Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Matsvinn: Problemet i EU i siffror

DELA MED SIG:

publicerade

on

infographic illustrationVarje år slängs cirka 88 miljoner ton mat i EU, vilket motsvarar 173 kilo per person. Detta är inte bara avfall eller resurser, det bidrar också till klimatförändringarna. Parlamentet arbetar med nya åtgärder för att minska matsvinnet i EU med 50 %. Kolla in vår infografik för att ta reda på vilka sektorer och länder som slösar mest mat och läs vad som görs på EU-nivå och vad du kan göra själv.
Mat går förlorad och går till spillo längs hela försörjningskedjan från gårdar till bearbetning och tillverkning till butiker, restauranger och hemma. Men det mesta av maten i EU slängs av hushåll med 53 % och bearbetning med 19 %. Konsumenter är ofta omedvetna om problemet eller dess orsaker. Enligt a Eurobarometer undersökning, datummärkning på livsmedel är dåligt förstådd, även om nästan sex av 10 européer säger att de alltid kontrollerar "bäst före" och "använd av"-etiketter.

 Varför matsvinn är ett problem

Food waste does not only mean that valuable and often scarce resources such as water, soil, and energy are being lost, it also contributes to climate change. According to the UN’s Food and Agricultural Organization (FAO), food waste has a global carbon footprint of about 8% of all global greenhouse gas emissions caused by humans. For every kilo of food produced, 4.5 kilos of CO2 are released into the atmosphere.

There is also the ethical aspect: FAO says about 793 million people in the world are malnourished. According to Eurostat, 55 million people (9.6% of the EU’s population), were unable to afford a quality meal every second day in 2014,.

Vad parlamentet gör

Måndagen den 15 maj kommer parlamentsledamöterna att debattera en rapport från den kroatiska S&D-medlemmen Biljana Borzan, som föreslår en rad åtgärder för att minska matsvinnet i EU med 50 % till 2030. Detta mål fastställdes redan i avfallslagstiftningspaket  antogs i mars.

Annons

"Europeiska unionen, som ett av de rikaste och mest välmående samhällena i världen, har en moralisk och politisk skyldighet att minska enorma mängder mat som går till spillo varje år", sa Borzan innan utskottets omröstning i april.

Rapporten innehåller också flera förslag för att minska matsvinnet som att underlätta matdonationer. I rapporten uppmanas EU-kommissionen att föreslå en ändring av det nuvarande momsdirektivet för att uttryckligen tillåta skattebefrielse för matdonationer. Donationer minskar matsvinnet samtidigt som de hjälper människor i nöd på samma gång.

Dessutom listar rapporten lösningar för att få slut på förvirringen om "bäst före"- och "användning före"-märkning på livsmedel.

Betänkandet av Borzan kommer att debatteras måndagen den 15 maj och röstas nästa dag. Följ debatten live online

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend