Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

#Robotindustrins nyckel i #Kinas tillverkningssektor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Microsofts grundare Bill Gates senaste krav på inkomstskatt på robotar utlöste en offentlig debatt om huruvida arbetarna kommer att hotas av robotar eller artificiell intelligens. Kina insåg dilemmat år tidigare och har gett sitt recept genom att prioritera robotindustrin i tillverkningssektorn, skriver Qiang Wei.

"Just nu, den mänskliga arbetaren som gör, säg, 50,000 XNUMX dollar i arbete i en fabrik, den inkomsten beskattas . . . Om en robot kommer in för att göra samma sak, skulle du tro att vi skulle beskatta roboten på en liknande nivå”, sa Gates i en nyligen intervju.

Världens rikaste man föreslog att skatt skulle användas som ett sätt att finansiera andra typer av sysselsättning, till exempel omskolning av arbetare som ersatts av robotar.

Expert ansåg att miljardärens "udda idé" i huvudsak var att söka efter en balans mellan ökad effektivitet till följd av automatisering och omsorgen om mänskliga intressen, särskilt för de utsatta grupperna.

Li Xiaohua, forskare vid Institute of Industrial Economics under Chinese Academy of Social Sciences (CASS), påpekade samtidigt att om ett visst land lägger skatt på robotar, kommer dess tillverkningsindustris kompetens att hämmas på grund av långsammare ökning av effektivitet.

Exporten kommer då att påverkas av lägre tillverkningseffektivitet, och fler jobb kommer att minskas som ett resultat, tillade han.

Annons

En ny omgång av teknisk revolution och industriell transformation håller på att växa fram, så det är inte ett klokt drag att beskatta robotar och artificiell intelligens eftersom ett sådant beslut kommer att sakta ner intellektualiseringsprocessen, förklarade Li.

Både robotar och artificiell intelligens är kärnan i den nya ekonomin representerad av smart tillverkning, tillade han.

Stagnationen i Kinas tillverkningsindustri, om den består, kommer att orsaka förluster för fabriker med låg effektivitet eller ekonomiskt underskott. Därför är industrin, pressad av den minskande demografiska utdelningen och stigande arbetskostnader, i ett akut behov av att omvandlas och uppgraderas.

Den framsynta kinesiska regeringen har insett utmaningarna tidigare. I planen "Made in China 2025" som rullades ut av statsrådet 2015, definierades industrirobot som en nyckelspelare för att flytta landet bort från lågtillverkning.

Det listade också robotindustrin en riktning för framtida utveckling, i ett hopp om att uppgradera tillverkningssektorn till en digitaliserad, intelligent industri med stora storlekar och färdigt system.

Utöver ansträngningarna införde Kina mer politik för att garantera sysselsättning. Regeringen har i uppdrag att skapa minst 50 miljoner nya jobb i städerna och begränsa arbetslösheten till 5 % till 2020, i riktlinjerna för att främja sysselsättning under den 13:e femårsplanen (2016-2020) som utfärdades av statsrådet i slutet januari.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend