Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Årliga #NorthernIreland-parader börjar fredligt i en politisk kris

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Årliga parader i Nordirland som ofta utlöser sekteriskt våld började fredligt på onsdag med lite tecken på att den brittiska provinsens politiska kris ökar spänningarna i flyktiga områden, skriver Ian Graham och Conor Humphries.

En koalition av kraftdelning mellan pro-brittiska protestantiska fackföreningar och irländska katolska nationalister kollapsade i januari men den långvariga politiska dödsfallet har inte hittills spiralats till förnyad sekterisk strid.

Årliga marscher har sett mindre våld sedan ett 1998-fredsavtal slutade tre decennier av sekteriska strider där 3,600-människor dog, men traditionella juli och augusti marscher ses fortfarande som en barometer av inter-kommunala relationer.

Annons

Tiotusentals främst protestantiska unionister, några som bär orange sashes och bowler hattar började marschera över provinsen tidigt på onsdag till ackompanjemang av rörband.

Marscherna markerar 1690-segern av protestantisk kung William of Orange över katolsk kung James vid Battle of the Boyne, som säkrade protestantisk uppstigning i Storbritannien och Irland.

Den typ av arg protester från nationalister, som vill att Nordirland slås samman med Irland, som ofta hälsar marscherna, var ingenstans att se, även om det värsta besväret tenderar att inträffa sent på kvällen.

Annons

En morgon unionist marsch förbi en irländsk nationalistiska egendom i norra Belfast som ofta har varit våldsplatsen släppt utan incident. Marchers gick med på att avbryta kvällsbenet, vilket ofta orsakat gatukonflikter.

Trummare deltar under den tolfte juli händelser som innehas av medlemmar av lojalistiska order i Belfast, Nordirland juli 12, 2017.Clodagh Kilcoyne

Oransordningscheferna, som organiserar marscherna, sade att det tycktes vara mindre spänning i år.

"Vi tog ett medvetet beslut förra året att inte utfärda uttalanden om parader så att det inte skulle öka spänningarna. Jag tror att det gav resultat", sa Mervyn Gibson till BBC.

Polisen sa att de hade lanserat en undersökning efter att en del fackföreningar brände över natten en replikskista med bild av Martin McGuinness, tidigare ledare för det nationalistiska Sinn Fein-partiet i Nordirland, som dog i mars.

Kistan brändes på en stor brasa i Belfast tillsammans med irländska flaggor och Sinn Fein val posters.

Sinn Feins nationella ordförande Declan Kearney beskrev förbränningen av kistan som en "särskilt sjuklig manifestation av hat" och uppmanade fackliga politiker att fördöma den.

Några kommentatorer kopplade samman kollaps av samtal mellan Sinn Fein och Demokratiska Unionistpartiet tidigare denna månad till en motvilja mot att riskera ångeruppfödare före 12 juli genom att göra stora medgivanden.

Samtal mellan parterna om att återuppliva makten dela regeringen är att återuppta senare på sommaren.

Regeringarna i Storbritannien och Irland har varnat för att misslyckandet med att skapa ett nytt avtal skulle ha "djupgående och allvarliga" konsekvenser och begränsa Nordirlands inflytande i Storbritanniens förhandlingar om att lämna EU. Ingen förutser dock ett återfall till allvarligt sekteristiskt våld.

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend