Europeiska kommissionen välkomnar de första operativa stegen mot en #EuropeanDefenceUnion

Europeiska kommissionen har välkomnat beslutet som antogs den 11 december av rådet formellt inrättandet av det permanenta strukturerade samarbetet (PESCO) och de planer som 25 EU-medlemsstater lade fram för att samarbeta om en första uppsättning 17-samarbetsprojekt.

President Juncker sa: "I juni sa jag att det var dags att väcka sovande skönheten i Lissabonfördraget: permanent strukturerat samarbete. Sex månader senare händer det. Jag välkomnar de åtgärder som medlemsstaterna vidtagit idag för att lägga grunden för ett europeiskt försvarsunion. Europa kan inte och borde inte lägga ut vår säkerhet och försvar. Europeiska försvarsfonden som föreslagit Europeiska kommissionen kommer att komplettera dessa ansträngningar och fungera som ett ytterligare incitament för försvarssamarbete - inklusive potentiell finansiering för några av de projekt som presenteras idag. "

Permanent strukturerat samarbete (PESCO) är ett instrument i EU-fördraget för att göra det möjligt för de villiga medlemsstaterna att driva ett ökat samarbete i försvar och säkerhet. På 13 november, 23-medlemsstater (Österrike, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Kroatien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovenien, Slovakien, Spanien och Sverige) tog ett första steg mot att lansera permanent strukturerat samarbete om försvar genom att underteckna en gemensam anmälan och överlämna den till den höga representanten Federica Mogherini. Sedan dess har Irland och Portugal också gått med, vilket innebär att det totala antalet deltagande länder kommer till 25. I dag, mindre än en månad efter den gemensamma anmälan, antog rådet ett beslut om formellt inrättande av PESCO. De deltagande 25-länderna enades även om en deklaration som meddelade förberedelsen av första samarbetsprojekt inom områden som inrättandet av en EU-medicinsk kommando, militär rörlighet, sjöfartskontroll och cybersäkerhet.

Medan PESCO är rent mellanstatlig, Europeiska försvarsfonden som föreslagits av Europeiska kommissionen i juni kommer att skapa incitament för medlemsstaterna att samarbeta om gemensam utveckling och förvärv av försvarsutrustning och teknik genom samfinansiering från EU: s budget och praktiskt stöd från kommissionen. Detta kan innehålla några av de projekt som medlemsländerna presenterar idag inom ramen för PESCO. Dessutom finansierar fonden fullt ut bidrag till samarbetsprojekt, med första bidragsavtal som förväntas bli undertecknade före utgången av 2017. Medlemsstaterna förväntas nå en överenskommelse om Europeiska försvarsfonden vid ett rådsmöte idag (12 december).

Bakgrund

President Juncker har krävt ett starkare Europa om säkerhet och försvar sedan hans valkampanj och sade i april 2014: "Jag tror att vi måste ta mer allvarligt bestämmelserna i det nuvarande fördraget som tillåter de europeiska länderna som vill göra detta till gradvis bygga upp ett gemensamt europeiskt försvar. Jag vet att det här inte är för alla. Men de länder som skulle vilja fortsätta bör uppmuntras att göra det. Att slå samman försvarsförmågan i Europa gör perfekt ekonomisk förnuft. "Samma ambition fastställdes i sin trepunktsplan för utrikespolitiken, som införlivades i Politiska riktlinjer - Juncker-kommissionens politiska kontrakt med Europaparlamentet och Europeiska rådet.

Permanent strukturerat samarbete (PESCO) är ett fördragsbaserat ramverk och en process för att fördjupa försvarssamarbetet mellan EU-länder som är kapabla och villiga att göra det. Det gör det möjligt för medlemsländerna att gemensamt utveckla försvarsförmåga, investera i delade projekt och förbättra operativa beredskap och bidrag från sina väpnade styrkor. Dessa initiala projekt förväntas formellt antas av rådet i början av 2018.

Europeiska försvarsfonden, meddelade av president Juncker i september 2016 och lanserades i juni 2017, kommer ytterligare att öka samarbetsprojekt inom försvarsforskning, prototyputveckling och anslutning till förvärv av kapacitet. Som en del av Europeiska försvarsfonden lade kommissionen fram ett lagstiftningsförslag för ett särskilt försvar och utvecklingsprogram. Endast samarbetsprojekt kommer att vara berättigade, och en del av den totala budgeten kommer att öronmärkas för projekt som omfattar gränsöverskridande deltagande av små och medelstora företag.

Fonden försöker säkerställa största möjliga stöd till PESCO: s pelare. I praktiken kommer fonden att möjliggöra högre medfinansieringsnivåer för försvarskapacitetsprojekt som utvecklats inom det strukturerade samarbetet, och därigenom underlätta och stimulera medlemsstaternas deltagande i denna ram. Deltagande i detta strukturerade samarbete är emellertid inte en förutsättning för att få stöd inom ramen för programmet.

Bygga på kommissionens Vitbok om Europas framtid, den Reflektionspapper starta en offentlig debatt om hur EU vid 27 kan utvecklas av 2025 inom försvarsområdet och hans tal vid försvars- och säkerhetskonferensen i Prag, i hans Unionens adress på 13 September 2017 President Juncker gjorde fallet för att skapa en fullvärdig europeisk försvarsunion av 2025.

Mer

Permanent strukturerat samarbete - faktablad

Pressmeddelande: Europeiska försvarsfonden

Pressmeddelande: Kommissionen inleder en offentlig debatt om framtidens försvar

Faktablad om fallet för ökat EU-samarbete om säkerhet och försvar

Faktablad om Europeiska försvarsfonden

Europeiska försvarsfonden - Vanliga frågor

Frågor och svar - Framtidens europeiska försvar

Pressmeddelande: Rådet inrättar permanent strukturerat samarbete (PESCO)

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Försvar, EU, Europeiska kommissionen, Europeiska försvarsbyrån (EDA), Europeiska fredskorps, Aktuell artikel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *