Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Bryssel utfärdar en varning till #Polen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen underbygger sin allvarliga oro över den planerade reformen av rättsväsendet i Polen i en rättsstatsrekommendation riktad till de polska myndigheterna. Enligt kommissionens bedömning förstärker denna reform det systemhot mot rättsstatsprincipen i Polen som redan identifierats i det rättsstatsförfarande som inleddes av kommissionen i januari 2016.

Kommissionen uppmanar de polska myndigheterna att ta itu med dessa problem inom en månad. Kommissionen uppmanar de polska myndigheterna att inte vidta några åtgärder för att avskeda eller tvinga domare i högsta domstolen i pension. Om en sådan åtgärd vidtas är kommissionen redo att omedelbart inleda förfarandet enligt artikel 7 – en formell varning från EU som kan utfärdas av fyra femtedelar av medlemsländerna i ministerrådet. Kommissionen har också beslutat att inleda ett överträdelseförfarande mot Polen för brott mot EU-lagstiftningen. Kollegiet kommer omedelbart att skicka ett formell underrättelse så snart lagen om den ordinarie domstolsorganisationen har publicerats.

Samtidigt påminner kommissionen om sitt erbjudande att föra en konstruktiv dialog med den polska regeringen. "Kommissionen är fast besluten att försvara rättsstatsprincipen i alla våra medlemsstater som en grundläggande princip som vår Europeiska union bygger på. Ett oberoende rättsväsende är en väsentlig förutsättning för medlemskap i vår union. EU kan därför inte acceptera ett system som tillåter att domare avsätts efter behag. Oberoende domstolar är grunden för ömsesidigt förtroende mellan våra medlemsstater och våra rättssystem. Om den polska regeringen går vidare med att undergräva rättsväsendets oberoende och rättsstatsprincipen i Polen har vi inget annat val än att utlösa artikel 7”, sa president Jean-Claude Juncker.

"Våra rekommendationer till de polska myndigheterna är tydliga. Det är dags att återupprätta författningsdomstolens oberoende och att antingen dra tillbaka lagarna som reformerar rättsväsendet eller bringa dem i linje med den polska konstitutionen och med europeiska standarder för rättsväsendets oberoende. Polska domstolar, liksom domstolarna i alla medlemsstater, uppmanas att tillhandahålla ett effektivt rättsmedel vid överträdelser av EU-lagstiftningen, i vilket fall de fungerar som "unionens domare" och måste uppfylla kraven på domstolsväsendets oberoende. i linje med fördraget och stadgan om de grundläggande rättigheterna”, förste vice ordförande Frans Timmermans (avbildad) Sagt.

”Vi vill lösa de här frågorna tillsammans på ett konstruktivt sätt. Kommissionens hand är fortfarande utsträckt till de polska myndigheterna för dialog, och vi välkomnar alla steg för att ändra dessa lagar i linje med våra rekommendationer”, avslutade Timmermans.

Premiärminister Beata Szydlos regering har gått igenom en period av turbulens med EU, med oenighet om en rad frågor, inklusive EU:s öppna dörrars migrantpolitik. Inte den minsta faktorn för att rubba relationerna mellan EU och Polen som medlemsland, var stödet av Donald Tusk som EU-rådets ordförande mot råd från den sittande regeringen. Tusk anses allmänt som en "sändare" av Brysselvilja till Polen, utan hänsyn till polska nationella intressen. Flytten var en start på konfrontationspolitiken mot Polen.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend