Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Grundläggande rättigheter i #Hungary: parlamentsledamöter kräver att artikel 7 utlösas

DELA MED SIG:

publicerade

on

Situationen i Ungern motiverar att förfarandet inleds som kan leda till sanktioner för Ungern, säger parlamentsledamöterna i en resolution som antogs onsdagen (17 maj).

  • Ledamöterna ser en allvarlig försämring av rättsstatsprincipen och demokratin
  • Kontroversiella lagar måste avbrytas eller dras tillbaka
  • EU-medel för Ungern under övervakning

Avsluta a tidigare plenardebatt, säger parlamentsledamöterna att Ungerns nuvarande situation med grundläggande rättigheter motiverar att inleda det formella förfarandet för att avgöra om det finns en "uppenbar risk för ett allvarligt brott" mot EU:s värderingar från en medlemsstats sida.

Resolutionen kräver:

  • lanseringen av Artikeln 7 (1). Ledamöterna ger utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor i uppdrag att utarbeta en formell resolution för omröstning i kammaren
  • den ungerska regeringen att upphäva lagar som skärper reglerna mot asylsökande och icke-statliga organisationer och att nå en överenskommelse med de amerikanska myndigheterna som gör det möjligt för Central European University att stanna kvar i Budapest som en fri institution
  • Europeiska kommissionen att strikt övervaka den ungerska regeringens användning av EU-medel

Ett test för EU 

Den senaste utvecklingen i Ungern har lett till en allvarlig försämring av rättsstatsprincipen, demokratin och de grundläggande rättigheterna, vilket testar EU:s förmåga att försvara sina grundläggande värderingar, säger parlamentsledamöterna. De upprepade också behovet av en process för att skydda EU:s kärnvärden som stöds i upplösning av 25 oktober 2016.

Resolutionen antogs med 393 röster för, 221 emot och 64 nedlagda röster.

Bakgrund

Annons

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend