Kan utfärda "Väg till #Brexit" i tal

| Februari 13, 2018

Premiärminister Theresa May kommer att försöka förena sitt feudande skåp och övertyga en skeptisk union som Storbritannien vet vad den vill från Brexit i en serie tal om de närmaste veckorna, skriver William James.

Storbritannien hoppas att försegla en övergångsöverenskommelse nästa månad för att släta utträdet från EU och nå överens om ett långsiktigt handelsavtal senare i år. Dock sade Bryssel förra veckan inte en övergångsöverenskommelse och att London behövde förtydliga vad den ville ha från EU.

Majs regering kommer att sträva efter att ta itu med det i en serie av sex tal av premiärministern och andra högre ministrar under de närmaste veckorna, vilket hennes kontor heter "Vägen till Brexit".

"Brexit är ett avgörande ögonblick i vår nations historia", sa en källa i majs kontor.

"När vi går längs vägen till den framtiden kommer vi att beskriva mer detaljer så att människor kan se hur det här nya förhållandet kommer att gynna samhällen i alla delar av vårt land."

Förutom att möta press från Bryssel, måste det också behöva förenas med ett kabinett och konservativt parti, fortfarande djupt splittrat mellan de som röstade för Brexit i 2016 och de som inte bakom en enda vision för Storbritanniens framtid utanför Europeiska unionen.

Maj kommer att vara värd för ministrar vid hennes hemvist, Checkers, för att försöka att mäklare en överenskommelse mellan de olika fraktionerna i hennes skåp.

'Stridsrop'

Majs första tal, som ska levereras vid en konferens i München nästa lördag (17 FEBRUARY), kommer att fastställa säkerhetsförhållandet Storbritannien vill ha med EU. Hon kommer att leverera en annan inställning till Storbritanniens framtida partnerskap, även om ett datum för det ännu inte har bekräftats.

Utrikesminister Boris Johnson, en ledande Brexit-förespråkare, kommer att börja "Road to Brexit" -serien med ett tal på onsdagen, som beskrivs av May's office som ett "rallying gråt mot dem på båda sidor av Brexit debatten".

Brexitminister David Davis kommer att beskriva hur Storbritanniens företag kan behålla sitt globala rykte efter Brexit i ett ännu ej planerat tal. Handelsministern Liam Fox och statsminister David Lidington kommer också att prata.

Kansler Philip Hammond, som ses som EU: s mest pro-EU-medlem, kommer inte att prata.

Mays auktoritet på Brexit, som redan försvagats efter en misslyckad satsning på ett snapval i fjol, har skadats ytterligare av ideologiska splittringar mellan ministrar, vilket förvärrar bekymmer för att Brexit-samtal kan misslyckas och regeringen kollapser.

Konservativ lagstiftare och framstående kritiker av Mays EU-exitstrategi, Anna Soubry, varnade på söndagen att den typ av Brexit regeringen sökte inte hade majoritetsstöd i parlamentet, vilket kommer att få ett uttalande om den slutliga exitavtalet.

Förra veckan varnade japanska företag att de skulle behöva lämna Storbritannien om handelshinder efter Brexit gjorde dem olönsamma.

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, UK