Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Världsberömda #SilkRoad är tillbaka på rätt spår

DELA MED SIG:

publicerade

on

Foto av Yaşar Çelik

Turkic Council, en relativt ny internationell organisation, som består av Turkiet, Azerbajdzjan, Kazakstan och Kirgizistan, är fast beslutna att återuppliva den gamla sidenvägen, skriver Eli Hadzhieva.

Rådet har utformat ett resepaket och förväntar sig att 1 miljon turister från hela världen ska besöka de berörda destinationerna mellan nu och 2023. Denna nya rutt lovar en unik upplevelse för turister som är intresserade av kulturturism och alternativa säkra resmål.

Resepaketet kommer att se onlineförsäljningen starta mycket snart. Två turer anordnades i april och maj, med researrangörer och journalister från hela Europa, Asien och Amerika.

Turnén tar i Istanbul, Konya, Nevşehir, Kayseri, Gandja, Sheki, Qobustan, Baku, Almaty, Turkistan, Shymkent, Taraz, Bishkek, Naryn, Issyk-Kul och Tash Rabat.

Paketet använder sig av flera offentliga och privata sponsorer i fyra länder under 14 dagar. Det är 11 researrangörer inblandade, koordinerade av en turkisk arrangör. Samtidigt leder Turkic Council förhandlingar med flygbolag och hotell för att få konkurrenskraftiga priser.

Hemligheten bakom turnéns framgång kommer att vara dess unika formel, som tillåter turister att välja och vraka och designa sin egen turné online. Semesterfirare kommer att kunna kombinera destinationer och är inte skyldiga att gå med i alla steg i turnén.

Annons

Turnén kommer att vara helpension och kommer att erbjuda mycket flexibilitet, med olika alternativ för hotell som tilltalar alla inkomstgruppers smak.

Ett av syftena med projektet är att öka ekonomin, sysselsättningen och den sociala utvecklingen i regionen samtidigt som medlemsländerna kan minska sitt oljeberoende och diversifiera sina ekonomier.

Enligt Turkiska rådets generalsekreterare, Ramil Hasanov, "I likhet med Italien och Spanien som delar ett gemensamt latinskt arv har de fyra turkiska rådets medlemsländer gemensamma rötter, språk, kultur och traditioner."

Hasanov tillade att dessa gemensamma egenskaper kan vara avgörande för att lösa regionala konflikter och kommer att ses som en möjlighet för framtida stabilitet och fred i regionen.

Organisationen planerar att stärka sina band med andra turkisktalande länder, som Uzbekistan och Turkmenistan. Sidenvägen kan vara det första steget för att närma sig dessa nationer, som var isolerade och alienerade från sina turkiska rötter under sovjettiden.

Turkiska rådet samarbetar för närvarande med UNDP, FN:s kontor för syd-sydsamarbete, FN:s världsturismorganisation och FN:s civilisationsallians i flera projekt, inklusive projekt som ägnar sig åt unga människor och förebyggande av radikalisering.

Enligt rådets vice generalsekreterare, Ömer Kocaman, förbinder Sidenvägen Kina med Europa, med en daglig handelsvolym på 1 miljard dollar. Det förväntas uppgå till 3-4 miljarder dollar inom en snar framtid.

Genom att främja den centrala korridoren på sidenvägen, som passerar genom Kaukasus och Centralasien, syftar organisationen till att koppla samman infrastrukturer och utveckla nya vägar för att föra samman öst och väst.

Azerbajdzjan, till exempel, har sett en enorm omvandling med nya hamnar, järnvägar, vägar och mer sedan 2006. Kazakstan och Kirgizistan kommer att följa efter och öka förbindelserna i regionen. Ett nytt järnvägsprojekt på väg, Baku-Tbilisi-Kars, är ett viktigt exempel på den snabba moderniseringen av regionen.

Ali Faik Demir, professor vid Galatasaray University och en av deltagarna på en av de tidigare Silk Road-resorna, sa: "Sidenvägen kommer att vara en väg från hjärta till hjärta. Det finns allt – kultur, historia, religion, natur, gastronomi.”

Sidenvägen är inspirerande och magisk och sträcker sig från Turkiets Erciyes-berg till Kazakstans himmelska Tian Shan-berg, från Kaspiska havet i Azerbajdzjan till Issyk-sjön i Kirgizistan.

Resan börjar med en båttur på Bosporen, fortsätter med en luftballongflygning över älvaskorstenarna i Turkiet, en tågresa genom de kazakiska stäpperna och en kameltur i Azerbajdzjans Naftalan. Det avslutas med ett ridäventyr i den bergiga Tash Rabat-regionen i Kirgizistan.

Det är ett speciellt resmål för kulturell och historisk turism, som är oförstörd och relativt oupptäckt.

Från Khodhja Ahmed Yasawi till Rumi, Sidenvägen är hem för många mystiker. I korsningen av judiska, kristna och muslimska pilgrimsvägar finns också spår av shamanism och zarathustrianism.

Dessutom kan besökare resa genom historien genom att spåra sina förfäders fotspår genom de äldsta grottmålningarna i världen i Qobustan i Azerbajdzjan, och hällristningar från 2000 f.Kr. till 400 e.Kr. i Cholpon Ata i Kirgizistan.

Sidenvägen har sin beskärda del av författare och poeter, som Nizami Ganjavi, den azerbajdzjanska författaren av den orientaliska versionen av Romeo och Julia - Leyla och Mecnun.

Chingiz Aitmatov - vars böcker, som Jamila, Den första läraren och Det vita skeppet översattes till 150 språk - är Kirgistans stolthet, liksom den episka dikten Manas, som har Guinness rekord för världens längsta dikt.

Stora vetenskapsmän, som de turkiska nobelpristagarna i kemi Aziz Sancar och Al Farabi, är bland regionens juveler. Det säger sig självt att det finns målare, som Abilkhan Kasteev, den kazakiska konstens fader, som målar realistiska scener av nomader i jurtor, mjölkar hästar och gör ost, och musiker som Azerbajdzjans Vagif Mustafazadeh, som tillskrivs fusing jazz med mugham.

Man kan inte göra något annat än att beundra den fantastiska naturen och arkitekturen längs Sidenvägen, såsom de mystiska geologiska formationerna i Kappadokien, Kirgizistans orörda alpina Issyk, den 7000 m snöiga toppen Kan Tengri och det antika Burana-tornet.

Från Kazakstans ändlösa stäpp dekorerade med etnobyar och Taj Mahal-liknande kärlekstempel, som Aysha Bibi, till de gröna kullarna i Azerbajdzjans Sheki - kända för sina khans palats - till eldens och vindens land, Baku och dess ständigt brinnande berg Yanar Dag, de fantastiska bilderna verkar oändliga.

Att resa från en husvagn till en annan, som vanligtvis ligger på 40 km avstånd från varandra, (detta sågs som ett maximalt avstånd som en kamel kunde gå i nio timmar varje dag), får besökarna att känna sig som om de reser tillbaka i tiden.

Falkar och kungsörnarna i Almaty, kamelerna i Naftalan, snöleoparderna i Naryn och hästarna i Kappadokien, följer med turisterna längs denna resa som är en gång i livet.

Medan handeln med antika sidenvägsvaror som silke (Sheki) och hästar (Kochkor) fortfarande lever, kan man också handla keramik i Kappadokien, filtmattor i Kochkor och traditionella hattar i Almatys gröna basar.

En av de viktigaste och mest utmärkande dragen hos sidenvägen är dess nomadbefolkning, som fortfarande lever ett semi-nomadiskt liv i Kirgizistans Tash Rabat-region, till exempel.

Det är en unik upplevelse att tillbringa en natt i en jurta, dekorerad med färgglada mattor, filtar och kistor. Sittande på ett golvbord i ett jurtaläger kan man smaka på regionala specialiteter, såsom kumis (fermenterad stomjölk), kamelmjölk och hästkött.

Kappadokiens Ürgüp-region är också känd för sina autentiska grotthotell och hemrestauranger.

Andra gastronomiska underverk man absolut inte bör missa inkluderar beshbarmak (kazakisk och kirgizisk ravioli med kött som kallas "fem fingrar"), nötkött eller stör med granatäppelsås, valnötssylt, kött- och kikärtsmåltid, kallad "piti" från Ganja (azerbajdzjanska specialiteter ) och turkiska specialiteter som sarma (fyllda vinblad), dolma (fylld paprika) och tas kebabı (en speciell sorts kebab).

Genom att erbjuda dessa out-of-the-box turistdestinationer kommer resepaketet att föra turister samman med det unika kulturella, andliga, historiska och gastronomiska livet på den traditionella sidenvägen, som var en inspirationskälla för kända resenärer, inklusive Marco Polo .

Mer information

www.turkkon.org

www.twitter.com/TurkicCouncil

www.facebook.com/turkicstates/

www.instagram.com/turkic_råd/

Om författaren

Eli Hadzhieva är en oberoende bloggare. Hon är tidigare konsult vid OECD och före detta parlamentarisk attaché till en ledamot av Europaparlamentet.

Eli grundade EURELIZ Media and Strategic Communications and Dialogue for Europe ASBL, baserat i Bryssel. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend