Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: "En fuktig squib" – EU-parlamentet reagerar på Storbritanniens förslag om medborgare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Brittiska förslag för att garantera rättigheterna för EU-medborgare som bor i Storbritannien skulle kasta "ett mörkt moln av vaghet och osäkerhet" över miljontals européers liv, sa Europaparlamentets Brexit-samordnare. skriver Elizabeth Piper.

Skriva i The Guardian tidningen Guy Verhofstadt (avbildad) sa att skillnaderna mellan förslag som lagts fram av Europeiska unionen och Storbritannien för att garantera rättigheterna för människor som bor utanför sina hemländer var slående, det senaste tecknet på att det som borde vara en relativt enkel del av brexitsamtalen är långt ifrån överens.

EU och Storbritannien har kommit överens om att de först måste ta itu med medborgarnas rättigheter och en ekonomisk uppgörelse innan de diskuterar ett framtida handelsavtal efter att Storbritannien lämnar EU – något som premiärminister Theresa May vill ska ske snabbt.

Verhofstadt sa att medan han accepterade Storbritanniens röst att lämna EU, var Europaparlamentet inte övertygat om att Brexit skulle hjälpa varken den europeiska ekonomin eller dess medborgare.

"Förenade kungarikets förslag bekräftar bara denna övertygelse – brister i sina egna ambitioner att "sätta medborgarna först". Om det implementeras skulle det kasta ett mörkt moln av vaghet och osäkerhet över miljontals européers liv”, skrev han.

"Det var ett fuktigt tjafs som föreslog att européer skulle få status som "tredjelandsmedborgare" i Storbritannien, med färre rättigheter än brittiska medborgare erbjuds i hela EU."

Verhofstadt sa också att parlamentet, som har rätt att lägga in sitt veto mot alla brexitavtal, ville att förhandlingarna skulle vara slutförda senast den 30 mars 2019, och tillade att det inte skulle stödja någon förlängning av denna tidsfrist eftersom val till EU-parlamentet skulle äga rum i maj det året.

Annons

"Vi kommer inte att stödja någon förlängning av denna deadline, eftersom det skulle kräva att Storbritannien håller EU-val i maj 2019", skrev han. – Det är helt enkelt otänkbart.

Inför Brexit-utmaningen lovar Storbritanniens May att kämpa vidare

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend