Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU måste bli världsledande när det gäller att möta #SDG

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU måste göra mer. Det måste ta den unika chansen att implementera SDGs och omvandla utmaningarna till möjligheter för företag och industri, jordbruk och livsmedelsproduktion, hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna och bli ett mer jämställt samhälle.

Detta är slutsatsen på en tvådagarskonferens om Agenda 2030 för hållbar utveckling: En ny gräns för rättigheter och framsteg för EU som hölls i Bryssel den 22–23 maj av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs olika intressegrupper ( EESK).

Att sätta mål och möjligheter för en hållbar demokratisk union

I sitt tal beklagade Luca Jahier, ordförande för EESK Olika intressen, "att agendan för 2030 var ganska frånvarande i de fem scenarierna i EG:s vitbok om Europas framtid", och såg den som ett "missat tillfälle", vilket är en uppfattning som delades av många andra talare också. "Just i en tid när andra vänder sig bort från sina åtaganden är det absolut nödvändigt att EU håller farten och tar det globala ledarskapet. Vi måste påskynda övergången till en inkluderande, rättvis, motståndskraftig, koldioxidsnål, cirkulär och kollaborativ ekonomi. och föregå med gott exempel." Han uppmanade EU:s intressenter och medlemsstaterna att utveckla en europeisk övergripande strategi för hållbar utveckling som överger silos och omfattar ett holistiskt, samordnat och systematiskt tillvägagångssätt. Ett första steg skulle vara ett interinstitutionellt avtal om en hållbar demokratisk union.

SDGs som den nya världsordningen

Brice Lalonde, rådgivare till det franska kapitlet i FN:s Global Compact, ordförande för affärs- och klimattoppmötet och French Water Academy, sa att i en tid av ökande spänningar, växande protektionism och populism var det viktigt för Europa "att stå upp och ta ansvar". Han beklagade att SDG inte hade varit ett ämne under den franska valkampanjen och tillade att utöver det hade militära utgifter ökat drastiskt sedan Parisavtalet undertecknades 2015.

"USA tror uppenbarligen inte längre på den världsordning vi delat i mer än 60 år, Europa är ensamt och vi borde se detta som en fantastisk möjlighet att inte bara vara en ekonomisk jätte utan att slutligen också bli en politisk jätte." , sade Lalonde. "SDG måste bli den nya världsordningen och EU måste vara mästare på den".

Annons

En trovärdig berättelse om SDGs för att motivera alla intressenter

Professor Olivier De Schutter, ledamot av FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter påminde om vikten av SDGs som inte bara bekämpar symtom utan själva sjukdomen, eftersom

  • de riktar sig till alla länder – både utvecklingsländer och industriländer;
  • deras mål är att minska ojämlikheten inom och mellan länder;
  • och de fokuserar på styrning.

Nu är det viktigt att tillhandahålla en "mobiliserande" och trovärdig berättelse för att uppmuntra både privat och offentlig sektor. Fokus måste ligga på välmående och hållbarhet och inte bara på BNP-tillväxt.

Christian Friis Bach, verkställande sekreterare för FN:s ekonomiska kommission för Europa (UNECE) lovordade civilsamhällets starka engagemang för att informera och inspirera medborgare och den privata sektorn för "så mycket engagemang" och även för en mycket imponerande utveckling av att göra affärer genom att implementera SDGs. Han uppmanade EU att engagera sig starkare och ge vägledning till medlemsländerna för att uppnå bättre samarbete.

Slutsatser och rekommendationer som lagts fram av det engagerade civila samhället

Konferensen samlade mer än 200 deltagare från civilsamhällets organisationer från hela Europa, inte bara för att diskutera utmaningarna utan särskilt också för att visa vad som är möjligt och vilka initiativ som redan har lanserats i många av medlemsländerna. Att öka medvetenheten och lägga fram förslag var huvudreceptet för de många framgångsrika initiativen i Europa.

Konferensen avslutades med antagandet av slutsatser och rekommendationer, uppmanar särskilt EU att ta sitt ansvar och att gå över till en agenda som

  • går utöver BNP,
  • ökar tillgängligheten och ökar stödet bland medborgarna
  • går mot långsiktiga förändringar och nya utvecklingsmodeller
  • investerar i ett socialt inkluderande samhälle och ny ekonomi och
  • erkänner kultur som en nyckeldimension av hållbar utveckling

Rekommendationerna samt talen och presentationerna finns tillgängliga på EESK:s webbsida.

President Jahier avslutade evenemanget med att säga: "Genomförandet av FN:s 2030-agenda behöver en vision; det behöver modet att föreställa sig en ny värld och vi måste ha ambitionen att sätta möjligheter och mål före problem."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend