Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Har förändringsvindarna startat i #Iran?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tiotusentals anhängare av Irans största oppositionsgrupp, Irans nationella motståndsråd (NCRI), samlades i en massiv kongresshall i Villepinte, Paris under helgen för att uppmana det internationella samfundet att stödja det iranska folkets demokratiska strävanden och erkänna NCRI som ett verkligt alternativ till mullornas teokrati, skriver Hamid Bahrami.

Den stora sammankomsten av iranier, som äger rum årligen i Paris, deltog i år av mer än 50 parlamentariska delegationer från hela världen, inklusive USA och Mellanöstern, samt New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani, den tidigare ordföranden för USA:s demokratiska parti och tidigare guvernör i Pennsylvania, Ed Rendell, USA:s ambassadör i FN:s politiska parlament, Gérard Boltons många framstående politiska ledamöter i R. Bolton, John Bolton, John Bolton. dignitärer.

Huvudtalare vid evenemanget var NCRI:s president Maryam Rajavi (avbildad). I sitt tal som också sändes i Iran underströk hon att "regimförändring [i Iran] är inom räckhåll eftersom mullorna har fastnat i tre utmattningskrig i Mellanöstern. Deras tillbakadragande från dessa konflikter oavsett form eller form kommer att undergräva sin egen existens."

I USA är en Iranpolitik fortfarande oklar men det är uppenbart att det nuvarande Vita huset inte vill blidka den iranska regimen.

Regionalt och internationellt är den iranska regimen i värst läge eftersom den har förstört alla broar med USA och de angränsande arabländerna. Idag terroriserar regimen i Teheran sitt eget folk och är ett stort hot mot Mellanöstern och världsfreden.

NCRI kämpar för att åstadkomma demokratisk förändring genom att störta mullornas teokrati. I över tre decennier har det iranska motståndet uppmanat det internationella samfundet att anta en fast politik gentemot regimen, och därför är det inte förvånande att Rajavi välkomnade uttalandet efter det senaste islamiska, amerikanska toppmötet.

"Vi har välkomnat uttalandena som gjordes vid det arabiska, islamiska, amerikanska toppmötet i Riyadh mot den iranska regimens terroristiska och destabiliserande aktiviteter. Ändå betonar vi att den ultimata lösningen på krisen i regionen och att konfrontera grupper som ISIS är störtandet av den iranska regimen av det iranska folket och motståndet”, sa hon i sitt tal.

Annons

Verkligheten på plats i Mellanöstern visar att Rajavi är korrekt. Eftersom kampanjen för att förstöra Islamiska staten (ISIS) i slutändan är framgångsrik är det allvarligaste hotet som världen och USA:s president står inför att konfrontera Irans destabiliserande handlingar i regionen, till exempel i områden i Syrien och Irak som är befriade från ISIS. Om den iranska regimen tillåts tillskansa sig dessa områden skulle det utgöra en ännu större fara för USA, Europa och Gulfländerna.

Följaktligen, för att skydda sina nationella intressen, är och bör de leta efter en lösning för att stoppa mullorna. Fram till nu har deras politik varit att tillgodose Irans handlingar och uppenbarligen har det misslyckats. De hoppades kunna reformera Irans beteende genom att mysa till president Hassan Rohani, men tvärtom har denna politik ökat Irans ingripande i Mellanöstern. Det är därför USA och dess arabiska allierade har tagit steg för att ändra sin politik.

Därför meddelade USA:s utrikesminister, Rex Tillerson, för några veckor sedan den 14 juni: "Vår politik gentemot Iran är att trycka tillbaka på denna hegemoni, innehålla deras förmåga att utveckla uppenbart kärnvapen och att arbeta för att stödja de element inuti Iran som skulle leda till en fredlig övergång av den regeringen. Dessa element finns där, säkert som vi vet." Det är ett uppenbart faktum att NCRI och dess demokratisk plattform för framtidens Iran ger ett hållbart alternativ för denna politik. I det här fallet lyfte den tidigare USA-ambassadören till FN, John Bolton, fram en avgörande aspekt av denna politik vid sammankomsten i Paris. "Det finns en livskraftig opposition mot ayatollornas styre och den oppositionen är centrerad i detta rum idag", sa han i sitt tal.

Ändå kom de mest hätska kommentarerna vid sammankomsten från borgmästare Giuliani som pekade på den iranska regimens illvilliga aktiviteter i regionen och betonade att mullorna är källan till instabiliteten och krisen i regionen, och har behållit sitt grepp om makten under de senaste 38 åren genom omfattande förtryck och flagrant ignorering av mänskliga rättigheter hemma och export av terrorism.

"Jag är lyckligast över att vara här för äntligen kan jag nog säga att USA:s regering stöder dig, vi står bakom dig, vi håller med om dina värderingar. Äntligen kan jag stå här och säga att du, min regering och ditt ledarskap, vi se Iran exakt på samma sätt. Regimen är ond och den måste gå", sa han i ett tal till de tiotusentals som samlats i Paris.

Hur kan den iranska regimen störtas med minimala risker?

Det är dags för det internationella samfundet att fatta avgörande beslut om Iran. Idag är det enda återstående sättet att avsluta fyra decennier av kris i Mellanöstern. Det är ett känt faktum att den iranska regimen är roten till problemen i regionen. Därför är det nödvändigt att Rajavis röst tillåts höras.

För att få ett slut på mullornas regim i Iran gav Rajavi tre rekommendationer: "Erkänn det iranska folkets motstånd för att störta mullornas religiösa diktatur. Utvisa regimen från FN och Organisationen för islamiskt samarbete och överlämna Irans säte till det iranska folkets motstånd. Utse Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) som en terroristorganisation och vräka den från hela regionen."

Om det internationella samfundet vill att demokrati och mänskliga rättigheter ska rota och göra framsteg i Mellanöstern, bör det följa dessa rekommendationer.

Frilansjournalisten Hamid Bahrami var en tidigare politisk fånge i Iran. Han är människorätts- och politisk aktivist.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend