Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: Storbritannien behöver en bro till ett nytt avtal för att minska osäkerheten och skydda jobb

DELA MED SIG:

publicerade

on

The CBI, the UK’s UK’s premier business organization, has called for negotiators on both sides of the UK-EU to agree transitional arrangements as soon as possible. This weekend, business leaders will be meeting in Brexit Minister David Davis’s grace-and-favour residence in Chevening in Kent for an informal meeting on leaving the EU.

Många har blivit förvånade över att den pro-business konservativa regeringen har väntat i över ett år med att starta ett seriöst engagemang med näringslivet. En begränsad övergångsperiod, som börjar när artikel 50-processen avslutas, skulle ge företagen kontinuitet och säkerhet och skydda arbetstillfällen och handelsflöden. Det är därför som CBI föreslår att Storbritannien försöker stanna inom EU:s inre marknad och en tullunion tills en slutlig överenskommelse är i kraft.

Frågan är inte om Storbritannien lämnar EU, utan hur. Företag är fast beslutna att göra en framgång med Brexit. CBI:s förslag är att bygga en bro från slutet av artikel 50-processen i mars 2019 till den nya affären, maximera kontinuiteten för företag och undvika en skadlig klippkant. Av avgörande betydelse skulle det innebära att företag bara skulle behöva göra en övergång.

I en föreläsning vid London School of Economics, CBI:s generaldirektör Carolyn Fairbairn (avbildad) och CBI:s chefsekonom Rain Newton-Smith kommer att hävda att osäkerheten biter på vår ekonomi och våra företag. Komplexiteten i 21-talets handel och utsikterna till allvarliga störningar från ett "no deal"-resultat innebär att företag ändrar planer och bromsar investeringar nu. Regeringen måste sätta levnadsstandard och jobb först.

Carolyn och Rain kommer att hävda att att stanna inom den inre marknaden och en tullunion tills en överenskommelse är på plats är den enklaste vägen och en sunt förnuftslösning. Det skulle ge båda förhandlingsteamen tid att reda ut detaljer och ingjuta förtroende för företag över hela Europa, vilket skulle stimulera till investeringar och skapande av jobb under denna period av djupgående förändring.

Fairbairn kommer att säga: "Istället för en klippkant behöver Storbritannien en bro till det nya EU-avtalet. Även med största möjliga goodwill från båda sidor är det omöjligt att föreställa sig att detaljerna kommer att vara klara i slutet av mars 2019. Det här är en tid att vara realistisk.

"Vårt förslag är att Storbritannien ska försöka stanna kvar på den inre marknaden och en tullunion tills ett slutligt avtal är i kraft. Detta skulle skapa en bro till det nya handelsarrangemanget som för företag känns som den väg de är på. För att göra två övergångar – från där företagen är nu till en mellanstation och sedan igen till en slutlig affär – skulle vara slösaktigt, svårt och osäkert i sig. En övergång är bättre än två och säkerhet är bättre än osäkerhet.

Annons

"Företag säger att det här känns som sunt förnuft. Men om andra har alternativ som ger motsvarande ekonomiska fördelar, är det nu dags att lägga dem på bordet.

"Målet bör vara ett ramverk för den nya handelsrelationen innan vi avslutar i mars 2019. En 'heads of agreement', för att använda affärsspråket, skriftligt, som gör att tekniska samtal kan starta.

"Vi behöver en bro till den nya framtiden, och tillsammans med våra EU-partner bör vi börja bygga den nu.

”Priset är fler investeringar, fler jobb och minskad osäkerhet för företag här och i Europa.

”Det här handlar inte om huruvida vi lämnar EU, det handlar om hur. När artikel 50-klockan slår midnatt den 29 mars 2019 kommer Storbritannien att lämna EU.

"Vårt förslag om en begränsad övergångsperiod banar väg för en ny framtid. Detta sunt förnuft skulle ge kontinuitet för företag i Storbritannien och EU och skydda investeringar i dag.

"Vi söker det mest ambitiösa och heltäckande frihandelsavtalet som någonsin kommit överens om i historien. "En affär som säkerställer att bagare i Nordirland kan sälja sitt bröd till Dublin utan dröjsmål och hinder. En affär där biltillverkarna kan fortsätta att ta in delar från hela EU utan byråkrati. En affär där kosmetikaföretag kan arbeta under en uppsättning standarder över hela Europa. En affär där våra tjänsteföretag, som utgör 80 % av vår ekonomi, kan fortsätta att exportera till sin huvudmarknad, i synnerhet våra finansiella tjänster.

"Eftersom barriärfri handel ger jobb, tillväxt och välbefinnande till alla delar av Storbritannien och på andra håll i Europa."

Om riskerna med investeringar kommer Carolyn att säga:

“The prospect of multiple cliff edges – in tariffs, red tape and regulation – is already casting a long shadow over business decisions. The result is a ‘drip drip’ of investment decisions deferred or lost.

"Ett stort europeiskt ingenjörs- och elektronikföretag har berättat för oss att de har lagt ner planerna på att bygga ett brittiskt innovationscenter.

"En brittisk infrastrukturleverantör har redan problem med att behålla och rekrytera kvalificerad arbetskraft från EU som behövs för att bygga de räls, vägar och hus som redan planerats."

Om konsekvenserna av att stanna på den inre marknaden och en tullunion under övergången kommer Carolyn att säga:

"Om man kommer överens snart kommer företag här och från andra håll i EU att veta att de står inför större stabilitet under ett antal år och kommer att fortsätta investera. De kommer att veta att de inte behöver anpassa sig två gånger – först till övergången och sedan till den slutliga planen.

"I praktiken skulle det innebära att Storbritannien skulle ansluta sig till EU:s gemensamma handelspolitik, för både intern och extern handel, under övergångsperioden.

"Att stanna kvar på den inre marknaden garanterar kontinuitet för affärsverksamheten. Att stanna i en tullunion garanterar enkel handel, inte bara med EU utan också med resten av världen.

“We and our members think it is plain common sense. Agreement is needed fast – waiting until March 2019 is too late.

"De exakta mekanismerna för att uppnå detta kan diskuteras och förhandlas. Men för företag som fattar dagliga beslut om var och hur mycket de ska investera, är detta det enklaste svaret på den osäkerhet de står inför idag."

Om de ekonomiska kostnaderna för ett "no deal"-scenario kommer Rain Newton-Smith att säga:

Exportkostnader

"Ett "no deal"-scenario skulle bli kostsamt för företag och konsumenter. En av de mest uppenbara kostnaderna skulle vara taxor. Storbritannien skulle drabbas av tullar på 90 % av EU:s varuexport i värde.

"Under dessa skulle den genomsnittliga tullen på brittiska varuexport till EU vara cirka 4%. Om detta tillämpades på den totala brittiska varuexporten till EU – skulle ökningen av tullkostnaderna vara mellan 4.5 och 6 miljarder pund per år. Det är 0.2 till 0.3 % av BNP per år.

"Men det här är en partiell jämviktsanalys i ekonomernas språkbruk. Den tar inte hänsyn till hur ekonomin här i Storbritannien eller i resten av EU skulle reagera och visar inte heller vad det skulle innebära för vissa varor.

"Vissa exporter skulle drabbas av tullar som är mycket högre än genomsnittet – kött skulle ha en tull på 26 %, medan konkurrenskraften för brittiska bilexportörer också skulle påverkas allvarligt. "En del har hävdat att den svagare växelkursen skulle kompensera kostnaderna för tarifferna. Detta är sant, men bara upp till en viss punkt.”

Importkostnader

"Utan en överenskommelse om tullfri handel skulle Storbritannien vara tvunget att införa samma tullar på sin import från EU som från andra WTO-medlemmar.

"Sammantaget tyder våra uppskattningar på att den genomsnittliga tullsatsen för mest gynnad nation på Storbritanniens import från EU skulle vara cirka 5.7%. Tillämpat på import av varor från Storbritannien skulle detta vara en extra årlig kostnad på mellan 11 och 13 miljarder pund.

“That’s around 0.6 – 0.7% of GDP annually. Business would have to choose how to deal with these costs. Whether to take the hit themselves or to pass them on to customers.

"Till och med företag i sektorer med låga tullar på slutprodukter – som teknik- och biovetenskapsindustrin – betonar vikten av tullfri handel mellan Storbritannien och EU.

"De vill undvika extra kostnader i sina leveranskedjor så att de kan hålla priserna så låga som möjligt för konsumenterna."

Om icke-tariffära barriärer kommer Rain att säga:

"Ändå är högre tullar bara toppen av isberget. Icke-tariffära hinder är också så viktiga. Utan ett avtal skulle brittiska företag möta nya papperskrav som gör handeln mer komplicerad och mindre effektiv. Det är troligt att detta kan ha en större inverkan på konkurrenskraften än tarifferna, särskilt för små företag.

"När vi tittar på en studie* som analyserade kostnaderna för amerikanska företag som handlar med EU och som skulle kunna elimineras genom ett handelsavtal, uppskattar vi att om brittiska företag stod inför ens hälften av dessa kostnader, skulle det motsvara en extra tull på 6.5 % på Storbritanniens export till EU.

Det är nästan dubbelt så högt som den genomsnittliga mest gynnadstaxan.

"FN-konferensen om handel och utveckling listar 405 olika icke-tariffära hinder som varuexportörer till EU möter."

Om näringslivets och våra europeiska partners roll kommer Carolyn att avsluta:

"Näringslivet är helhjärtat engagerade i att göra Brexit till en framgång. EU Exit Business Advisory Group, inrättad av höga ministrar, är det första steget mot ett djupare partnerskap. En plats där företag och myndigheter kan använda bevis och erfarenhet för att lösa problem och sätta ekonomin främst.

"Hur bron till framtiden byggs är ett samtal vi behöver omgående med våra europeiska partners, i en anda av ömsesidigt intresse. Det måste vara en prioritet för båda sidor.

"Storbritannien borde lägga fram förslaget - det enkla och sunt förnuftiga förslaget att stanna på den inre marknaden och en tullunion tills en slutlig överenskommelse har genomförts.

"Vi bör göra det på grundval av fördelar för företag och välstånd över hela den europeiska kontinenten. Alla har detta mål på hjärtat. Och vi uppmanar Bryssel att komma överens.

"Att bryta från sitt mantra att 'ingenting är överenskommet förrän allt är överenskommet' - för den europeiska ekonomins bästa."

Senaste CBI Brexit briefing papper

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend