Kommissionens rapporter om framsteg enligt globala åtaganden för #SustainableUrbanDevelopment

Vid World Urban Forum i Malaysia den 9 februari noterade kommissionen vad som uppnåddes inom ramen för de tre åtaganden som EU och dess partner lade 15 månader sedan.

Betydande framsteg har uppnåtts under tre åtaganden eftersom de presenterades vid FN: s Habitat III-konferens i oktober 2016 för att utnyttja kraften i snabb urbanisering. Samarbetet mellan städerna blommar nu över kontinenter, viktiga steg har gjorts mot en enda definition av städer på global nivå och EU visar världen vägen till hållbar stadsutveckling med det pågående genomförandet av dess Urban Agenda för EU.

Med tanke på världsstäderforumet i Malaysia sade regionalpolitikskommissionär Corina Creţu: "Liksom kampen mot klimatförändringar är EU redo att leda vägen för rena, säkra och välmående städer runt om i världen. Europa och dess partner levererar snabbt på dessa tre konkreta åtaganden, som bidrar till att utforma morgondagens städer. "

De tre åtaganden bidra till genomförandet av 2030 dagordning för en hållbar utveckling och den Parisavtalet. De är en del av New Urban Agenda, presenterade också 15 månader sedan. Var och en av dessa åtaganden har ett specifikt räckvidd, förväntade prestationer och resultat. Detta är vad som uppnåtts sedan slutet av 2016.

Åtagande att leverera den nya stadsagendan genom Urban Agenda för EU

Tre handlingsplaner av 12 har redan tagits fram under Urban Agenda för EU, om fattigdom i städer, integration av invandrare och luftkvalitet. De inkluderar politiska rekommendationer, god praxis och projekt som ska replikeras över hela EU och i världen. Alla handlingsplaner förväntas vara avslutade före slutet av 2018.

Utöver de tematiska handlingsplanerna kan själva metoden för Urban Agenda för EU inspirera till reformer i hur städerna styrs över hela världen. den lägger på lika städer, företag, icke-statliga organisationer och företrädare för medlemsstaterna och EU-institutionerna för ett integrerat och balanserat tillvägagångssätt för hållbar stadsutveckling.

Åtagande att utveckla en global, harmoniserad definition av städer

För att underlätta övervakning, benchmarking och slutligen policyutformning är det viktigt att samma definition av städer används globalt. EU har arbetat med en sådan definition som kommer att presenteras för FN i mars 2019 i samarbete med FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation (FN: s livsmedels- och jordbruksorganisationFAO), Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) Och VÄRLDSBANKEN.

Hittills har kommissionen samlat upp skattningar av nivå av urbanisering av varje land i världen och tillhandahöll fri tillgång till dessa data för att underlätta jämförelsen med nationella definitioner. I samband med World Urban Forum, kommissionen, via dess Gemensamma forskningscentret, är publicering den globala stadscentraldatabasen; Den innehåller data för alla 10,000 stadscentra spridda över hela världen. Det är den största och mest omfattande informationen om städer som någonsin publicerats.

En undersökning utförs för närvarande i 20-länder för att samla in feedback om den globala definitionen. Pilotprojekt pågår i 12-länder för att jämföra den globala definitionen med de nationella och utvärdera skillnaderna. Under 2018 kommer kommissionen och dess partners att arbeta på ett gratis onlineverktyg för att hjälpa länder att testa denna definition på sina territorier.

Åtagande att öka samarbetet mellan städer inom hållbar stadsutveckling[1]

EU: s internationella stadssamarbete (IUC) lanserades i 2016 för att stödja detta engagemang och utveckla samarbetet mellan städer och städer runt om i världen.

Det finns för närvarande 35-parningar under programmet, som involverar 70-städer (35 EU och 35 icke-EU). De inkluderar Frankfurt (Tyskland) och Yokahama (Japan); Bologna (Italien) och Austin (USA) och Almada (Portugal) och Belo Horizonte (Brasilien). Alla partnerskap arbetar med lokala handlingsplaner för gemensamma prioriteringar i städerna, till exempel tillgång till vatten, transport eller hälsa, dela kunskap och bästa praxis för att nå sina gemensamma mål.

Ett nytt samtal lanserades på World Urban Forum för att skapa minst 25 nya parningar. städer kan ansöka nätet fram till 9 mars.

Mer

World Urban Forum

Habitat III-konferensen

EU: s stadspolitik

Gemensamma forskningscentrets Urban Data Platform

Det gemensamma forskningscentrets territoriella instrumentpanel

[1] Åtagandets omfattning omfattar städer i Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Mexiko, Peru, Kanada, Kina, Indien, Japan, USA och Europeiska unionen.

Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen, Hållbar utveckling, Hållbar rörlighet i städer