Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Kazakstan firar 25-årsjubileum för sina väpnade styrkor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den sjunde maj 1992 började historien om Kazakstans väpnade styrkor – Kazakstans president Nursultan Nazarbayev undertecknade dekretet "Om upprättandet av republiken Kazakstans väpnade styrkor".

Det var en viktig milstolpe i det oberoende Kazakstans historia. Efter ett kvarts sekel kan Kazakstan stolt säga att försvarsinstitutionen är kraftfull, kompakt och en av de starkaste, stridsberedda, professionella och välutrustade. Det löser på ett adekvat sätt alla uppsatta uppgifter och säkerställer landets försvarssäkerhet.

Under dessa år har kazakstanska soldaters skicklighet ökat avsevärt; Försvarsmaktens struktur har förbättrats. Truppernas stridsberedskap och deras rörlighet ökar stadigt.

De moderna väpnade styrkorna i Kazakstan har blivit ett pålitligt fäste för vår självständighet och säkerhet. All stridskraft och träning av soldater från den kazakiska armén demonstrerades i maj vid militärparaden i Astana. Under 25-årsperioden gick de väpnade styrkorna i Kazakstan under ledning av Kazakstans president - överbefälhavare för de väpnade styrkorna i Republiken Kazakstan - genom en svår utvecklingsväg. Sedan Kazakstans självständighet var en av Kazakstans prioriteringar skapandet av en stridsberedd armé, kapabel att skydda landets suveränitet och territoriella integritet.

Enligt Global Firepower-rankingen placerade de väpnade styrkorna i Kazakstan 53rd av 126 länder under 2016. Framstegen görs i den nya utrustningen av trupper med moderna vapen och militär utrustning, professionalisering av armén, och gradvis förstärkning av försvarsindustrins kapacitet i Kazakstan och gemensamma projekt med utländska partners.

Idag deltar Kazakstan i uppbyggnaden av ett nytt system för internationell och regional säkerhet. Denna verksamhet bedrivs inom ramen för sådana internationella organisationer som CICA, SCO, CSTO och NATO.

Annons

För CSTO präglas detta år av ett dubbeljubileum. Det kollektiva säkerhetsfördraget (CST) undertecknades i maj 1992, men beslutet att upprätta organisationen på grundval av detta fördrag antogs 10 år senare - 2002. Därmed firar CSTO som en mellanstatlig organisation sitt 15-årsjubileum, och undertecknandet i fördraget markerar 25-årsdagen.

I år var det också 25-årsjubileum av Kazakstans militära samarbete med Nato.

1992 gick Kazakstan med i det nordatlantiska samarbetsrådet, som senare, 1997, omvandlades till rådet för euro-atlantiskt partnerskap.

Huvudmålet för interaktionen med alliansen på den militära sfären är att uppnå interoperabilitet mellan fredsbevarande enheter från de väpnade styrkorna i Republiken Kazakstan med enheter från västerländska länder.

Kazakstan har bedrivit sin direkta internationella fredsbevarande verksamhet i mer än 17 år. Det började med skapandet av den kazakstanska fredsbevarande bataljonen - Kazbat, som bildades i enlighet med statschefens order av den 31 januari 2000, för att säkerställa de kazakiska väpnade styrkornas beredskap att agera i fredsbevarande operationer.

Under alla dessa år deltar kazakstanska militärer i fredsbevarande och säkerhetsoperationer i olika delar av världen.

År 2003 deltog ingenjörs- och minröjningsenheten i Kazbat i fredsbevarande operationer som en del av stabiliseringsstyrkorna i Irak, där bataljonen förstörde mer än 4 miljoner explosiva rester och rensade 6,718 XNUMX kubikmeter vatten.

För att utöka samarbetet för att uppnå interoperabilitet anslöt sig Kazakstan till "Operational Capabilities Concept" den 6 januari 2004, vilket skapade ytterligare möjligheter för Kazbat att delta i NATO-övningar.

För närvarande fortsätter Kazakstan konsekvent politiken att främja sina idéer om en global, icke-nukleär värld på den internationella arenan.

2016 har blivit ett historiskt datum. Vårt land har utsetts till en icke-permanent medlem av FN:s säkerhetsråd, och manifestet av Kazakstans president Nursultan Nazarbayevs "Fred. XXI århundradet" har fått status av ett officiellt dokument från Förenta Nationerna.

Samarbete med Nato och dess partnerutbildningscentra skapar möjligheter att förbättra yrkesnivån för fredsbevarande officerare. Sedan 2014 har kazakstanska officerare tjänstgjort i FN:s fredsbevarande och säkerhetsuppdrag i Västsahara och Elfenbenskusten. FN-ledningen bedömde positivt utbildningsnivån för våra militärer och organisationen är intresserad av att skicka fler av dem till FN-uppdraget.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend