Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

Europeiska kommissionen välkomnar de första operativa stegen mot en #EuropeanDefenceUnion

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har välkomnat det beslut som antogs den 11 december av rådet som formellt inrättade Permanent strukturerat samarbete (PESCO) och de planer som lagts fram av 25 EU-länder att arbeta tillsammans om en första uppsättning av 17 samarbetsförsvarsprojekt.

President Juncker sa: "I juni sa jag att det var dags att väcka Lissabonfördragets Törnrosa: permanent strukturerat samarbete. Sex månader senare händer det. Jag välkomnar de steg som idag vidtas av medlemsstaterna för att lägga grunden. Europeiska försvarsunionen. Europa kan inte och bör inte lägga ut vår säkerhet och vårt försvar. Europeiska försvarsfonden som Europeiska kommissionen föreslog kommer att komplettera dessa ansträngningar och fungera som ett ytterligare incitament för försvarssamarbete - inklusive potentiell finansiering för några av projekten presenteras idag. "

Permanent strukturerat samarbete (PESCO) är ett instrument i EU-fördraget för att göra det möjligt för de villiga medlemsstaterna att driva ett ökat samarbete i försvar och säkerhet. På 13 november, 23-medlemsstater (Österrike, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Kroatien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovenien, Slovakien, Spanien och Sverige) tog ett första steg mot att lansera permanent strukturerat samarbete om försvar genom att underteckna en gemensam anmälan och överlämna den till den höga representanten Federica Mogherini. Sedan dess har Irland och Portugal också anslutit sig och det totala antalet deltagande länder uppgår till 25. I dag, mindre än en månad efter den gemensamma anmälan, antog rådet ett beslut formellt om att inrätta PESCO. De 25 deltagande medlemsländerna enades också om en förklaring om förberedelserna för första samarbetsprojekt inom områden som inrättandet av en EU-medicinsk kommando, militär rörlighet, sjöfartskontroll och cybersäkerhet.

Annons

Medan PESCO är rent mellanstatlig, Europeiska försvarsfonden som föreslagits av Europeiska kommissionen i juni kommer att skapa incitament för medlemsstaterna att samarbeta om gemensam utveckling och förvärv av försvarsutrustning och teknik genom samfinansiering från EU: s budget och praktiskt stöd från kommissionen. Detta kan innehålla några av de projekt som medlemsländerna presenterar idag inom ramen för PESCO. Dessutom finansierar fonden fullt ut bidrag till samarbetsprojekt, med första bidragsavtal som förväntas bli undertecknade före utgången av 2017. Medlemsstaterna förväntas nå en överenskommelse om Europeiska försvarsfonden vid ett rådsmöte idag (12 december).

Bakgrund

President Juncker har krävt ett starkare Europa för säkerhet och försvar sedan sin valkampanj och sade i april 2014: "Jag tror att vi måste ta allvarligare bestämmelserna i det nuvarande fördraget som gör det möjligt för de europeiska länder som vill göra detta att gradvis bygga upp ett gemensamt europeiskt försvar. Jag vet att detta inte är för alla. Men de länder som vill gå vidare bör uppmuntras att göra det. Att slå samman försvarsförmåga i Europa är perfekt ekonomiskt. " Samma ambition fastställdes i hans trepunktsplan för utrikespolitik, som införlivades i Politiska riktlinjer - Juncker-kommissionens politiska kontrakt med Europaparlamentet och Europeiska rådet.

Annons

Permanent strukturerat samarbete (PESCO) är ett fördragsbaserat ramverk och en process för att fördjupa försvarssamarbetet mellan EU-länder som är kapabla och villiga att göra det. Det gör det möjligt för medlemsländerna att gemensamt utveckla försvarsförmåga, investera i delade projekt och förbättra operativa beredskap och bidrag från sina väpnade styrkor. Dessa initiala projekt förväntas formellt antas av rådet i början av 2018.

Europeiska försvarsfonden, meddelade av president Juncker i september 2016 och lanserades i juni 2017, kommer ytterligare att öka samarbetsprojekt inom försvarsforskning, prototyputveckling och anslutning till förvärv av kapacitet. Som en del av Europeiska försvarsfonden lade kommissionen fram ett lagstiftningsförslag för ett särskilt försvar och utvecklingsprogram. Endast samarbetsprojekt kommer att vara berättigade, och en del av den totala budgeten kommer att öronmärkas för projekt som omfattar gränsöverskridande deltagande av små och medelstora företag.

Fonden försöker säkerställa största möjliga stöd till PESCO: s pelare. I praktiken kommer fonden att möjliggöra högre medfinansieringsnivåer för försvarskapacitetsprojekt som utvecklats inom det strukturerade samarbetet, och därigenom underlätta och stimulera medlemsstaternas deltagande i denna ram. Deltagande i detta strukturerade samarbete är emellertid inte en förutsättning för att få stöd inom ramen för programmet.

Bygger på kommissionens Vitbok om Europas framtid, den Reflektionspapper starta en offentlig debatt om hur EU vid 27 kan utvecklas av 2025 inom försvarsområdet och hans tal vid försvars- och säkerhetskonferensen i Prag, i hans Unionens adress på 13 September 2017 President Juncker gjorde fallet för att skapa en fullvärdig europeisk försvarsunion av 2025.

Mer

Permanent strukturerat samarbete - Faktablad

Pressmeddelande: Europeiska försvarsfonden

Pressmeddelande: Kommissionen inleder en offentlig debatt om framtidens försvar

Faktablad om fallet för ökat EU-samarbete om säkerhet och försvar

Faktablad om Europeiska försvarsfonden

Europeiska försvarsfonden - Vanliga frågor

Frågor och svar - Framtidens europeiska försvar

Pressmeddelande: Rådet inrättar permanent strukturerat samarbete (PESCO)

Försvar

"Europa kan - och helt klart borde - kunna och vilja göra mer på egen hand" von der Leyen

publicerade

on

EU -kommissionens ordförande Ursula von der Leyen reflekterade över det brådskande slutet på Nato -uppdraget i Afghanistan i sitt tal om ”State of the EU” (SOTEU). Sommarens händelser har gett nya impulser till Europeiska försvarsunionen. 

Von der Leyen beskrev situationen som att väcka ”djupt oroande frågor” för Natos allierade, med dess konsekvenser för afghaner, tjänstemän och kvinnor, såväl som för diplomatiska och hjälparbetare. Von der Leyen meddelade att hon förväntade sig att ett gemensamt uttalande från EU och Nato skulle presenteras före årets slut och sade att ”vi” för närvarande arbetar med detta med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Europeiska försvarsunion

Annons

Många har kritiserat EU: s misslyckande med att använda sina stridsgrupper. Von der Leyen attackerade frågan direkt: "Du kan ha de mest avancerade krafterna i världen - men om du aldrig är beredd att använda dem - till vilken nytta är de?" Hon sa att problemet inte var brist på kapacitet, utan brist på politisk vilja. 

Von der Leyen sa att det kommande strategiska kompassdokumentet, som ska slutföras i november, är nyckeln till denna diskussion: ”Vi måste bestämma hur vi kan använda alla de möjligheter som redan finns i fördraget. Därför kommer president Macron och jag under det franska ordförandeskapet att sammankalla ett toppmöte om europeiskt försvar. Det är dags för Europa att gå upp till nästa nivå. ”

Von der Leyen efterlyste större informationsutbyte för bättre situationsmedvetenhet, delning av intelligens och information, samt att sammanställa alla tjänster från biståndsleverantörer till dem som kan leda på polisutbildning. För det andra efterlyste hon förbättrad driftskompatibilitet genom gemensamma europeiska plattformar, om allt från stridsflygplan till drönare. Hon slängde tanken på att avstå från mervärdesskatt vid köp av försvarsutrustning som utvecklats och producerats i EU och hävdade att detta skulle bidra till driftskompatibilitet och minska beroendet. Slutligen sa hon om cyber att EU behövde en europeisk cyberförsvarspolitik, inklusive lagstiftning om gemensamma standarder enligt en ny europeisk cyberresilience -lag.

Annons

Vad väntar vi på?

Talare efter von der Leyens tal sa ordförande för Europeiska folkpartiet Manfred Weber MEP: ”Jag välkomnar initiativen från försvarsrådet i Ljubjana. Men vad väntar vi på? Lissabonfördraget ger oss alla alternativ, så låt oss göra det och låt oss göra det nu. ” Han sa att president Biden redan hade klargjort att USA inte längre ville vara världens polis och tillade att både Kina och Ryssland väntade på att fylla tomrummet: ”Vi skulle vakna upp i en värld där våra barn inte vill att leva."

Fortsätt läsa

9 / 11

20 år sedan 9/11: Uttalande av den höga representanten/vicepresidenten Josep Borrell

publicerade

on

Den 11 september 2001 dödade nästan 3,000 6,000 människor och skadade mer än XNUMX XNUMX dödliga attacker i amerikansk historia när kapade passagerarflyg kraschade in i World Trade Center, Pentagon och in i ett fält i Somerset County, Pennsylvania.

Vi hedrar minnet av dem som förlorade livet på denna dag, för 20 år sedan. Offren för terrorism glöms inte bort. Jag uttrycker min innerliga medkänsla för det amerikanska folket, särskilt de som förlorade sina nära och kära i attackerna. Terrorattacker är attacker mot oss alla.

9/11 markerade en vändning i historien. Det förändrade i grunden den globala politiska agendan-för första gången någonsin åberopade Nato artikel 5, vilket gjorde det möjligt för sina medlemmar att svara tillsammans i självförsvar, och det inledde kriget mot Afghanistan.

Annons

20 år senare förblir terrorgrupper som Al Qaida och Da'esh aktiva och virulenta i många delar av världen, till exempel i Sahel, Mellanöstern och Afghanistan. Deras attacker har orsakat tusentals offer världen över, enorm smärta och lidande. De försöker förstöra liv, skada samhällen och förändra vårt sätt att leva. De försöker destabilisera länder som helhet och de utsätts framför allt för sköra samhällen, men också våra västerländska demokratier och de värderingar vi står för. De påminner oss om att terrorism är ett hot vi lever med varje dag.

Nu, som då, står vi fast beslutna att bekämpa terrorism i alla dess former, var som helst. Vi står i beundran, ödmjukhet och tacksamhet till dem som riskerar sina liv för att skydda oss från detta hot och mot dem som svarar i efterdyningarna av attacker.

Vår erfarenhet av terrorism har lärt oss att det inte finns några enkla svar eller snabba lösningar. Att reagera på terrorism och våldsbejakande extremism med våld och militär styrka ensam hjälper inte att vinna hjärtan och sinnen. EU har därför tagit ett integrerat tillvägagångssätt genom att ta itu med grundorsakerna till våldsbejakande extremism, stänga av terroristernas finansieringskällor och stävja terroristinnehåll online. Fem EU -säkerhets- och försvarsuppdrag runt om i världen har mandat att bidra till kampen mot terrorism. I alla våra ansträngningar åtar vi oss att skydda oskyldiga liv, våra medborgare och våra värderingar, samt upprätthålla mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Annons

De senaste händelserna i Afghanistan tvingar oss att ompröva vårt tillvägagångssätt, i samarbete med våra strategiska partner, till exempel USA och genom multilaterala insatser, bland annat med FN, Global Coalition to Defeat Da'esh och Global Counter Terrorism Forum (GCTF ).

Den här dagen får vi inte glömma att den enda vägen framåt är att stå enade och bestämda mot alla som försöker skada och splittra våra samhällen. EU kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med USA och alla dess partner för att göra denna värld till en säkrare plats.

Fortsätt läsa

Utbildning

Uttalande från kommissionär för krishantering Janez Lenarčič om den internationella dagen för att skydda utbildning från attacker

publicerade

on

I samband med den internationella dagen för att skydda utbildning från attacker (9 september) bekräftar EU sitt åtagande att främja och skydda varje barns rätt att växa i en säker miljö, få tillgång till kvalitetsutbildning och bygga en bättre och mer fredlig framtid, säger Janez Lenarčič (bilden).

Attacker mot skolor, elever och lärare har en förödande inverkan på tillgång till utbildning, utbildningssystem och samhällsutveckling. Tyvärr ökar deras förekomst i oroväckande takt. Detta framgår alltför tydligt av den senaste utvecklingen i Afghanistan och kriserna i Etiopien, Tchad, Afrikas Sahelregion, i Syrien, Jemen eller Myanmar, bland många andra. Global Coalition to Protect Education from Attack har identifierat mer än 2,400 2020 attacker mot utbildningsanläggningar, studenter och lärare 33, en ökning med 2019 procent sedan XNUMX.

Attacker mot utbildning utgör också brott mot internationell humanitär lag, regelverket som försöker begränsa effekterna av väpnade konflikter. Sådana kränkningar förökar sig, medan deras förövare sällan ställs till svars. I denna uppfattning sätter vi konsekvens av internationell humanitär rätt konsekvent i centrum för EU: s yttre åtgärder. Som en av de största humanitära givarna kommer EU därför att fortsätta att främja och förespråka global respekt för internationell humanitär lag, både av stater och icke-statliga väpnade grupper under en väpnad konflikt.

Annons

Utöver förstörelse av anläggningar leder attacker mot utbildning till långsiktig avstängning av lärande och undervisning, ökar risken för skolavhopp, leder till tvångsarbete och rekrytering av väpnade grupper och styrkor. Skolestängningar förstärker exponeringen för alla former av våld, inklusive sexuellt och könsbaserat våld eller tidigt och tvångsäktenskap, vars nivåer har ökat drastiskt under COVID-19-pandemin.

COVID-19-pandemin avslöjade och förvärrade utbildningens sårbarhet över hela världen. Nu, mer än någonsin, måste vi minimera störningar i utbildningsstörningar och se till att barn kan lära sig säkerhet och skydd.

Utbildningssäkerhet, inklusive ytterligare engagemang i deklarationen om säkra skolor, är en integrerad del av våra ansträngningar att skydda och främja rätten till utbildning för varje tjej och pojke.

Annons

Att reagera på och förebygga attacker mot skolor, stödja skyddande aspekter av utbildning och skydda elever och lärare kräver en samordnad och sektorsövergripande strategi.

Genom EU-finansierade projekt inom utbildning i nödsituationer hjälper vi till att minska och mildra riskerna med väpnade konflikter.

EU ligger fortfarande i framkant när det gäller att stödja utbildning i nödsituationer och avsätter 10% av sin budget för humanitärt bistånd för att stödja tillgång, kvalitet och skydd av utbildning.

Mer

Faktablad - Utbildning i nödsituationer

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend