroristbeteckningar för IRGC.

Trump-administrationen planerar, för att uppnå den strukturerade framgång som är nödvändig och väsentligt behov, korrekt företagsstrategisk planering – inte ett alternativ utan en plikt.

Lord Maginnis of Drumglass är en oberoende Ulster Unionist-medlem av UK House of Lords och framstående medlem av British Committee for Iran Freedom (BCFIF).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend