# Ryssland- # Turkiet: En ny era av strategiskt partnerskap?

| December 22, 2017 | 0 Kommentarer

Rysk-turkiska relationer har upplevt sådana steniga tider under de senaste åren att det hade varit nästan omöjligt att förutsäga den fortsatta utvecklingen av partnerskapet inom överskådlig framtid. Men sedan början av 2017 har förhållandet mellan de två länderna börjat värma upp som båda ledare har Putin och Erdogan lyckats hitta några viktiga kontaktpunkter för att stärka de hållbara ekonomiska banden med strategiskt politiskt samarbete,skriver Olga Malik.

Återställandet av de diplomatiska förbindelserna har uppnåtts på grund av det turkiska samarbetet med Ryssland och Iran över Syrien och deras fortsatta kamp mot terrorism och ISIS i regionen. Den framgångsrika utvecklingen av Astana-processen som leds av Ryssland, Turkiet och Iran och perspektiven att hålla den nationella dialogen kongressen i Rysslands sochi har väckt en våg av ångest i Washington, eftersom USA räknade mycket med Ankara stöd för att förfölja sina militära planer i Syrien. Förutsatt att Turkiets beslut att ansluta sig till Ryssland och Iran och dess engagemang i Astana-processen möttes med några allvarliga kontroverser och spänningar med Förenta staterna och Europeiska unionen, kan man bara undvika frågan om Turkiet flyttar från Nato mot Östern.

Fakta talar för sig själva: Sedan början av 2017-presidenterna Vladimir Putin och Recep Tayip Erdogan har åtta möten möts för att inte tala om flera besök av ryska och turkiska diplomatiska representanter och militärofficer på båda hållen.

Förutom samarbetet över Syrien och den gemensamma kampen mot terrorism kan förnyelsen av affärs-, handels- och ekonomiska förbindelser samt det framtida samarbetet inom energisektorn inleda en ny era av partnerskap för både Ryssland och Turkiet, inte bara internationellt eller på federala nivåer men också på regional nivå.

I december besökte 13-14, Husseyin Dirioz, ambassadör för Turkiet till Ryssland staden Jekaterinburg, belägen i Urals och känd som landets industriella knutpunkt. Under sitt sammanträde med de lokala myndigheterna uttryckte herr Dirioz avsikt att stärka det ömsesidiga samarbetet inom sådana branscher som maskinbyggnad, olja och gas, byggande och utveckling, apotek och kemisk sektor samt inom turism, vetenskap och utbildning .

Ett närmare partnerskap med Ryssland drar Ankara i en ganska förvirrande situation där Turkiet måste göra större ansträngningar för att hålla balansen med USA och EU. Medan EU fortsätter att förbli den stora regionen för turkisk export, har Ankara fortfarande fördelarna med att hålla Nato-medlemskapet i några politiska och militära frågor. Med tanke på det, kommer Förenta staterna sannolikt att börja manipulera Turkiets utsatta ställning och ta målet Turkiet mest känsliga frågor. Till exempel har Washington uppenbarligen uppmuntrat syriska kurderna för militära ingripanden till territorierna på östbanken och vidareövervinning av de viktigaste syriska naturresursfälten. Förflyttningen, förklarad av Förenta staterna som ett försök att skapa en syrisk kurdisk autonomi, har kritiserats mycket av Ankara som en drivkraft för USA som gör det möjligt för Washington att ta kontroll över Ankara och Damask.

Men trots båda ledarna ser Recep Tayip Erdogan och Vladimir Putin på det ömsesidiga partnerskapet genom prisma för deras inhemska intressen, vilket ibland orsakar vissa strukturella kontroverser i sådana frågor som att driva politiken mot USA och EU, möjligheten till en snabb utveckling av Turkiet- Rysslands samarbete till ett strategiskt partnerskap är mycket högt. Vad som sammanför Turkiet och Ryssland idag är kanske den gemensamma misstroget i västpolitiken. De känslomässiga uttalandena av amerikanska presidenten Donald Trump som tillkännagivande av Jerusalem som Israels huvudstad, det amerikanska stödet till syriska kurderna (som direkt går över Ankara-politiken mot kurderna) konsoliderar det strategiska samarbetet mellan Moskva och Ankara mot "moody" president Trump och utveckla otroliga möjligheter till expansion av ekonomiska och handelsrelationer mellan Turkiet och Ryssland. Vidare kommer Turkiet med Turkiet att erkänna Krim som ett ryskt territorium att öppna den "gröna korridoren" för turkiska företag som också kommer att låta Turkiet fortsätta sin politik gentemot Krim-Tatar-gemenskapen på halvön.

Som den historiska erfarenheten visar, skapas de starka partnerskapen av de länder som har lyckats lösa de mest kontroversiella och oönskade situationerna mellan varandra. Den gemensamma historiska bakgrunden, starka kulturella och etniska band och den geografiska närhet kan bli en solid grund för Ryssland och Turkiet att bygga en stark allians.

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, ryssland, Turkiet