Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#HumanRights: H. Hichilema i Zambia, Dr Gudina i Etiopien, Sydsudan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentet uttrycker oro över arresteringar av oppositionsledare i Zambia och Etiopien och kräver ett slut på kriget i Sydsudan, i tre resolutioner som röstades igenom på torsdagen (18 maj).

  • En rättvis rättegång behövs för oppositionsledaren Hichilema i Zambia
  • Etiopiska myndigheter borde släppa Dr Merera Gudina
  • EU bör öka det humanitära biståndet i Sydsudan

Zambia: Ledamöterna oroade över arresteringen av oppositionsledaren Hakainde Hichilema

Parlamentet uttrycker oro över gripandet av oppositionspartiledaren Hakainde Hichilema, som anses vara politiskt motiverad av oppositionen och har orsakat en våg av protester i Zambia. Herr Hichilema greps i april efter att ha blockerat president Edgar Lungus bilkortege och anklagad för förräderi, ett brott som kan bestraffas med maxstraffet dödsstraff.

Fallet Hichilema äger rum i ett sammanhang av ökad politisk spänning och förtryckshandlingar mot den politiska oppositionen efter valet i augusti 2016, noterar parlamentsledamöterna. De insisterar på behovet av att tillämpa lagen rättvist och i en rättvis process och uppmanar vidare den zambiska regeringen att garantera full mediefrihet och vidta åtgärder för att förhindra politiskt våld.

Etiopien: Parlamentet kräver att Dr Merera Gudina friges

Ledamöterna kräver ett omedelbart frisläppande mot borgen och att alla anklagelser mot Dr Merera Gudina, ordföranden för det etiopiska oppositionspartiet Oromo Federalist Congress, läggs ned. Han greps när han återvände från ett besök i Europaparlamentet den 9 november 2016, där han gick med i en panel med andra oppositionsledare och anklagades därefter för att bland annat "skapa tryck mot regeringen" och "hota samhället med hjälp av medel". av våld”.

Parlamentet upprepar vidare dess uppmaning för en trovärdig, transparent och oberoende utredning av morden på hundratals demonstranter 2015 och om kränkningar av mänskliga rättigheter mot medlemmar av Oromo-gemenskapen och andra etniska grupper som uppfattas vara i opposition till regeringen.

Annons

Ledamöterna uppmanar den etiopiska regeringen att avstå från att "använda antiterrorlagstiftning för att undertrycka legitima fredliga protester" och att häva restriktioner för yttrandefrihet och föreningsfrihet.

Sydsudan: Ledamöterna kräver vapenvila och mer humanitärt bistånd

Parlamentet kräver en vapenvila i inbördeskriget i Sydsudan, som bröt ut 2013 efter att president Salva Kiir anklagat den tidigare vicepresidenten Riek Machar för att planera en statskupp, och har orsakat svält och tvingat över 3,6 miljoner människor att fly sina hem. Resolutionen anger en "total ignorering av internationella mänskliga rättigheter och humanitär rätt och bristande ansvarighet för kränkningar" i konflikten. Den fördömer användningen av våldtäkt som krigsvapen, rekrytering av barn av alla parter och attacker mot humanitära hjälparbetare.

FN:s uppdrag i Sydsudan (UNMISS) bör stärkas med europeisk kapacitet och Europeiska utrikestjänsten bör inleda en ny politisk process mot ett fullständigt genomförande av ett fredsavtal från 2015, uppmanar parlamentsledamöterna. De ber också EU och dess medlemsstater att öka det humanitära biståndet och hjälpa till med att tillhandahålla grundläggande utbildning och långsiktig rehabilitering.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend