Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#SecurityUnion: EU tar nästa steg för att stärka den yttre gränsen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Entry/Exit System (EES), en prioritetsfil som identifieras i gemensam förklaring om lagstiftningsprioriteringar för 2017, fick politiskt stöd av Europaparlamentet och rådet förra veckan.

Föreslog av kommissionen i april 2016, kommer systemet att registrera in- och utresedata för icke-EU-medborgare som korsar EU:s yttre gränser. Detta kommer att möjliggöra en bättre tillsyn över godkända kortare vistelser, upptäckt av personer som stannar över vistelsen och övergripande modernisering av EU:s yttre gränsförvaltning.

Som upprepas i Europeiska rådets slutsatser av 22-23 juni 2017, Entry-Exist System, tillsammans med Europeiska reseinformation och auktorisationssystem (ETIAS), kommer att bidra till att förbättra den yttre gränskontrollen och den inre säkerheten.

Förste vice ordförande Frans Timmermans sa: "Vi välkomnar det politiska stödet från Europaparlamentet och rådet. Nu måste vi gå vidare med att modernisera vår EU-gränsförvaltning och stärka säkerheten för våra medborgare.”

Migration, inrikes frågor och medborgarskap, Dimitris Avramopoulos, sade: "Efter införandet av systematiska kontroller av alla resenärer som passerar EU:s yttre gränser och den framgångsrika lanseringen av den europeiska gräns- och kustbevakningen är detta ytterligare en byggsten för att göra våra yttre gränser smartare och mer säker samtidigt som man garanterar rörlighet.” Säkerhetsunionens kommissionsledamot Julian King sa: "In- och utträdessystemet kommer att stärka vår inre säkerhet genom att göra de yttre gränserna starkare, och därigenom föra oss ett steg närmare att uppnå full interoperabilitet mellan EU:s informationssystem senast 2020."

Diskussionerna om förslaget kommer nu att fortsätta mellan Europaparlamentet och rådet på teknisk nivå. Den slutliga texten måste sedan formellt antas av båda medlagstiftarna.

Mer information om kommissionens ansträngningar för att skapa en säkerhet Union: "Ett Europa som skyddar" och existerande EU:s informationssystem finns tillgänglig online.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend