Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Hundratals betänklighetsrapporter rapporterades i Iran som bakgrund till #FreeIran Paris samling

DELA MED SIG:

publicerade

on

Som en bakgrund till den stora årliga #FreeIran-sammankomsten som ägde rum i Paris i lördags (1 juli), säger den exiliranska oppositionsrörelsen att hundratals incidenter med riskfyllda uttryck för stöd har ägt rum inne i Iran – från utdelning av pamfletter till framträdandet av affischer och graffiti, skriver Patrick Goodenough.

National Council of Resistance of Iran (NCRI)/People's Mujaheden Organization of Iran (MEK) säger att hundratals videor och bilder av incidenterna har tagits i dussintals städer. Foton av NCRI-ledare Maryam Rajavi (avbildad) och Massoud Rajavi har en framträdande plats, tillsammans med slagord som NCRI översatte till att bland annat säga: "Min röstregim ändras, ner med Khamenei, vårt val Maryam Rajavi."

Sådana demonstrationer är mycket riskabla i Iran, en repressiv stat som har förbjudit NCRI/MEK som en "terrorist"-grupp och avrättar hundratals människor varje år för brott inklusive politiska brott och säkerhetsbrott.

En talesman för det iranska utrikesministeriet kallade den 28 juni gruppen som en "hycklarkult".

NCRI:s sekretariat sa att trotshandlingarna i Iran "betonar det faktum att denna regim och alla dess fraktioner inte har någon som helst legitimitet och att sammankomsten den 1 juli representerar det iranska folkets vilja".

NCRI förbereder sig för ett stort möte på lördag i nordöstra Paris, där deltagarna kommer att inkludera en grupp framstående amerikanska anhängare – republikaner och demokrater – samt politiker från länder i Europa och Mellanöstern.

Tidigare sådana evenemang, som vanligtvis drar tiotusentals, har sett deltagare – inklusive förra året en högt uppsatt medlem av den saudiska kungafamiljen – uppmanat till störtandet av prästregimen i Teheran.

Annons

En reklamfilm säger att årets evenemang kommer att vara "en sammankomst för ett fritt Iran, mot terrorism och extremism i islams namn; en uppmaning till ett ställningstagande mot den iranska regimens destruktiva regionala inblandningsroll; och en uppmaning till ett nytt förhållningssätt till den teokrati som styr Iran.”

The 2017 theme is ‘Onward with the Iranian Resistance, Regime Change within Reach’.

Bland gästerna kommer en syrisk oppositionsdelegation. Iran är starkt involverat i att stödja Assad-regimen, genom direkt inblandning av Islamiska revolutionsgardet (IRGC), och via Hizbollah och andra shiitiska ombud.

Några av de högprofilerade amerikanerna som är planerade att närvara undertecknade ett stödförklaring denna vecka före rallyt, där de anklagade regimen för ansvar för "hans instabilitet och kris i regionen idag", och uttryckte stöd för förändringar i Iran och för NCRI .

"Vi tror att förändring är inom räckhåll, inte bara för att regimen håller på att bli uppslukad av kris, utan också för att det finns en stor och växande rörelse som organiserar sig för positiv förändring", heter det i uttalandet.

"En livskraftig organisation som kan få slut på mardrömmen av religiös diktatur genom att etablera frihet och demokrati, tolerans och jämställdhet har stadigt vunnit synlighet, folkligt stöd och internationellt erkännande", fortsatte det med hänvisning till NCRI.

Möjligen i ett försök att förebygga anklagelser om inblandning i Irans angelägenheter, sa undertecknarna: "Skyldringen att stå upp mot denna korrupta och illegitima regim och säga 'inte mer' vilar enbart på det iranska folket."

Men, tillade de: "Det internationella samfundet måste ta sitt ansvar genom att fördöma mullornas förtryck och omfamna det iranska folkets strävanden efter ett fritt och välmående Iran accepterat och respekterat över hela världen."

Undertecknarna – som också är planerade att tala vid lördagens evenemang – inkluderar tidigare FN-ambassadören John Bolton, före detta parlamentets talman Newt Gingrich, före detta demokratisk senator – och United Against a Nuclear Iran (UANI) ordförande – Joe Lieberman, tidigare Pennsylvanias guvernör och demokrat. Nationalkommitténs ordförande Ed Rendell, tidigare marinkårsbefälhavare general (ret.) James Conway, och tidigare befälhavare för den multinationella styrkan i Irak och USA:s armés stabschef general George Casey.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend