Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: "Storbritannien hävdar att man kan lämna den inre marknaden och bygga en tullunion för att uppnå "friktionsfri handel" - det är inte möjligt" - Barnier

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s främsta brexitförhandlare talade i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén idag (6 juli). När det gäller de tydliga tvister som börjar dyka upp inom det brittiska kabinettet sa Barnier att det inte var hans jobb att spekulera, skriver Catherine Feore.

Besvara frågor från ledamöter av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén – ett rådgivande EU-organ som består av företrädare för fackföreningar, näringslivet och det civila samhället – Michel Barnier (avbildad) gjorde det klart att det inte var hans sak att spekulera om vad Storbritannien vill.

Han representerade sekvensen av frågor som han ställde till brexitministern David Davis, på ett sätt som liknade en ärkebiskop som bad om förnyelse av doplöften: "Vi frågade honom [David Davis] om han ville lämna EU, han sa ja. Vi frågade honom om han ville lämna den inre marknaden, han sa ja. Vi frågade honom om han ville lämna tullunionen, han sa ja.” Hälften förväntade sig att han skulle säga: "Vi frågade honom om han förkastade Satan och alla hans vägar."

Så Michel Barnier erkände det tydliga budskapet från London: "Storbritannien kommer att bli ett tredje land i slutet av mars 2019." Han rapporterade att Storbritanniens röda linjer för framtida relationer var: ingen mer fri rörlighet för EU-medborgare; fullständig autonomi över brittiska lagar och ingen roll för EG-domstolen, och; självständighet att ingå egna handelsavtal.

När det gäller ett framtida frihandelsavtal – med tanke på att Storbritannien hade uteslutit alla andra alternativ – påpekade Barnier att det kan vara lättare för Storbritannien att nå en överenskommelse eftersom det redan var helt integrerat med EU:s normer. Han pekade på EU:s 30 frihandelsavtal hittills och sa att de svåra förhandlingarna alltid handlade om regelkonvergens. Problemet blir att över tid kontrollera om Storbritannien vidtar åtgärder som innebär social dumpning, lägre miljöstandarder och skattedumpning – till exempel. Han pekade på sina besök i medlemsländerna och sa att detta var en viktig fråga och förklarade varför han också träffade näringslivet, civilsamhället och fackföreningarna vid sina besök.

Barnier upprepade att på EU-sidan var tre saker tydliga:

Annons

”Den fria rörligheten för personer, varor, tjänster och kapital är odelbar. Vi kan inte låta den inre marknaden rasera.

"Det kan inte finnas någon sektor för sektors deltagande på den inre marknaden: du kan inte lämna den inre marknaden och sedan välja att delta i de sektorer du gillar mest – säg bilindustrin och finansiella tjänster. Du kan inte vara halvt in och halvt utanför den inre marknaden.

"EU måste behålla full suveränitet för att besluta om regler: EU är inte bara en stor marknadsplats. Det är också en ekonomisk och social gemenskap där vi antar gemensamma normer. Alla tredjeländer måste respektera vår autonomi när det gäller att fastställa regler och standarder. Och jag säger detta i det ögonblick då Storbritannien har beslutat att lämna den här gemenskapen och bli ett tredje land.”

Barnier sa att även om dessa tre punkter upprepade gånger har klargjorts av Europeiska rådet var han "osäker på om de hade förståtts till fullo över kanalen".

Han noterade att han hade stött på de i Storbritannien som hävdar att man kan lämna den inre marknaden och behålla alla dess fördelar, hans replik var enkel, "det här är inte möjligt". På samma sätt har de som hävdar att man kan lämna den inre marknaden och bygga en tullunion för att uppnå "friktionsfri handel" fel.

Barnier betonade att detta var baserat på ett beslut – som han personligen ångrade – som britterna hade fattat: ”Det finns inget straff för Brexit. Och naturligtvis ingen hämndanda.”

Barnier uppmanade företagen att med klarhet bedöma de negativa konsekvenserna av Storbritanniens val på handel och investeringar. Och förbered dig på att hantera dem. Påpekade att kostnaden för Brexit också var en kostnad för företag i EU27.

Som svar på frågor om finansiella tjänster sa Barnier att brittiska finansinstitutioner skulle förlora passrättigheter till följd av detta val. Som kommissionären för finansiella tjänster under den "stora finanskrisen" sa Barnier att han inte hade glömt det oansvariga beteendet hos vissa bankirer och hans ansträngningar genom 41 lagar för att få ihop finansiell stabilitet igen. Han sa, "Vi gjorde inte detta för att tillåta risker med finansiell stabilitet, jag säger detta till Storbritannien och USA."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend