Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europeiska unionen ökar sitt stöd för utredningar av krigsbrott och ansvarsskyldighet i #Syria

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionen har meddelat att de kommer att tillhandahålla 1.5 miljoner euro för att stödja den internationella, opartiska och oberoende mekanismen för att bistå vid utredning och lagföring av personer som är ansvariga för de allvarligaste brotten enligt internationell lag som begåtts i Syrien.

Justice for the victims is key for an effective and inclusive reconciliation process in Syria. This is why those responsible for war crimes need to be held accountable and as soon as possible,” said High Representative/Vice President Federica Mogherini. “As the European Union, we confirm today our commitment and our support to the Syrian people and to the UN-led political process towards a political resolution of the crisis. The Syrians deserve peace and justice, and we continue to be at their side in this endeavour.”

Europeiska unionen anser att utan rättvisa förblir krigsförbrytelser ostraffade, offren kan inte få upprättelse och fred förblir ett svårfångat mål. Ansvar för krigsförbrytelser, kränkningar av mänskliga rättigheter och kränkningar av internationell humanitär rätt är avgörande för att säkerställa en meningsfull politisk övergång i Syrien. Europeiska unionen kommer att fortsätta att arbeta för att se till att dessa kränkningar åtgärdas, i linje med de strategiska målen för EU: s strategi för Syrien, Antagen den 3 april 2017.

Stöd från det internationella samfundet till mekanismen, inklusive genom lämpliga ekonomiska medel, behövs för att säkerställa att den skulle kunna börja arbeta så snart som möjligt och uppfylla sitt mandat, i linje med principerna om universalitet och på högsta nivå av professionalism.

Bakgrund

On 21 December 2016, the UN General Assembly (UNGA) adopted Resolution 71/248 establishing an “International, Impartial and Independent Mechanism to Assist in the Investigation and Prosecution of Persons Responsible for the Most Serious Crimes under International Law Committed in the Syrian Arab Republic since March 2011” (IIIM or “the Mechanism”). This Resolution constitutes a building block to ensure accountability for the crimes committed by all parties in the context of the conflict in Syria.

Avsättningen på 1.5 miljoner euro för att stödja mekanismen antogs som en åtgärd under Instrument som bidrar till stabilitet och fred.

Annons

För mer information

Instrument som bidrar till stabilitet och fred (IcSP)

Internationell, opartisk och oberoende mekanism för att bistå vid utredning och lagföring av de som är ansvariga för de allvarligaste brotten enligt internationell lag som begåtts i Syrien sedan mars 2011

EU: s strategi för Syrien

Uttalande av den höga representanten Federica Mogherini på Europeiska unionens vägnar med anledning av den internationella straffrättsliga dagen

Dela den här artikeln:

Trend