Brittiska och irländska PM besöker #NorthernIreland och uppmanar slutet på politisk kris

| Februari 13, 2018

Storbritanniens premiärminister Theresa May och Irlands ledare Leo Varadkar träffades med Nordirlands största politiska partier i Belfast på måndag (12 februari) för att uppmana restaureringen av provinsens decentraliserade administration, skriva William James i London och Padraic Halpin i Dublin.

Nordirland har varit utan en verkställande och sammansättning i mer än ett år efter irländsk nationalistparti Sinn Feins återkallelse från en kraftdelningsregering med sin rival, det demokratiska unionspartiet (DUP).

Trots upprepade tidsfrister har de två parterna sedan misslyckats med att nå ett nytt avtal och lämnar brist på politiskt ledarskap som kritiker säger har sidat i norra Irland, eftersom Storbritannien förhandlar fram sin utgång från Europeiska unionen.

Ett uttalande från majskontoret sade att hon skulle påminna de politiska ledarna för "många pressande frågor som står inför Nordirland" och säga att en resolution skulle gynna landets medborgare.

Maj kommer också att säga att det har gjorts goda framsteg under de senaste dagarna, vilket hävdar uttalanden från både DUP och Sinn Fein på fredagen.

Varadkar, som på söndag varnade för maj den tiden, sprang ut för Storbritannien för att stava exakt vilken typ av efterhand som han vill ha från EU, kommer att hålla möte med den brittiske premiärministern medan de två ledarna är i Belfast, hans kontor sagt.

Han kommer också att använda besöket för att bedöma läget i Belfastförhandlingarna och uppmuntra parterna att nå ett avtal, sade hans kontor i ett uttalande.

Innan den senaste diskussionsrundan förblir oenighet på ett antal frågor, däribland samkönade äktenskap, som är olagligt i Nordirland trots att de är lagliga i övriga Storbritannien och Irland, rättigheter för irländskspråkiga talare och finansiering av inquests i dödsfall under decennier av protestant-katolska sekteriska våld innan en 1998-fredsöverenskommelse.

Den brittiska regeringen, som övervakar samtalen tillsammans med den irländska regeringen, har redan behövt vidta åtgärder för att regera regionen direkt från London för första gången på ett decennium och sätta budgeten sen i fjol.

Många i provinsen fruktar att den direkta regeln skulle ytterligare destabilisera den känsliga politiska balansen mellan de två sidorna, som fram till förra året hade drivit provinsen sedan 2007 enligt villkoren i fredskonventionen 1998 Good Friday.

Taggar: ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, Norra Irland, UK