€ 700 miljoner för att stödja flyktingar i #Turkey genom flaggskepps humanitära biståndsprogram

Den 11 december tillkännagav kommissionen ytterligare humanitärt bistånd för två stora projekt genom EU: s anläggning för flyktingar i Turkiet, som båda arbetar genom att tillhandahålla månatliga överföringar på ett speciellt betalkort.

650 miljoner euro går till Emergency Social Safety Net (ESSN) som genomförs av World Food Program. Ytterligare € 50m kommer att öka det villkorade Cash Transfer for Education (CCTE) -projektet som genomförs av UNICEF.

”EU är en innovatör inom humanitärt bistånd och vi ökar finansieringen för program som ger verkliga resultat till över en miljon människor. Med 1 miljarder euro i finansiering förbättrar Emergency Social Safety Net liv och hjälper flyktingar och deras värdsamhällen i Turkiet. Detta kompletteras av ett program som uppmuntrar barnen att gå i skolan genom att ge extra pengar på samma kort. Låt mig berömma det turkiska folkets generositet när de är värd för så många flyktingar, ”sade kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering Christos Stylianides.

Vårt ESSN-program fungerar genom att tillhandahålla månatliga överföringar till de mest utsatta flyktingarna via ett speciellt betalkort, så att de kan köpa viktiga föremål. Det stöder redan över 1.1 miljoner flyktingar och kommer att fortsätta till slutet av januari 2019 med denna extra finansiering. Dagens tillkännagivande ger ESSN total finansiering till € 1 miljarder.

CCTE-projektet, meddelade tidigare i år, stöder flyktingfamiljer som registrerar sina barn i skolan och ser till att de deltar regelbundet. Programmet, som levereras av UNICEF, hjälper till att täcka kostnaderna för utbildning och stöder familjer att skicka sina barn till skolan. Projektet har nu nått familjerna till över 167,000 barn och syftar till att hjälpa 250,000 flyktingbarn under det första året.

Båda programmen genomförs i nära samarbete med den turkiska röda halvmånen och de turkiska myndigheterna.

Bakgrund

Turkiet är värd för den största flyktingpopulationen i världen - över 3.4 miljoner människor. EU visar solidaritet och stöd till flyktingar och värdsamhällen i Turkiet genom att tillhandahålla 3 miljarder euro i 2016-2017 genom anläggningen för flyktingar i Turkiet.

1.378 miljarder euro av anläggningens medel avsätts för humanitära projekt. Under 2016 och 2017 har EU finansierat 45 humanitära projekt i Turkiet med 19 FN- och NGO-partner. EU har tillsammans med sina partners och turkiska myndigheter levererat projekt inom områden som hälsa och utbildning, vilket hjälper flyktingar att få tillgång till de tjänster de behöver mest. EU-finansieringen har hjälpt flyktingar att tillgodose deras grundläggande dagliga behov och se till att de har tillgång till skyddstjänster.

Särskilt för ESSN- och CCTE-programmen, tillsammans med sitt partnerskap med WFP och UNICEF, har EU arbetat nära med katastrof- och katastrofförvaltningsmyndigheten (AFAD), inrikesministeriets generaldirektorat för migrationshantering och generaldirektoratet för civilregistrering och Nationalitet, ministeriet för familje- och socialpolitik och ministeriet för nationell utbildning.

Mer

Faktablad: Turkiet: Flyktingkrisen

Faktablad: EU: s anläggning för flyktingar i Turkiet

webbplats: Sociala säkerhetsnätet

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Turkiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *