Anslut dig till vårt nätverk!

Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR)

#Oceana: EU: s yttre fiskeflotta för att bli den mest transparenta, ansvarsfulla och hållbara globala efter juridisk reform

DELA MED SIG:

publicerade

on

Oceana, Environmental Justice Foundation och WWF har välkomnat en ny förordning som tillkännagavs i går som styr EU:s omfattande externa fiskeflotta, som verkar över hela världen och ansvarar för 28 % av EU:s totala fiskfångster. Efter nästan två års förhandlingar kommer mer än 23,000 XNUMX fartyg att behöva följa samma hållbarhetsstandarder, oavsett var de verkar.

Den nya lagen klubbade mellan de Europeiska kommissionen, den Parlamentet och Fiskeministrarnas råd kommer:

  • Offentliggör för första gången officiella uppgifter om vilka fartyg som fiskar var. Detta kommer att inbegripa privata avtal – där ett EU-flaggat fartyg gör ett direkt kontrakt med regeringen i en kuststat utanför EU för att fiska i dess vatten – vilket gör EU:s externa flotta till världens mest transparenta;
  • kräva samma stränga standarder för alla fartyg som söker tillstånd att fiska utanför EU:s vatten.
  • stoppa så kallad kränkande omflaggning, där ett fartyg upprepade gånger och snabbt byter flagg i syfte att kringgå bevarandeåtgärder, och;
  • säkerställa att fiskeverksamhet enligt privata avtal uppfyller EU:s standarder. Tidigare fick de som verkade enligt sådana avtal fiska utan någon EU-tillsyn och behövde inte uppfylla några EU:s förvaltningskrav. Dessa fartyg opererade under radarn, utan någon offentlig eller EU-omfattande information tillgänglig om vem som fiskar var.

Den tidigare förordningen, på plats sedan 2008, resulterade i orättvis konkurrens mellan operatörer och hindrade EU:s myndigheter från att se till att fartygen fiskade lagligt och hållbart. Den nya lagen tar bort dessa inkonsekvenser och säkerställer att alla fartyg omfattas av samma rigorösa krav för att fiska utanför EU:s vatten.

"De nya reglerna är ett stort steg framåt för global transparens och kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat (IUU) fiske. EU går före med gott exempel och nu måste andra göra detsamma i alla hörn av fiskevärlden. Endast med större öppenhet kan vi utrota IUU-fiske, återuppbygga världens fiske och hjälpa de utvecklingsländer som är starkt beroende av denna naturresurs”, säger María José Cornax, policy- och påverkanschef på Oceana i Europa.

"Vi berömmer starkt Europeiska unionen för dessa nya åtgärder för att säkerställa hållbarheten och ansvarsskyldigheten för dess externa fiskeflotta. Genom att genomföra denna nya förordning kommer EU att fortsätta att leda vägen i den globala kampen mot illegalt fiske. Vi ser nu till att andra länder lägger märke till och följer efter och inför lika stränga standarder för sina fartyg. Av stor vikt kommer att vara åtgärder för att göra uppgifterna om var dessa fartyg fiskar offentliga för alla att se. Genom att göra det kommer de också att ta viktiga steg för att skydda legitima fiskares rättigheter och skydda våra hav för de samhällen som är beroende av dem för sin mat och försörjning, säger Steve Trent, EJF:s verkställande direktör.

"WWF välkomnar denna progressiva och ambitiösa politik för fiskestyrning som utan tvekan kommer att gynna människor, kustsamhällen, fiskbestånd och marina ekosystem. Europa visar sitt engagemang för att leda för hållbar och rättvis internationell fiskeristyrning och att bekämpa illegal fiskeverksamhet var som helst i världen, säger Dr Samantha Burgess, chef för European Marine Policy, vid WWF-EPO.

Alla ovan nämnda organisationer ingår i en koalition av icke-statliga organisationer* som driver på för en ambitiös reform för EU:s externa flotta och som välkomnade avtalet.

Annons

WhoFishesFar.org är en databas skapad av koalitionen och dess partners, som för första gången offentliggör uppgifter om alla fisketillstånd sedan 2008 (förutom privata avtal) när förordningen om extern flott antogs, inklusive uppgifter om utländska fartyg som fiskar i EU:s vatten. Den visar att under perioden 2008-2015:

  • Vissa flottor som de från Belgien, Danmark, Estland och Sverige tenderade att operera nära europeiska vatten i nordöstra Atlanten
  • Frankrike, Tyskland, Irland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Portugal, Spanien och Storbritannien fick fiska utanför västra Centralafrikas kuster (Cap VerdeElfenben Kust, gabonGuineaGUINEA-BISSAUmauretanienMarockoSão Tomé och Príncipeoch Senegal)
  • Franska, italienska, portugisiska, spanska och brittiska fartyg opererade i Indiska oceanen (i IOTC-området, och enligt officiella EU-tillträdesavtal med comorosmadagaskarMauritiusMoçambique och Seychellerna).
  • Tyska, polska och spanska fartyg hade tillstånd att fiska i antarktiska vatten (i CCAMLR-området)
  • – In the South Pacific vessels from the Netherlands, Latvia, Lithuania, Poland, Portugal and Spain were authorised to fish (in SPRFMO-området)
  • – European flagged vessels operating in the Western Pacific were all fish carriers (in WCPFC-området)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend