Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Världens ledare tar farväl av #HelmutKohl och hyllar en kraft bakom det enade Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on


Ledare från USA, Ryssland och över hela Europa hyllade Helmut Kohl som arkitekten bakom den tyska återföreningen och en drivkraft för europeisk integration i lördags (1 juli), skriver Francois Lenoir.

Den tidigare tyske förbundskanslern, som dog den 16 juni vid 87 års ålder, blev ihågkommen vid en minnesceremoni i Europaparlamentet i Strasbourg som en hängiven europé som avskydde krig av USA:s före detta president Bill Clinton, Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, EU-kommissionens ordförande Jean- Claude Juncker och andra.

“Helmut Kohl gave us the chance to be involved in something bigger than ourselves, bigger than our terms in office and bigger than our fleeting careers,” Clinton said of the man who was German chancellor from 1982 to 1998 and oversaw German reunification in 1990.

Det två timmar långa minnesmärket, i en stad som ofta har bytt ägare och som nu ligger i Frankrike, symboliserade den roll Kohl spelade för att försona de två dåvarande fienderna Frankrike och Tyskland samtidigt som den drev den europeiska integrationen framåt.

“He was the architect of the world order,” said Medvedev of Kohl, who skillfully negotiated reunification with communist East Germany with former Soviet leader Mikhail Gorbachev. “In Russia, we’ll remember him as our friend — a wise and sincere person.”

Afterwards, Kohl’s casket was flown by helicopter across the Rhine to his hometown of Ludwigshafen, where his body was later carried in procession before being transported by riverboat to his final place of rest in Speyer.

The resting place of many rulers of the Holy Roman Empire, itself a Europe-spanning polity, Speyer Cathedral was seen by Kohl as a symbol of European unity — a place he showed to contemporary leaders including Gorbachev and Britain’s Margaret Thatcher.

“Helmut Kohl was a German patriot and a European patriot,” said Juncker, a former Luxembourg prime minister and close friend of Kohl who switched between German and French in his tribute. “We’ve lost a giant of the post-war era.”

Kansler Angela Merkel, som tjänstgjorde som minister under Kohl på 1990-talet men senare bråkade om sin roll i att ta emot 1 miljon dollar i illegala kontantdonationer från kampanjen, kom ihåg Kohl som en ibland kontroversiell figur med många fiender.

Annons

“I could tell you stories as well,” she said. “But all that paled in comparison to his life’s achievements.”

Merkel sa att Kohl hade förändrat livet för miljoner människor i hela Europa.

“The lives of millions of people would have been a lot different without Helmut Kohl – including my own life,” the former East German said. “Dear Helmut Kohl, thanks to you I’m standing here today. Thanks for the chance that you made possible for me and many others.”

In the eulogy, European Parliament President Antonio Tajani called former Chancellor Kohl “a European giant, a courageous man, a protagonist for the reunification of our continent.”  President Tajani praised Dr. Kohl for having been the champion of a generation which dedicated its life to European unity, thereby bringing peace. “There is not a page in the history of modern European unification which does not have Helmut Kohl’s mark on it. He has left us a formidable legacy and many responsibilities as well”.

”Helmut Kohl var en tysk och en europeisk patriot, för för honom fanns det ingen motsättning mellan de två. För honom gick tysk och europeisk enhet ihop”, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och tillade att den dåvarande tyska förbundskanslern formade hans era då många andra skulle ha misslyckats.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk berömde Helmut Kohl för att ha "lagt hörnstenen till det moderna Europa" och varnade att "i dag måste efterföljarna till denna stora hjälte av positiv europeisk historia samlas runt sin kista och undersöka sitt samvete".

Former Prime Minister of Spain Felipe González said that he was honoured to have counted Helmut Kohl as a true friend; a friend with whom he  shared decisive moments in the history of Germany, Europe and the world. “What defined Helmut Kohl was his will – not for a German Europe, but for a European Germany”.

”De brukade säga att Helmut Kohls idéer inte kunde förverkligas. Idag säger vi att saker och ting inte hade kunnat göras på annat sätt", sade Rysslands premiärminister Dimitri Medvedev och kallade Dr Kohl "en person i framtiden".

Frankrikes president Emmanuel Macron bad de närvarande vid ceremonin att minnas den vänskap och passion för ideal som Helmut Kohl fört med sig till politiken. "För dem som säger att EU-konstruktionen är teknokratisk, det beror på att de har tagit bort dimensionerna av vänskap och passion som så karakteriserade Helmut Kohl."

The ceremony concluded with the German national anthem and excerpts from Beethoven’s 9th symphony Ode till glädjen, använd som Europeiska unionens hymn.

The proposal to hold a European ceremony was enthusiastically advocated by Juncker, and by Kohl’s second wife Maike Kohl-Richter, who survives him.

His sons, however, will boycott the Cathedral’s funeral mass, since their father will not be laid to rest alongside Hannelore Kohl, his wife of decades.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend