Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Låt oss förbli i tro för att skapa en delad framtid i en bruten värld - Min erfarenhet #WEF 2018 @ Davos-Klosters

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Efter min föreläsning på MiP om temat "Kina och världen", veckan efter som min andra gång, Jag gick med i World Economic Forum på DAVOS (från 23 januari till 26 januari). Årets insamling var lite annorlunda, helt enkelt: divergerande men också konvergerande. - skriver Prof Ying Zhang, vice dekanus och professor @ Rotterdam School of Managment

Tema som Shared Future in a Fractured World, med politiker, företagsledare, entreprenörer och akademiker, konstnärer och många andra, har många medier hävdat att temat i år är mycket i enlighet med Kinas president Xis tal förra året på WEF DAVOS om temat "Gemensamt skulder vårt ansvar i vår tid och främja global tillväxt". För att ta itu med det från min vinkel, Jag skulle säga att det faktiskt är i linje med vad som har hänt och hur världsfenomena har utvecklats.

Översvämmad av världseliter, politiker, företagsledare och andra som ansluter sig till WEF, är det inte förvånande att årets konferens som markeras markant också berodde på dess största samling (hittills) av företagare på världsnivå. Med det sista skottet av överraskning som USA: s president Trump kom på besök, årets konferens har visat mycket av det "intressanta" och "utmanande".

Than Snow Storm i Schweiz under WEF 2018 tog inte ner "värmeböljan" av diskussioner i Davos och entusiasmen från företagsledare. Teknik, entreprenörskap, innovation och hållbarhet, som positiv kraft, tillsammans med fattigdom, ojämlikhet, arbetslöshet, har varit nyckelorden som diskuterats från en session till en annan session.

Annons

Med det största antalet världsledare som presenterades i Davos i januari 2018 har årets WEF helt visat hur mycket varje lands ledare fortfarande gillar att presentera sin egen agenda med sin egen konceptuell modell för delningsframtiden och en fortsatt utveckling (men inte hållbarhet). Divergerande teman för att återspegla fattigdom, ojämlikhet, geoekonomisk-politisk spänning / konflikter hade inte skapat enighet på geopolitisk nivå i den gemensamma framtiden.

Antalet kinesiska delegater och Kina-relaterade sessioner har i år stigit dramatiskt, även om den största delen av deltagarna fortfarande var från USA. Uteslutande nationalitet, den mest diskuterade, bortom den inte dåliga utövade världsekonomiska tillväxten förra året var mentaliteten att omfamna den snabba omvandlingen på grund av teknik och dess härledda risker för arbetslöshet. Tydligen hade olika länder (större) på uppdragsnivå tyckt om att hämta den traditionella ekonomisk tillväxtmodellen för att hantera arbetslöshet och ekonomisk svaghet, men inte mycket berörde den grundläggande basen för att skapa fler arbetstillfällen för ökad efterfrågan från ny teknik .

USA, som alla känt, under Trump-administrationen, går "fortfarande med tillförsikt" på vägen för att "få fler jobb" genom att "sänka skatter", "föra tillbaka tillverkningen till USA" och "bygga murar" (invandring och internationell handel ) etc. (frågan skulle vara: hur länge kommer en sådan lösning att kunna ge ett land ett långsiktigt välbefinnande till sina befolkningar? och är det så sättet att få in det sanna välbefinnandet?). Som IMF har påpekat ger det (de lösningar som Trump-administrationen har tagit upp) statistiskt sett fler jobb och pressade den amerikanska ekonomin upp för närvarande, men risken från sådana på lång sikt finns där. Ja, det är något som alla är kända teoretiskt och praktiskt!

(@WEF: Strategisk Outlook: Förenta staterna)

Trumps dagordning i Davos har visat att hans administration fokuserar, där han var intresserad av är att "övertyga eller driva" de bästa europeiska multinationella företagen att (fortsätta) investera i USA (till synes på vilket sätt som helst) och skapa fler jobb (i vilket "lagligt" format som helst). För någon / ett land som fokuserar på indexet för sådana, är antalet jobb och arbetslöshet verkligen viktigt! och kommer naturligtvis att överstyra jobbens kvalitet och nödvändigheten av arbeten, oavsett om man tar en ekonomi på en hållbarhetsinriktad väg i termer av tre pelare (social, ekonomisk och miljömässig). Och det vet vi alla inte bara händer i USA, många andra är desamma!

(@ WEF Special Address av Donald J. Trump, VD för Amerikas Förenta Stater)

Det kan dock vara något annorlunda för en lista över länder (i fråga om möjligheter) som ligger i övergången från kvantitetsorientering till kvalitetsorientering (genom vilken de kan ta sena fördelar i teknik och lärdomarna av tillväxt från andra länder). Teoretiskt kan två vingar användas: tillämpning av teknik / innovation och målsättningen om jämlikhet och hållbarhet. (Jag måste dock förtydliga här, de flesta länder har en mycket snäv, definierad förståelse för jämställdhet och hållbarhet). För att uppnå jämlikhet och hållbarhet, enligt min åsikt, om utan att störa det nuvarande mätnings- och utvärderingssystemet som tjänar för det nuvarande ekonomiska / jämlikhet som inte bara är lika (social och ekonomisk) utan också att vara singulär som det ska vara kommer att bli ett skämt. Det som är bra är att avbrottet har varit här, och konsekvensen kan bli, utan att den själv störs, systemet kommer att störas av pågående teknik och ung generation av entreprenörers nedifrån och upp strävan. Därför, efter vad som har diskuterats tidigare, divergeringen och dess bifogade konflikter är inte läskiga, om vi ska förstå och följa deras orsakseffektbindning väl kan de bli en positiv kraft för att störa den nuvarande spridda världen och föra oss till en gemensam framtid.

Ta några andra exempel. I år, på de flesta sessionerna, ekonomiskt eller politiskt, är Kina ett oundvikligt ämne på grund av Kinas position i världen och "osäkerheten" (i andras ögon) att hantera. Oavsett de spännande positiva eller negativa synen på Kinas senaste resultat, påverkan av Kinas uppgång, som presenteras av Kinas pågående projekt över hela kontinenten, till exempel Belt Road Initiative, och dess plan för att överföra Kina till en utvecklingsnation av hög kvalitet ( understryks av planerna från 19-talet CPC-kongressen och planen för Made in China 2025), har imponerat publiken om Kinas långsiktiga beslutsamhet att anamma hållbarhet.

(@WEF, Session av "The Belt and Road Impact")

Trots alla optimistiska tecken behöver vissa kommentarer fortfarande läggas till: i vilken utsträckning kommer Kinas plan att betyda andra i den globala kartan, i termer av lika och ömsesidig förståelse för varandra och gemensamt arbeta för en gemensam framtid för gemensamma fördelar och delat välstånd? I vilken utsträckning borde Kina skydda sitt eget territorium (ekonomiskt) och förstås av andra? Dessa kan vara några av de största utmaningarna och också motivationen för Kina att uppgradera till en Ny världsordnad global ledare, inte bara som en (ekonomisk) diffusionsgivare men även en hållbarhetsdiffusion skapare och givare. Det här har jag alltid varit intresserad av att diskutera i klassen med mina studenter om paradoxen att vara oberoende och vara beroende oberoende i det globala landskapet. Åtminstone, med Kinas väg som ett exempel (med så många lärdomar att dra), har Kinas utvecklingsplan och genomförande hittills berört nerven hos de nya världsproblemen och lagt fram ett rimligt förslag för den framtida världsordningen. Världen har åtminstone sett att Kina börjat agera på allvar (1) för att bekämpa föroreningar och främja hållbarhet, (2) för att kontrollera och lösa de stora riskerna (mestadels ekonomiska) och (3) för att lyfta fler människor (den sista lilla del av den kinesiska befolkningen) från fattigdom.

Jag har sett på WEF att Kinas utvecklingslektioner har inflytande för många andra.

(1) som Indonesien, Vietnam och Pakistan, etc. som snabbväxande länder, har mer eller mindre tagit Kina som sin förebild.

 

 

 

@WEF Indonesiska sessionen. med Schweiziska asiatiska handelskammaren och General Luhut Binsar Pandjaitan)

@ Pakistan WEF samla, med Ikram Sehgal och hans nya bok "Fly från Oblivion")

(2) utvecklade länder har försökt lära sig kinesiska entreprenörsmodeller för att skala upp tillämpningen av teknik och att lösa de socioekonomiska spänningarna lokalt och globalt (notera: om interstated refererar pls till vårt HBS-fall Ant Financial);

 

 

(@WEF Jack Ma talar vid E-handel är framtiden)

(3) utvecklade länder började återuppleva Kina och lärt sig av kinesisk strategi, såsom starkt inriktade investeringar i utbildning, teknik och forskning, för att pumpa upp lokala entreprenörer och locka globala talanger som hanterar ledande teknologier.

(@ WEF, Särskild adress av Emmanuel Macron, Frankrikes president)

När det gäller förändringarna visar WEF i år ett intressant fenomen. Medan politiker diskuterade om de globala konflikterna och frågorna i sina avvikande dagordningar, visade nystartade företagare mycket mer ömsesidig förståelse och samförstånd när det gäller att bygga den framtida integrerade världen, med åtgärder från O2O till OMO (onlie sammanslagning offline). Det är den som verkligen intresserade mig och tillät mig att med säkerhet föreslå (som nämnts ovan) det Den framtida integrationen och det gemensamma välståndet kommer troligen att uppnås av vår unga generation av entreprenörer och människor som vågar störa det gamla systemet, snarare än via våra regeringar och institutionerNär jag diskuterade med dessa entreprenörer lärde jag mig hur mycket viktigt livslångt lärande menade för dem. och den här utbildningen innebär inte bara den formella skolutbildningen utan också erfarenheten av människor från överallt som är aktiva i den verkliga entreprenörsarenan.

(@WEF, Kai-Fu LEE talar om entreprenörskapsutveckling i Kina)

För många av dem som växte som ingenjörer lockade deras förväntningar på företagsutbildning mig att tänka på hur företagsutbildningen har varit och borde leda framtida samhälle.

(@ MIT mottagning med David Författare och Carine de Meyere)

Bland många högre utbildningsseminarier, som MIT-sessioner, det första Davos Business School Deans Meeting, organiserad av AMBA och Företags riddarePRME, öppnad av Fru Lisa Kingo från FN: s Global Compact. skulle kunna vara en av signaturerna, med sin ton för att diskutera hur man kan öka den framtida affärsutbildningen och bädda in FN: s 17 mål i skolornas utveckling. Deltagare inkluderar asiatiska skolor, Europaskolor och skolor från andra kontinenter (40 skolor).

(@Davos Business School Deans Meeting)

(@Davos Business School Deans Meeting)

(@Davos Business School Deans Meeting)

Svårigheter och utmaningar dominerade den stora agendan. Med inmatningar från lärosäte som RSM, företag och yrkesverksamma, fick detta möte mycket insikter. När det gäller min åsikt (detaljerna kan hänvisas till min artikel här), affärsutbildning, har varit långt mer bakåt, eftersom det är tänkt att leda i näringslivet. Tre skäl: (1) det nuvarande företagsutbildningssystemet förblir inte på samma bana för den nuvarande generationen av industriell revolutionär eller för att kunna komma ikapp den nuvarande socialekonomiska revolutionären mot den nya världsordningen, som kräver " tvärvetenskapliga "utbildade fakulteter som input till utbildningen och entreprenörer med" slash capability "som output; (2) det nuvarande systemet har inte inbyggt begreppet affärsetik i varje avsnitt av utbildning, administration och utvärdering. Att lägga till ett program eller en kurs som är kopplad till affärsetik i läroplanen skulle inte kunna lösa det grundläggande problemet och nå FN 17 SDG; (3) produktionen av företagsutbildning (i termer av akademiker), även inklusive företagsutbildning i sig, drivs fortfarande huvudsakligen av ekonomisk och finansiell utveckling (av utbildningen) (som kan tvingas passivt av det nuvarande ekonomiska systemet som nämndes tidigare), snarare än efter hybridmodell (social och ekonomisk mervärdesmodell --- hybridmodell) (detta kan vara ett annat argument för varför den kinesiska nya generationen av entreprenörskap kan lyckas öka med ny teknik --- med orientering av socialt värde som den första och hybrid affärsmodell som den andra) (notera: om interstated hänvisar till vårt HBS-fall Ant Financial).

Davos var väldigt kall, med snöstormen som attackerade WEF, men vände sig för att presentera blå himmel och vacker utsikt när WEF stängdes. Hela konferensen hade tydligen sparkat ut snöstormen och lämnat den speciella skönheten till Davos-Klosters. För att avsluta mitt skrivande här, som en av de utbildare som är inriktade på högre utbildningssektorn, tror jag, för att nå den gemensamma framtiden via den nuvarande spridda världen, kan genombrottet endast vara effektivt via utbildning revolutionerande. Att använda det jag betonade på mina TEDxPrata, Alla problem kommer från utbildning, och alla lösningar kan bara vara från utbildning.

(@ Skönheten av Davos-Klosters efter WEF 2018)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend