Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Simone Veil: "En symbol för fred och hopp"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Simone Veil, en Auschwitz-överlevare som spelade en ledande roll i legaliseringen av preventivmedel och abort i Frankrike, Har dött i åldern 89.

Veil, en ikon för fransk politik och den första presidenten i EU-parlamentet, har dött hemma, säger hennes son Jean Veil.

En överlevande från Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau där hon förlorade en del av sin familj, var hon hederspresident för Fondation pour la Mémoire de la Shoah. Hon valdes till Académie française i november 2008. 1973 drev hon igenom lagar för att liberalisera preventivmedel, där p-piller inte bara godkändes utan ersattes av socialförsäkringssystemet. Hon var mest känd för att ha drivit fram lagen som legaliserade abort i Frankrike den 17 januari 1975.

Ett år senare ledde hon anklagelsen i nationalförsamlingen för legalisering av abort, där hon trotsade en mängd förolämpningar, några av dem liknade uppsägningar med nazisternas behandling av judar.

25 mars 1980: Simone Veil, dåvarande hälsominister, talar till bönder vid en demonstration framför EU-parlamentet i Strasbourg.
25 mars 1980: Simone Veil, dåvarande hälsominister, talar till bönder vid en demonstration framför EU-parlamentet i Strasbourg. Bild: Dominique Faget/AFP/Getty

”Det är med stor känsla som jag har fått veta att Simone Veil har gått bort. Jag vill hylla denna stora gestalt i europeisk politik vars otaliga kampanjer i Frankrike och i Europaparlamentet drivit medborgarnas rättigheter framåt”, förklarade Franck Proust, ledamot av Europaparlamentet, chef för den franska delegationen för EPP-gruppen i Europaparlamentet.

"En överlevande från Förintelsen, före detta minister och första kvinnliga ordförande i Europaparlamentet, Simone Veil satte sin prägel på Europas historia. Hennes väg är ett exempel att följa av alla européer. Hennes minne och arv måste betraktas som inspirationskällor för kommande generationer”, tillade Manfred Weber, ledamot av Europaparlamentet, ordförande för EPP-gruppen. "I dag sörjer Europeiska unionen över döden av en av sina mest emblematiska personer. Simone Veil var en aktivist för europeiska idéer, en symbol för fred och hopp. Vi kommer att vara evigt tacksamma”, avslutade Weber och Proust.
European Parliament President Antonio Tajani said: “I would like to pay homage in my name, as well as in the European Parliament’s, to Simone Veil,  the chamber’s first president to be elected by universal suffrage in 1979. Her presidency has had a long-lasting impact on our institution’s history.

 Simone Veil, som överlevde förintelsen, gjorde kampen mot antisemitismen till en av hennes livslånga strider. Hon var fast engagerad i etiska, demokratiska och europeiska värderingar och var också en ivrig försvarare av kvinnors rättigheter.

 ”Simone Veil var Europas medvetande och det är vår plikt att fortsätta att odla hennes inspirerande exempel. I mitt namn och i Europaparlamentets namn vill jag framföra mina uppriktiga kondoleanser till Simone Veils familj.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend