Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Rädsla för nytt våld inför MEP-delegationens besök i #Albania

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s toppdiplomat har uppmanat den demokratiska partiledda oppositionen i Albanien att avsluta sin pågående parlamentariska bojkott och åter engagera sig i lagstiftningsprocessen, skriver Martin Banks.

The demand, av Federica Mogherini (avbildad), EU:s höga representant/vice ordförande, kommer mitt i de ökande spänningarna i Albanien och på tröskeln till en EU-delegation på hög nivå till Tirana på måndag (24 april) som är utformad för att hjälpa till att lösa återvändsgränden.

Det påstås att oppositionens lagstiftare bojkottar landets parlament för att blockera de rättsliga reformer som krävs för att få igång EU-medlemskapsförhandlingarna med Bryssel.

Oppositionens lagstiftare vägrar att delta i valet den 18 juni om inte premiärminister Edi Rama avgår och en tillfällig regering bildas för att vägleda landet till valdagen. Oppositionen hävdar att den sittande regeringen kommer att manipulera omröstningen och vill också ändra valdatumet från den 18 juni.

Men Mogherini är bland dem som har uttryckt oro över bojkotten med den italienska tjänstemannen som beskriver detta och oppositionens vägran att registrera sig för att delta i valet som "beklagligt".

Politisk debatt bör äga rum i parlamentet sade Mogherini, som uppmanade oppositionen att "agera ansvarsfullt" och "bana väg för demokratiska val i linje med internationella standarder".

Hennes ingripande kommer mitt i en bakgrund av ökande spänningar i landet.

På måndag säger Albaniens opposition att de kommer att blockera landets vägar som en del av sin två månader långa kampanj för att få ett vaktmästarkabinett på plats för att regera fram till parlamentsvalet i juni. DP-ledaren Lulzim Basha har uppmanat anhängare att blockera de nationella vägarna i hela landet vid middagstid den 24 april, dagen för EU-parlamentets förhandlare förväntas anlända till Tirana för att medla mellan den styrande vänsterkoalitionen och center-högeroppositionen.

Annons

Det finns en växande rädsla för att parlamentets delegation kommer att sammanfalla med ett nytt utbrott av våld på Tiranas gator.

Sådan rädsla har underblåsts ytterligare av de senaste kommentarerna som Basha ställt till hans anhängare, inklusive en som lyder: "Vill du ha krig? Det blir krig! Pricka deras bildäck, kränk fönster, ta ut dem från kontoren, de som kränker dina rättigheter. Ilskan kommer och när folklig vrede ökar kommer du inte att hitta ett råtthål att gömma sig. Reagera, slå med näven.”

Hotet om våld har kastat en skugga över valet i juni precis som det gjorde i den senaste nationella mätningen i juni 2013 när en aktivist dödades. I januari 2011 dödades tre personer i Tirana under sammandrabbningar mellan polis och tusentals oppositionsanhängare.

Parlamentets delegation på måndag kommer att försöka lindra spänningarna och kommer att ledas av mittenhögerledamoten David McAllister, ordförande för Europaparlamentets inflytelserika utrikesutskott. Han åtföljs av parlamentets föredragande för Albanien, den tyske socialdemokratiska parlamentsledamoten Knut Fleckeshtein.

Slovakiens EPP-deputerad Eduard Kukan, en medlem av EU-Albaniens delegation förväntades delta men kommer inte att göra det nu.

Hans talesman sa: "Han kommer inte att resa till Tirana nästa vecka, på grund av hans andra arrangemang. Han följer dock situationen mycket noga och kommer att försöka engagera sig om det behövs.” Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer också att skicka en
högre representant.

Moritz Dütemeyer, talesman för McAllister, sa på fredagen att den tyska parlamentsledamoten inte kunde kommentera förrän efter delegationens besök.

Men en välplacerad parlamentsinsider sa: "Det verkar uppenbart att Europa rustar sig för möjligheten att DP inte kommer att delta i valet. Jag tror att vi skulle tycka att det är svårt men hanterbart.”

En källa vid Europeiska utrikestjänsten sa: "Delegationen är en möjlighet att lösa den nuvarande politiska situationen och nå en överenskommelse som gör det möjligt för oppositionen att återvända till parlamentet och sedan delta i parlamentsvalet."

Mogerhinis uppmaning stöddes av den kroatiske parlamentsledamoten Ivan Jakovčić, som är vice ordförande för Europaparlamentets delegation till Albanien, som också vädjade till den albanska oppositionen att delta i valet.

Jakovcic, en medlem av gruppen Alliansen för liberaler och demokrater i Europa, sa: "Endast val är vägen att upprätta ett demokratiskt system och ett fredligt samhälle."

Ytterligare kommentar kom från Willy Fautre, från Human Rights Without Frontiers, en ledande och respekterad Bryssel-baserad icke-statlig icke-statlig organisation för rättigheter, som sa: "Demokratin är i kris inte bara i EU:s medlemsländer utan också på tröskeln till EU."

Han tillade: "Albanien står inför en allvarlig politisk kris med oppositionspartiernas bojkott av de kommande president- och parlamentsvalen. Albaniens ansökan om EU-medlemskap kan stå på spel eftersom reformen av rättsväsendet kan torpederas av nya lagstiftande och verkställande grenar som inte skulle återspegla den allmänna opinionens verkliga tillstånd.

”Förloppet av de albanska valen hittills kastar ljus över de utmaningar som politiker och beslutsfattare står inför när det gäller att på ett ansvarsfullt sätt skapa förändring via demokratiska processer. Även om oron för de som bojkottar kan betraktas som hedervärda av vissa, sätter deras metoder som används för att nå dessa slutmål Albaniens demokratiska framsteg och deras anbud till EU på spel.”

På andra håll uppmanade Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel också Albaniens opposition att delta i parlamentsvalet i juni.

Gabriel sa att Tyskland och EU "inte kunde förstå" oppositionens begäran om en tillfällig regering bara veckor före omröstningen.

En parlamentarisk bojkott, tillade han, var "inte ett acceptabelt sätt att uttrycka folkets vilja".

På fredagen (21 april) uppmanade även Nederländernas utrikesminister Bert Koenders oppositionen att upphöra med bojkotten.

Sedan mitten av februari har Demokratiska partiledda oppositionsanhängare blockerat huvudboulevarden i Tirana och arrangerat arga demonstrationer framför premiärminister Edi Ramas kontor.

Rättsliga reformer som enhälligt godkändes förra året och utarbetades med hjälp av experter från EU och USA har försvårats av oppositionens bojkott.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend