Johnson håller hårt #Brexit stance i tal som syftar till att mäta staket

| Februari 16, 2018

Brittisk utrikesminister Boris Johnson (avbildad) visade lite tecken på att mildra hans tuffa inställning på Brexit i ett tal på onsdag (14 februari) som syftade till att lindra oro bland de europeiska unionens väljare om den ekonomiska inverkan som lämnar blocket, skriva Andrew MacAskill och Alistair Smout.

Johnson är bland dem som pressar efter en hårdare Brexit, som skulle flytta Storbritannien bort från EU-reglerna, och han sa på onsdagen att landet borde få lov att ta ett annat tillvägagångssätt för lagstiftning inom områden som finansiella tjänster och medicinsk teknik.

Men premiärministern Theresa Mays konservativa regering, som landet, förblir djupt splittrad i frågan som klockan tikar mot det formella utgångsdatumet, 29 mars, 2019.

I den första av en rad anföranden av statsministrarna menade att krossa en sådan vision, sa Johnson att fördelarna med att vara på EU: s inre marknad och tullunionen var "ingenting som iögonfallande eller oföränderliga" som deras anhängare argumenterar.

Men företagsledare sa att Johnsons tal misslyckades med att stava ut Storbritanniens framtida förhållande till 27 andra medlemmar i EU, vilket är överlägset största handelspartner.

"Det är inte något bra V-tecken från Dovers klippor", sa han och hänvisade till en oförskämd brittisk handbehållning. "Det är uttryck för en legitim och naturlig önskan att självstyra folket, genom folket, för folket."

Några i maj regering, inklusive finansminister Philip Hammond, favoriserar en "mjuk Brexit" där Storbritannien håller sig så nära inriktad som möjligt på blocket för att minimera störningar i ekonomin. Hammond och maj röstade för att stanna i EU.

Många företagsledare, angelägna att behålla gränsöverskridande försörjningskedjor, stöder den mjukare inställningen till Brexit.

"Företagen blir alltmer oroliga för den brist på detaljer som kommer från regeringen, och detta tal (av Johnson) gör inte sin plan något tydligare", säger Stephen Phipson, chef för EEF, en tillverkningsindustrikoncern.

Johnson sa att det skulle vara "arg" för att sluta med en lösning som inte tillåter Storbritannien att njuta av de ekonomiska friheterna att lämna EU, men han sa att han var glad för att Storbritannien skulle vara föremål för EU-lagstiftning under en planerad övergångsperiod efter mars 2019, för att ge företagen större säkerhet.

Det återstår att se vilken sida av debatten maj kommer så småningom att återvända. Hon beror på att träffa tyska kansler Angela Merkel på fredag ​​som Storbritannien och resten av EU försöker komma överens om villkoren för en övergångsöverenskommelse för att släppa Storbritanniens utträde.

I ett tecken på hur strikta förbindelser över den engelska kanalen förblir, förnekade Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att han ville ha ett "europeiskt superstat" efter Johnson sa att Brexit var en möjlighet att avvisa vad han kallade EU: s önskan om att skapa en övergripande europeisk stat.

Johnson anklagade vissa brittiska "återstående" anhängare för att försöka omvända Brexit, eventuellt genom en andra folkomröstning, och sade att detta skulle kraftigt förvärra Storbritanniens politiska avdelningar.

Han använde också sitt tal för att avvisa uppfattningen att Brexit skulle leda till att Storbritannien blev mer insulärt.

Han sa att britterna skulle fortsätta att gå i pension till Spanien, eleverna skulle fortfarande fortsätta på utländska börser till Europa och länder som USA ökade exporten till EU dubbelt så snabbt som Storbritannien trots att de var utanför sitt medlemskap.

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, UK