Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EuropeDay: Lärdomar från historien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europadagen, som firas den 9 maj, handlar om vår gemensamma resa från krig till fred och samarbete. Det var den 9 maj 1950 som Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman satte ord på en dröm om ett annat Europa som skulle samarbeta för att övervinna konflikter och växa sig starkare steg för steg. 1958 tog denna dröm form i Romfördragen som lade grunden för Europeiska unionen. Francesco Fresi var på plats i Rom vid signeringen och delade med oss ​​av sina tankar om Europas extraordinära resa.

"Det var vår stora förhoppning att Europa skulle växa sig starkare och fortsätta att utvecklas, både ekonomiskt och politiskt", sa Fresi, som 1957 ingick i den italienska delegation som undertecknade de historiska fördragen som banade väg för ekonomiskt samarbete i Europa. Han var medlem av dåvarande premiärminister Antonio Segnis kabinett och skulle senare ansluta sig till Europeiska kommissionen som tjänsteman. I sin intervju ger han bakom scenen detaljer om värvningen och uttrycker sina förhoppningar om framtiden.
“Is Europe in danger? Yes, it is,” he said, adding: “To move forward, we have to change, but it takes leadership… Let’s not wait for solutions from others. Europe must improve itself and determine its own future, with its own destiny, identity and values.”

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend