Lång väg till gemensam europeisk #security och #defence

| Februari 13, 2018

På 14-15 februari kommer 2018 NATO: s försvarsministrar att träffas i Bryssel igen för att diskutera de största hot som världen står inför idag. Nato består av 29-medlemsländer, men 22 är samtidigt EU: s medlemsstater, skriver Adomas Abromaitis.

Generellt sett är de beslut som Nato fattar bindande för EU. Å ena sidan har Nato och USA, som sin främsta finansiella givare, och Europa mycket ofta olika mål. Deras intressen och till och med åsikter om sätten att uppnå säkerhet är inte alltid samma. Ju mer så finns skillnaderna inom EU också. En europeisk militär nivå av ambitioner har ökat betydligt under senare tid. Beslutet att inrätta en EU-försvarspakten, som kallades ett permanent strukturerat samarbete om säkerhet och försvar (PESCO) i slutet av föregående år, blev en tydlig indikator på denna trend.

Det är det första riktiga försöket att bilda EU: s oberoende försvar utan att vara beroende av Nato. Fastän EU-länderna aktivt stöder tanken om ett närmare europeiskt samarbete inom säkerhet och försvar, är de inte alltid överens om Europeiska unionens arbete på detta område. I själva verket är inte alla stater redo att spendera mer på försvar även inom ramen för Nato, vilket kräver att man spenderar minst 2% av sin BNP. Således uppfyllde enligt Nato egna siffror bara USA (inte en EU-medlemsstat), Storbritannien (lämnar EU), Grekland, Estland, Polen och Rumänien i 2017 kravet. Så andra länder skulle antagligen vilja stärka sitt försvar men inte kunna eller ens vill inte betala extra pengar till ett nytt EU-militärt projekt.

Det bör noteras att endast de länder som har stort beroende av Nato stöd och inte har någon chans att skydda sig, spendera 2% av sina BNP på försvar eller visa beredskap att öka sina utgifter (Lettland, Litauen). Sådana EU-länder som Frankrike och Tyskland är redo att "leda processen" utan att öka sina bidrag. De har högre nivå av strategiskt oberoende än de baltiska staterna eller andra länder i Östeuropa. Till exempel kan det franska militära industrikomplexet producera alla typer av moderna vapen - från infanteri vapen till ballistiska missiler, kärnvatten ubåtar, flygplan bärare och supersoniska flygplan.

Ju mer så håller Paris stabila diplomatiska förbindelser med Mellanöstern och afrikanska stater. Frankrike har också ryktet för en långvarig partner i Ryssland och kan hitta ett gemensamt språk med Moskva i krissituationer. Det lägger stor vikt vid nationella intressen utanför dess gränser.

Det är också viktigt att Paris nyligen presenterade den mest utarbetade planen att skapa genom 2020 de integrerade paneuropeiska snabbreaktionskrafterna främst för användning i expeditionsverksamheter för att upprätthålla fred i Afrika. Den franska presidentens Macrons militära initiativ innehåller 17-poäng som syftar till att förbättra utbildningen av trupper i de europeiska länderna samt öka graden av beredskap från de nationella väpnade styrkorna. Samtidigt kommer det franska projektet inte att bli en del av befintliga institutioner, men kommer att genomföras parallellt med Nato-projekt. Frankrike avser att fortsätta "främja" projektet bland övriga EU-allierade.

Övriga EU-medlemsstaters intressen är inte så globala. De bildar sin politik om säkerhet och försvar för att stärka EU: s förmåga att skydda sig och uppmärksamma sina egna brister. De kan erbjuda inget annat än få trupper. Deras intressen sträcker sig inte utöver sina egna gränser och de är inte intresserade av att sprida insatser till exempel genom Afrika.

EU: s ledarskap och medlemsstater har ännu inte nått en överenskommelse om begreppet militärintegration, vars början gavs sedan beslutet fattades om att inrätta ett permanent strukturerat samarbete om säkerhet och försvar. Den höga representanten för Europeiska unionen för utrikes frågor, Federica Mogherini, föreslår särskilt ett långsiktigt tillvägagångssätt för att stimulera en närmare integration av den europeiska militärplaneringen, upphandling och utplacering samt integration av diplomatiska och försvarsfunktioner.

En sådan långsam framsteg är bekvämare för Nato-tjänstemän, som är oroade över det revolutionära franska projektet. Därför varnade generalsekreterare Stoltenberg sina franska motsvarigheter mot utslag mot europeisk militärintegration, vilket skulle kunna leda till att han inte skulle behöva duplicera alliansens kapacitet och, farligast, skapa konkurrens mellan de ledande vapentillverkarna (Frankrike, Tyskland, Italien och Italien några andra europeiska länder) samtidigt som den europeiska armén utrustas med moderna modeller för att få dem till samma standard.

Således har EU-länderna inte en gemensam strategi när de stöder tanken om närmare samarbete på militärområdet. Det kommer att ta lång tid att komma till kompromissen och balansera med att skapa ett starkt EU-försvarssystem som kompletterar den befintliga NATO-strukturen och inte kommer att kollidera med det. En lång väg till gemensamma åsikter betyder för Europa en lång väg att äga europeiskt försvar.

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Försvar, EU, Nato, Yttrande