Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#UK: Nu är sommaren Storbritanniens missnöje

DELA MED SIG:

publicerade

on

The BBC news at 7h this past Tuesday morning (4 July) had eight stories – each redolent of the despair which grips British public life, skriver John Lloyd.
En öppnare var det globala hotet från det framgångsrika testet av en nordkoreansk ballistisk missil och USA:s svar som "krig kan inte uteslutas. "

Efter att ha diskuterat ett globalt kärnvapen Armageddon, störtade bulletinen in i brittisk nationell misär: resultaten av en undersökning, som, sa BBC-reportern, "knappast kunde vara mycket värre" polisens underlåtenhet att hjälpa offren för trakasserier; annan åtal mot polisen av de överlevande från branden i Grenfell Tower för att de inte arresterade någon av de som ansågs ansvariga för infernot; en förväntad kollaps av regeringens beslutsamhet att begränsa den offentliga sektorns löneökningar till 1 %; ännu ett påstått polismisslyckande, den här gången till skydda Bijan Ebrahimi, en iransk flykting i Storbritannien mördad efter år av rasistiska övergrepp; anklagelsen som en regeringsrapport om saudisk sponsring av terrorism i Storbritannien hade varit undertryckt; nyheter att de flesta studenter lämnar universitetet med skulder på runt 50,000 pounds (cirka $64,000 XNUMX), som de flesta aldrig kan betala tillbaka.

Sport kommer vanligtvis sist i BBC-bulletiner, och eftersom Storbritannien är ett ganska sportigt land är det ofta jubel. Inte i den här bistra bulletinen. Mark Cavendish, en av Storbritanniens cykelstjärnor, kraschade ur Tour de France. Brittisk moral verkar nu bero på att Andy Murray vinner Wimbledon: en utmaning för en vars fantastiska form har halkat det senaste året.

Ilska är nu standardpositionen för allmänhetens reaktion. Ibland, som i fallet med Grenfell Tower, verkar det motiverat eftersom den (preliminära) bevis är att Kensington och Chelsea Council snålat med kvaliteten på byggnadens isolering och branddörrar. Men att skylla på polisen för att de ännu inte har gripit ett fall som är både komplext och tragiskt, eller ösande röstförakt, vid ett annat möte, om domaren som ansvarade för att leda en utredning om orsakerna till branden innan han har börjat sitt arbete, är det inte det. Att den normalt betrodda polisen och rättsväsendet nu ofta bär bördan av ilskan pekar på en rädsla som ligger under ilskan. Det är en rädsla sammansatt av en djup osäkerhet som har satt sig i det brittiska samhället, en rädsla för att det finns stora problem i världen, men de är olösliga.

Det här är frågor som faktiskt har lösningar, men de matar varandra. Polisen kunde skära hörn och åtala tjänstemän för vårdslöshet eller värre i Grenfell Tower-branden som tog 79 liv – and lose the cases for lack of evidence. Or they could proceed with care, and be branded as negligent themselves by an aroused public and vote-seeking politicians.

De överhängande problemen i Storbritannien är Brexit och den härskande skuldpolitiken efter förra månadens allmänna val. Brexit är ett plågsamt amalgam av omfattande förändringar av fördragen som har styrt Storbritanniens rättsliga, politiska och ekonomiska ramar i över 40 år; inrikespolitiken kryddas med maktkamp inom det regerande konservativa partiet, vars ledare Theresa May är kraftigt försvagad genom att nästan förlora ett val borde hon ha vunnit i ett jordskred.

Ledarna och tjänstemännen i Storbritanniens offentliga tjänst och avgörande nationella institutioner tror överväldigande att Brexit är en katastrofal kurs. Bank of England, med den kanadensiske ekonomen Mark Carney i spetsen, följer lojalt regeringens linje, men är privat bekymrad över att City of London kommer att förlora många av sina nyckelinstitutioner och att ekonomin kommer att falla, när Brexit äntligen inträffar.

Annons

The deepening nervousness of the country could be stanched – at least to a degree – if the government had an opposition that respected the desire of the majority for the Westminster parliament to be sovereign once more. But that isn’t the case.

Den yttersta vänster Labour-ledaren Jeremy Corbyn, trots den konventionella visdomen att han skulle krascha och bränna partiet i valet i juni, ökade istället Labours röst genom att inta en ståndpunkt av ren populism som verkade att tilltala medelklassen, young and old. A manifesto whose figures did not add up, a position on Brexit so vague as to be unclassifiable, and a steady charge that the Conservatives were the same old reactionary morons they had always been, helped Labour outperform expectations and solidified Corbyn’s leadership – and another setback to British society.

Storbritannien är schackmatt. Det är ett land som hoppas på det bästa mot 27 EU-medlemmar som har satt en agenda som utesluter Storbritannien från den klubb som det har föraktat. EU kommer att neka Storbritannien tillträde till den inre marknaden som tar huvuddelen av dess export.

But if the British government softens its stance and follows the Norwegian route of being out of the EU while still in the single market -and thus open to immigration from the EU member states – it will face a fierce revolt from the Brexiteers. Its only big friend in the world then would be the United States, with a president whose aversion to free trade is one of his few fixed ideas, and who may face a future weakening of his own power to the point where he could not help much, even if he wished to.

För första gången sedan 1970-talet, när Storbritannien stämplades som Europas sjuke man, står landet inför en rad allvarliga, potentiella kriser som det kommer att krävas stor statsmannaskap för att undvika. Det verkar för närvarande inte ha någon, eller någon part, som äger den.

John Lloyd var med och grundade Reuters Institute for the Study of Journalism vid University of Oxford, där han är senior forskare. Lloyd har skrivit flera böcker, bl.a Vad media gör med vår politik och Journalistik i en tid av terror. Han är också en medverkande redaktör på Financial Times Och grundaren av FT Magazine.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend