Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Kazakstans president lägger fram principer för modernisering av nationens identitet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakstans president Nursultan Nazarbayev (avbildad) publicerade den 12 april en omfattande policyartikel, 'Kurs mot framtiden: modernisering av Kazakstans identitet" i nationella tidningar som beskriver steg för modernisering av sociala normer och prioriteringar vid sidan av de politiska och ekonomiska moderniseringar som tillkännagavs i januari, skriver Aigerim Seisembayeva.

”Jag är säker på att de storskaliga reformerna som vi lanserade bör fortsätta med avancerad modernisering av nationens samvete. Det kommer inte bara att komplettera den politiska och ekonomiska moderniseringen, utan kommer att vara dess kärna”, står det i artikeln.

De tre komponenterna i nationell modernisering har ett gemensamt mål – att komma in i världens 30 mest utvecklade länder. Enligt Nazarbayevs åsikt är det omöjligt att bli ett avancerat land som bevarar gamla modeller av medvetande och tänkande. Det är viktigt att anpassa sig till nya förutsättningar och ta det bästa av vad den nya tiden erbjuder.

"Det är därför jag bestämde mig för att dela min vision om hur vi tillsammans kan ta ett steg mot framtiden och förändra nationens samvete för att bli en enad nation av starka och ansvarsfulla människor", skrev han.

Han pekade ut flera riktningar där han föreslog att modernisera nationens och dess folks tänkesätt.

 1. Konkurrenskraft

Samhället och individer kan bara lyckas genom att utveckla sin konkurrenskraft inte bara i materiella saker, utan också i kunskap, intellektuella produkter och kvaliteten på mänskliga resurser.

"Det är därför varje kazak och nationen i allmänhet borde ha en uppsättning egenskaper som passar för 21-talet. Bland dessa egenskaper är datorkunskaper, främmande språkkunskaper och kulturell öppenhet, säger Nazarbayev.

Annons
 1. Pragmatism

Detta innebär kunskap om nationella och personliga resurser, deras ekonomiska användning och förmåga att planera.

"Förmågan att leva rationellt med tonvikt på att uppnå verkliga mål, på utbildning, hälsosam livsstil och professionell framgång är pragmatismen i beteendet", står det i artikeln.

 1. Att bevara den nationella identiteten

Detta innebär att man bevarar den inre kärnan av den nationella identiteten samtidigt som man bara ändrar några av dess egenskaper. Det betyder inte att behålla allt – både det som driver människor in i framtiden och det som drar dem tillbaka. Nationen måste använda sina bästa traditioner som förutsättningar och viktiga förutsättningar för framgång. Ett antal ålderdomliga vanor bör lämnas bakom.

 1. Kunskapskult

Utbildning bör vara prioritet nummer ett och nyckelvärdet för nationen. Endast högutbildade personer som kan byta yrke tack vare en förhöjd utbildningsnivå kommer att kunna leva framgångsrikt under sådana förhållanden.

"Utbildningskulten borde vara universell. Och det finns en kristallklar anledning till det. Hälften av befintliga yrken kommer att upphöra att existera under de kommande decennierna på grund av den tekniska revolutionen”, betonar Nazarbayev.

 1. Evolutionär, inte revolutionär utveckling av Kazakstan

Kazakstan har känt de positiva och negativa effekterna av revolutioner på sitt territorium under 20-talet och anser att evolutionär snarare än revolutionär utveckling bör vara en kollektiv och individuell vägledande princip.

"Vi måste tydligt förstå historiens lärdomar. Revolutionernas tid är inte förbi. Och även om de har förändrats mycket i form och innehåll, säger hela vår senaste historia direkt och entydigt: endast evolutionär utveckling ger nationer en chans till välstånd. Annars kommer vi återigen att hamna i en historisk fälla”, sa presidenten.

 1. Öppenhet

Öppenhet betyder minst tre egenheter med samvete:

 • Förstå vad som händer i världen och i regionen;
 • vara redo för förändringar som den tekniska revolutionen medför, och;
 • att kunna ta till sig andras erfarenheter och lära av andra. I detta avseende sätter Nazarbayev föredömen för de två stora asiatiska nationerna, Japan och Kina.

Ordföranden understryker att att inte vara öppen innebär att man inte kan se helheten och förutsäga framtiden.

Specifika projekt

Förutom ideologiska principer noterade Nazarbayev specifika projekt som syftade till att implementera dessa principer.

Det första projektet är att överföra det kazakiska språket till det romerska alfabetet.

"I december 2012, i mitt årliga tillståndstal till folket i Kazakstan "Kazakstan – 2050", sa jag att vi måste börja byta till det romerska alfabetet från och med 2025, sa han.

År 2025 kommer Kazakstan att börja använda det romerska alfabetet i dokumentation, tidskrifter, läroböcker och andra officiella kommunikationsformer för att bättre tillgodose den tekniska miljön, kommunikationer, vetenskapliga och pedagogiska processer, skrev presidenten.

Nazarbayev gav regeringen i uppdrag att utarbeta en övergångstidtabell. I slutet av 2017 ska regeringen anta en enda standardversion av det nya kazakiska alfabetet (en uppgift som gjorts viktig av förekomsten av många ljud på det kazakiska språket som inte bara kan identifieras med en enda eller enkel romersk bokstav). Under 2018 startar utbildningen för att lära ut det nya alfabetet och läroböcker kommer att förberedas för gymnasieskolor.

Under anpassningsperioden kommer även det modifierade kyrilliska alfabetet, som för närvarande används, att vara tillämpligt.

Det andra projektet kallas "Ny humanitär kunskap". Hundra nya läroböcker i det kazakiska språkets projekt inom samhälls- och humanvetenskap.

Projektet syftar till att underlätta heltäckande utbildning i humanitära vetenskaper. Det är att översätta de 100 bästa läroböckerna i världen till kazakiska och göra det möjligt för ungdomar att lära sig enligt de bästa världsstandarderna. Under läsåret 2018-2019 ska Kazakstan börja utbilda elever som använder dessa läroböcker.

För dessa ändamål kommer en icke-statlig nationell översättningsbyrå att skapas. Det ska börja sitt arbete sommaren 2017.

Detta projekt kommer att ge en kvalitativt annorlunda utbildningsnivå av personal anpassad till global konkurrenskraft. Och dessa människor kommer vidare att bli huvudledare för principerna för modernisering av medvetandet - öppenhet, pragmatism och konkurrenskraft.

Tredje, programmet Tugan Zher (Hemland) som lätt kommer att översättas till ett bredare ramverk av Tugan El (Hemland).

Programmet kommer att förbättra affärs-, utbildnings- och kulturmiljöerna i Kazakstans regioner. Det inkluderar att genomföra en seriös studie av lokal kunskap inom området utbildning, ekologi och platsförbättring, studie av regional historia och restaurering av kulturella och historiska monument och kulturella platser av lokal betydelse. Det handlar också om att stödja företagare, tjänstemän och andra personer som efter att ha flyttat till andra regioner vill stödja sin födelseregion.

Tugan Zher-programmet kommer att vara en grund för nationell patriotism. Att älska sitt lokala samhälle lägger grunden för kärlek till landet, skrev presidenten.

För det fjärde kommer programmet för andliga heliga platser i Kazakstan eller Kazakstans sakral geografi att förena, i det nationella samvetet, monumenten kring Ulytau och Khoja Ahmed Yasawis ​​mausoleum, Taraz och många andra platser.

"Det är en av beståndsdelarna i nationell identitet, det är därför vi för första gången på tusen år borde utveckla och genomföra ett sådant projekt", sa Nazarbayev.

Han gav regeringen i uppdrag att utveckla detta projekt inom ett år och förena tre delar i projektet samtidigt som en dialog med allmänheten upprätthålls:

 • Utbilda varje medborgare i Kazakstan om rollen och platsen för detta kulturella och geografiska bälte;
 • massmedia bör involveras i nationella informationsprojekt på detta område, och;
 • inhemsk och internationell kulturturism bör baseras på detta projekt.

För det femte kommer den moderna kazakiska kulturen i det globala världen att identifiera de bästa exemplen på modern kazakisk kultur, översätta dem till FN:s sex språk och kommunicera dem till världen. Nazarbayev sa att staten och den kreativa intelligentian borde ge betydande stöd till detta projekt.

"Jag tycker att 2017 borde vara av avgörande betydelse: vi bör fatta ett tydligt beslut om vad vi vill visa för världen på det kulturella området. Och vi kan implementera det här programmet om fem till sju år”, sa presidenten.

För det sjätte kommer projektet 100 nya ansikten i Kazakstan att berätta historien om 100 personer från olika regioner, som representerar olika åldersgrupper och etniciteter som har lyckats under åren av självständighet.

De ska bli tv-dokumentärernas centralfigurer och förebilder för folket. Projektet är att visa de verkliga ansiktena på dem som skapar ett modernt Kazakstan med hjälp av deras intellekt, ansträngning och talang. Regionala projekt med "100 nya ansikten" kommer också att lanseras.

"Vid ett nytt tidsavbrott har Kazakstan en unik historisk chans att bygga en bättre framtid genom modernisering och nya idéer", skrev presidenten. "Jag är säker på att folket i Kazakstan, särskilt den unga generationen, förstår vikten av den föreslagna moderniseringen."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend