Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Migration: Rekordmånad för omlokaliseringar från #Italien och #Grekland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Idag (26 juli) har EU-kommissionen antagit sin 14:e lägesrapport om omplacering av asylsökande inom EU och vidarebosättning av flyktingar utanför EU. Med omlokaliseringar som nådde rekordnivåer i juni (med över 2,000 1,000 flyttade från Grekland och nästan XNUMX XNUMX från Italien) och nästan alla medlemsländer som lovar och flyttar regelbundet, är det fortfarande möjligt att flytta alla de berättigade före september. Det krävs dock fler ansträngningar för att påskynda överföringarna från Italien, särskilt med tanke på den nuvarande situationen i centrala Medelhavet. Under tiden fortsätter goda framsteg att göras när det gäller vidarebosättning och kommissionen har inlett en ny löftesövning för att vidarebosätta de mest utsatta människorna från Libyen, Egypten, Niger, Etiopien och Sudan samtidigt som vidarebosättningarna från Turkiet fortsätter.

Migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos sa: ”När man ser på de resultat som hittills uppnåtts är en sak mycket tydlig: omlokalisering fungerar om den politiska viljan finns. Vad vi behöver nu är en sista insats för att uppnå vårt gemensamma mål att omplacera den stora majoriteten av de asylsökande som är närvarande och berättigade till Grekland och Italien senast i september. Särskilt Italien är under enorm press och jag uppmanar alla medlemsstater att ytterligare intensifiera sina omlokaliseringsinsatser från Italien. EU kommer inte att lämna länder med en yttre gräns ensam och kommissionen kommer att fortsätta att se till att alla medlemsländer följer sina rättsliga skyldigheter när det gäller omlokalisering.”

Parallellt med detta fortsätter kommissionen idag överträdelseförfarandena mot Tjeckien, Ungern och Polen för att de inte har fullgjort sina rättsliga skyldigheter vid omlokalisering (se pressmeddelande).

Flytt

Omlokaliseringstakten har fortsatt att öka under de senaste månaderna, med överföringar som nådde mer än 1,000 2016 varje månad sedan november 2017 och juni 3,000, vilket representerar ett nytt rekordmånatligt rekord med över 24 24,676 överföringar. Den 16,803 juli uppgår det totala antalet omlokaliseringar till 7,873 XNUMX (XNUMX XNUMX från Grekland; XNUMX XNUMX från Italien).

Kontinuerliga ansträngningar behövs med cirka 4,800 6,800 kandidater som för närvarande väntar på omlokalisering från Grekland - med antalet sannolikt att öka till 2016 2017 - och kontinuerliga ankomster av kvalificerade kandidater till Italien. Italien måste fortfarande snabbt registrera berättigade ankomster under 25,000 och första halvåret 2016 i systemet. Det gäller särskilt eritreaner av vilka cirka 10,000 XNUMX har anlänt till Italien sedan början av XNUMX men av vilka endast XNUMX XNUMX har registrerats för omlokalisering. Som beskrivs i kommissionens Handlingsplan för att stödja Italien, bör de italienska myndigheterna snabbt registrera alla eritreaner som för närvarande finns i landet och centralisera omlokaliseringsförfarandet till särskilda nav. European Asylum Support Office (EASO) stöder Italiens ansträngningar med en onlinekampanj för att identifiera alla potentiella sökande.

Annons

I denna slutfas är det avgörande att medlemsstaterna påskyndar omlokaliseringar och ger tillräckligt många löften för att omplacera alla berättigade sökande, inklusive de som sannolikt kommer att anlända fram till den 26 september. I vilket fall som helst kommer medlemsstaternas rättsliga skyldighet att omlokalisera inte att upphöra efter september: rådets beslut om omlokalisering gäller alla personer som anländer till Grekland eller Italien fram till den 26 september 2017 och behöriga sökande måste omplaceras inom en rimlig tidsram därefter.

Ett antal medlemsstater är nära att fullt ut uppfylla sina omlokaliseringsskyldigheter: Malta, Lettland och även Norge – en Schengenassocierad stat som frivilligt deltar i systemet – har alla omlokaliserat sina fulla anslag för Grekland och Sverige som först påbörjade omlokaliseringen i juni kommer att ha omlokaliserats. nästan 60 % av anslaget. Kommissionen välkomnar också den nyligen aviserade ökningen av de månatliga utfästelserna från Spanien och den aviserade accelerationen av överföringstakten från Tyskland.

flyttnings

De övergripande framstegen när det gäller vidarebosättning fortsätter att vara positiva med omkring tre fjärdedelar (17,179 22,504) av de 2015 2015 vidarebosättningarna som överenskoms i juli XNUMX redan genomförda. Eftersom flera stater med stora anslag har fullgjort sina vidarebosättningsåtaganden enligt slutsatserna från juli XNUMX eller är mycket nära att göra det, riktas nu de flesta ansträngningarna mot vidarebosättning enligt EU-Turkiets uttalande. Emellertid är vidarebosättningsinsatserna enligt detta system fortfarande ojämna, eftersom ett antal medlemsstater ännu inte har vidarebosatt en enda person.

Vidarebosättningar från Turkiet fortsätter att öka stadigt. Sedan den 14 juni har ytterligare 1,552 7,806 syriska flyktingar vidarebosatts från Turkiet till EU:s medlemsländer. Det totala antalet vidarebosättningar enligt uttalandet uppgår nu till XNUMX XNUMX. Parallellt pågår förhandlingarna om standardförfarandena för det frivilliga humanitära antagningsprogrammet mellan deltagande stater och Turkiet, och målet är att få dem överens så snart som möjligt.

Den 4 juli uppmanade kommissionen medlemsländerna att lämna in nya vidarebosättningslöften för 2018 som kommer att stödjas ekonomiskt av kommissionen. Denna löftesövning syftar till att överbrygga klyftan mellan de pågående vidarebosättningssystemen och antagandet av kommissionens förslag om en ny vidarebosättningsram om vilken lagstiftningsdiskussioner pågår. I linje med Handlingsplan för att stödja Italien och i syfte att minska migrationstrycket på Libyen, rädda liv och tillhandahålla alternativ till farliga irreguljära migrationsvägar, uppmanades medlemsländerna specifikt att fokusera på vidarebosättning från Libyen, Egypten, Niger, Etiopien och Sudan samtidigt som de fortsatte vidarebosättningarna från Turkiet. Kommissionen har öronmärkt 377.5 miljoner euro för vidarebosättning 2018, vilket kan stödja vidarebosättning av minst 37,750 10,000 personer i behov av internationellt skydd (XNUMX XNUMX euro per person).

Bakgrund

Systemet för tillfällig nödförflyttning inrättades i två rådsbeslut i september 2015, där medlemsstaterna åtog sig att omplacera personer i behov av internationellt skydd från Italien och Grekland.

Den 8 juni 2015 föreslog kommissionen ett europeiskt vidarebosättningssystem, som medlemsstaterna kom överens om den 20 juli 2015 för att vidarebosätta 22,504 XNUMX personer i uppenbart behov av internationellt skydd.

I EU:s Turkiets uttalande av den 18 mars 2016 föreskrivs att för varje syrier som återsänds från Turkiet från de grekiska öarna, kommer en annan syrier att flyttas från Turkiet till EU. Denna princip gäller från och med den 4 april 2016. Förtur ges till migranter som inte tidigare tagit sig in eller försökt ta sig in i EU irreguljärt.

Kommissionen föreslog den 13 juli 2016 en permanent EU:s ram för vidarebosättning att upprätta en gemensam uppsättning standardurvalsförfaranden och en gemensam skyddsstatus för att effektivisera europeiska vidarebosättningsinsatser.

Mer information

Kommunikation: Fjortonde rapporten om flyttning och vidarebosättning

Bilaga 1: Omlokaliseringar från Grekland

Bilaga 2: Omlokaliseringar från Italien

Bilaga 3: Omlokaliseringar från Italien och Grekland

Bilaga 4: Vidarebosättning Status of Play

Faktablad: Omlokalisering och vidarebosättning

Faktablad: Hantera flyktingkrisen: EU:s finansiellt stöd till Grekland

Den europeiska agendan för migration

Rådets beslut om omlokalisering av 40,000 XNUMX personer från Italien och Grekland

Rådets beslut om omlokalisering av 120,000 XNUMX personer från Italien och Grekland

Rådets beslut (EU) 2016/1754 av den 29 september 2016 om ändring av beslut (EU) 2015/1601 om fastställande av provisoriska åtgärder på området för internationellt skydd till förmån för Italien och Grekland

Rådets slutsatser om vidarebosättning av 20,000 XNUMX personer i behov av internationellt skydd

Uttalande av EU och Turkiet av den 18 mars 2016

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend