Domare att styra på #Assange bud att undvika rättsliga åtgärder i Storbritannien

| Februari 13, 2018

Wikileaks grundare Julian Assange (avbildad) kommer att höra på tisdagen (13 februari) om hans rättsliga bud om att stoppa talan mot honom för brott mot borgen har blivit framgångsrik, i en dom som kan bana väg för honom att lämna Ecuadoreas ambassad i London.

Även om en domare ställer sig till hans förmån kan han välja att stanna i ambassaden, där han har blivit höll i nästan sex år på grund av sin rädsla för att USA kan söka utlämning om avgifter som är relaterade till verksamheten i Wikileaks.
Assange, 46, flydde till ambassaden i juni 2012 efter att ha slagit ut borgen för att undvika att skickas till Sverige för att möta ett påstående om våldtäkt, vilket han förnekade. Det svenska fallet släpptes i maj förra året, men Storbritannien har fortfarande en garanti för att han arresterats i fråga om bristande borgarvillkor.

Förra veckan misslyckades Assange advokater ett försök att upphäva dröjsmålet, men de lanserade ett separat argument att det inte skulle vara i rättvisans intresse för de brittiska myndigheterna att vidta ytterligare åtgärder mot honom.

Domare Emma Arbuthnot förväntas styra den tiden vid Westminster Magistrates Court på tisdagen. Om hennes beslut fattas i Assanges tjänst skulle ett offentligt rättsfall mot honom inte längre finnas i Storbritannien.

Det är inte klart huruvida Förenta staterna avser att söka Assange utlämning för att bli föremål för åtal mot WikiLeaks publikation av en stor krig av klassificerade militära och diplomatiska handlingar - en av de största uppgifterna läcker i USA: s historia.

Förekomsten av en utlämningsorder från USA har varken bekräftats eller nekats.

Taggar: ,

Kategori: En framsida, EU