Anslut dig till vårt nätverk!

Erasmus +

Europaparlamentet firar 30 år av #Erasmus+

DELA MED SIG:

publicerade

on


Att uppleva livet utomlands, få nya vänner och minnen som varar livet ut... Vad påminner detta dig om? Erasmus+-programmet handlar inte bara om att studera, det handlar om att lära. Sedan starten 1987 har mer än nio miljoner människor kunnat studera, arbeta och arbeta volontär utomlands med hjälp av Erasmus-stipendier i ett av de mest framgångsrika europeiska programmen. Dess 30-årsjubileum i år kommer att markeras med konferenser, forum, dialoger, firanden, debatter och utställningar i hela Europa. Du kan söka efter evenemang i ditt land här.

Parlamentet firade jubileet i går (13 juni) med en prisceremoni i Strasbourg där parlamentets ordförande Antonio Tajani och Europeiska kommissionens ordförande välkomnade 33 Erasmus-deltagare från varje land som deltar i programmet. Firandet inkluderar en utställning om Erasmus+, samt debatter om programmets framtid.

Tajani sa: "[Erasmus] måste vara tillgänglig som en möjlighet för alla unga européer, oavsett utbildningsnivå eller familjens inkomst. Det är därför vi måste arbeta med en EU-budget med tillräckliga resurser. Mer finansiering till Erasmus innebär också mindre ungdomsarbetslöshet.”

Det nuvarande sjuåriga programmet för 2014–2020 har en budget på 14.7 miljarder euro, vilket är 40 % mer än den tidigare budgeten. Detta återspeglar EU:s åtagande att investera i Europas ungdom.

Petra Kammerevert, ordföranden för parlamentets kultur- och utbildningsutskott, deltog också i firandet: "[Fd kommissionsordförande] Jacques Delors sa "Du kan inte bli kär i den inre marknaden" och jag tror att han har rätt. Det är detta vi försöker förändra med det här programmet, genom att visa att syftet är att få människor närmare varandra.”

Mer information

Se ceremonin i parlamentet live tisdagen den 13 juni från kl

Annons

Erasmus + -programmet

30-årsjubileum för Erasmus+

Lagstiftning som upprättar Erasmus+

Audiovisuellt material

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend