En #Saudis prinss svängande uppgång och fall

| November 23, 2017 | 0 Kommentarer

Meddelandet om arresteringen i Saudiarabien av dussintals furstar, ministrar och tidigare ministrar i kronprins Mohammed bin Salmans nya korruptionssondare tog världen överraskande. Men medan mest media uppmärksamhet utanför Saudiarabien har fokuserat på miljardär investerare Prince Alwaleed bin Talal, har kvarhållandet av två söner av den sena kungen Abdullah långtgående politiska konsekvenser, skriver Helene Keller.

Prins Mutaib bin Abdullah hade varit chef och sedan minister för den saudiarabiska nationalvakten (SANG) sedan 2010, med total kontroll över landets praetoriska vakt. Hans yngre bror Turki var guvernören i Riyadh. Båda männen samlade stora personliga förmögenheter efter att deras far blev de facto linjalen i ökenriket i slutet av 1990.

Mutaib var kung Abdullahs favoritson och allmänt sett som hans föredragna val att erva tronen. Abdullah hade ett starkt förhållande med sin halvbror och utsedd efterträdare Salman, en av de sudairi sju sju bröderna som hade bildat en stark allians inom kungafamiljen under den äldsta bröderns, Fahds regering, från 1982 till 2005.

När han en gång blev konung i 2005, var Abdullah förpliktigad av Saudiens arkade traditioner att namnge två andra Sudairis bröder, Sultan och Nayef, som kronprins. Båda gick bort under Abdullahs regeringstid, och Salman blev kronprins i 2013.

Konung Abdullahs entourage banade vägen för monarken för att införa Mutaib i följdriktningen. Masterminden var Khalid Al-Tuwaijri, chef för kungadomstolen och kungens gatekeeper. Djupt impopulär med de äldsta prinsarna var Al-Tuwaijri den högst rankade icke-kungliga i landet. Några furstar kallade honom "King Khalid" på grund av hans inflytande i domstolen.

Så tidigt som 2007 övertalade Al-Tuwaijri kung Abdullah för att skapa ett äktenskapsråd av högre prinsar att välja kungen och kronprinsen. Rådets stadga sade att monarken måste vara en son eller sonson av grundaren av Saudiarabien, kung Abdulaziz. Detta gav en laglig väg att ändra arvslängden.

När Abdullahs hälsa började falla i 2009, pressade Mutaibs allierade hårdare för att främja sin kandidat. I 2010 utsågs Mutaib till statsvaktens befälhavare med rankning av en minister, en ställning som gav honom militär och politisk styrning. Han började besöka utländska dignitarier på hans faders vägnar. På ett besök för att träffa Francois Hollande i 2012, pressade i Paris sig som "Arabiens framtida kung".

Medan Al-Tuwaijri orkestrerade rör sig inuti korridorerna av makt, kunde Mutaib räkna med det obesvarade stödet från en annan nära vän: då-Qatar-premiärminister Hamad bin Jassim. Förhållandet mellan Mutaib och Jassim var så nära att när Jassim köpte portföljen av tolv topphotell i Frankrike från Starwood Capital lämnade han kronjuvelen - Le Crillon - till Mutaib.

Flyttningen var överraskande, eftersom Qatari hade kämpat hårt mot den saudiska entreprenören Mohamed bin Issa Al Jaber för att få kontroll över hotellen. Tillbaka i 2008 hade Al Jaber tecknat avtal med Starwood Capital för att köpa dem, men Jassim lyckades ångra affären.

Mutaib och Jassim utnyttjade enormt från gemensamma projekt och efter den libyske härskaren Muammar Khaddafis fall i 2011 arbetade han för att ta i besittning de miljarder dollar som Khaddafi hade stashed i hemliga Qatari bankkonton. Jassim försökte eftersträva målet att hjälpa namn Mutaib King Abdullahs utsedda efterträdare när han rensades av Qatars emir i 2013.

Vid våren av 2013 rapporterade västerländska diplomater i Riyad att kung Abdullah förväntades bredda sin son i följd. Trots Mutaibs bästa ansträngningar, Hamad bin Jassim, Khalid Al-Tuwaijri och deras allierade, kände kung Abdullah mer tid att ersätta den utvalda efterträdaren Salman med sin son. I januari 2015 dog den svaga Abdullah och Kronprins Salman gick strax till tronen.

Planen som skulle ha förändrat kraftdynamiken i Saudiarabien föll igenom. Nu väntar både Mutaib, hans bror Turki och deras allierade Al-Tuwaijari en osäker framtid i deras guldbur i Ritz-Carlton i Riyadh, eftersom Hamad bin Jassem ser utvecklingen utvecklas från exil i London.

Rapporter från insidan av riket indikerar den spektakulära kampanjen mot korruption, men risken har vunnit beröm från vanliga medborgare. Observatörer i Mellanöstern håller med om att flytten var månader i arbetet. många av de erbjudanden som gjorde det möjligt för prinsar och högre tjänstemän att samla miljarder dollar förmögenheter exponeras för närvarande i saudiarabiska och arabiska medier.

Mutaib bin Abdullah, för sin del, står anklagad för att göra en förmögenhet från provisioner som mottas för vapen- och logistikavtal för att utrusta National Guard. Men utredare i Riyadh sägs vara fokuserade på en överenskommelse med Mutaib och hans yngre bror Turki, liksom Khalid Al-Tuwaijri och kvarhållen finansminister Ibrahim Al-Assaf.

Tillbaka i 2013 rapporterade Financial Times att amerikanska justitiedepartementet undersökte förhållandet mellan Londons baserade Barclays och Prince Turki bin Abdullah, som sedan ockuperade den kraftfulla posten som guvernör i Riyadh. Justitiedepartementet ville veta om Barclays bryter mot den amerikanska utländska korruptionspraxislagen som förhindrar mutor eller gåvor i natura i motsats till lukrativa affärer.

Utredningen är centrerad kring en händelse som inträffade i 2002 med Barclays och Turki. Prins sällskap, Al-Obayya Corp. har i åratal agerat som lokal partner för utländska företag som vill expandera till den komplicerade och opaka saudiariska marknaden.

Barclays är under utredning för betalningar till Turkiet genom Al Obayya för att förstöra kreditvärdigheten hos den saudiska filantropen och affärsman Sheikh Mohammed bin Issa Al Jaber. Al Jabers byggföretag, Jadawel, hade byggt två stadsföreningar i närheten av Riyadh och Al Khobar i den östra provinsen i 1990 som används för att hysa USA: s militära personal. I 2002 misslyckades den saudiska regeringen med betalningar till Al Jaber, vilket ledde till att kreditstrukturen kollapsade nära närmare en miljard dollar som involverade ett konsortium av japanska, brittiska, tyska och amerikanska banker.

Undersökare i Riyadh har identifierat Turki bin Abdullah och Ibrahim Al-Assaf som stora mottagare av det oförklarliga beslutet från den saudiska regeringen till standard. De verkade tydligen samarbeta med Barclays, som har medgett att banken arbetade med Prince Turki och Al Obayya för att ge råd om "strategiska frågor" i Saudiarabien. Men banken sa att den inte var medveten om felaktiga betalningar till Al Obayya eller Turki. Al Jaber tvingades senare sälja de två föreningarna för en bråkdel av deras marknadsvärde.

Prince Turki är också medstifter av Petrosaudi, företaget inblandade i 1Malaysia Development Bhd-skandalen. Petrosaudi växte från borrning och oljefältledning till handel, öppnande av kontor i Londons Mayfair-distrikt. Förenta staterna undersöker också förskott av offentliga medel i flera miljarder dollar i detta projekt.

Saudiska myndigheter anklagar också Turkiet för att utnyttja sitt inflytande som guvernör i Riyadh för att ta en stor uppgift i det kostsamma projektet för att bygga stadens tågnät.

Medan de nuvarande utredningarna kommer att ta månader att slutföra, finns det ingen chans att de flesta av de högprofilerade fångarna kommer att uppträda oskadade. Ordinarie Saudis, åtminstone hoppas att gripandena utgör en havsförändring i landets långa tradition att betala för korrupta kungligheter.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , ,

Kategori: En framsida, Saudiarabien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *