EU snubbar Storbritanniens post- # Brexit-handelskrav, erbjuder banker ingen speciell affär

| Mars 13, 2018

EU förra veckan erbjöd Storbritannien ett frihandelsavtal för sina post-Brexit-band som föll bra under ambitioner som premiärminister Theresa May uttryckte för landets dominerande finanssektor, skriva gabriela Baczynska och Jan Strupczewski.

I ett utkast från Reuters sade de övriga EU-medlemmarna i 27 att de ville ha ett nära samarbete med Storbritannien, men dess djup skulle begränsas av Storbritanniens egna önskemål att lämna den inre marknaden och tullunionen.

"På grund av Brexit kommer vi att springa ifrån varandra", sade ordföranden för EU: s ledare Donald Tusk till en presskonferens och levererade ett budskap som kontrasterade kraftigt med Mays uppmaning till framtida handel att vara så "friktionslös som möjligt".

Med hänvisning till vad han kallade det första frihandelsavtalet någonsin för att lossa ekonomiska band sa han att det skulle göra bilateral handel "mer komplicerad och dyr än idag för oss alla."

Tusk sade att, medan han förstod Mays mål att göra Brexit till en framgång för Storbritannien, var det inte EU: s mål.

Viktigt sagt sade blocket att Storbritannien skulle behandlas som något annat tredjeland när det gällde finansiella tjänster - vilket London hade pressat att ingå i framtiden.

Finansiella tjänster genererar mer än 10% av Storbritanniens ekonomiska produktion och är det enda området där det har ett handelsöverskott med EU, vilket gör London mycket angeläget att behålla bankernas nuvarande tillgång till kontinentala Europa.

Men texten säger i framtiden att Storbritanniens finansiella företag bara skulle ha rätt att fungera i EU "enligt värdstatets regler", vilket återspeglar "att Storbritannien kommer att bli ett tredjeland och Unionen och Förenade kungariket kommer inte längre att dela gemensam lagstiftning, tillsyn, verkställighet och rättsväsende. "

I ett tecken kan vissa stora banker tappa tålamod med den långvariga osäkerheten om framtiden, Goldman Sachs (GS.N) har lagt mer än ett dussin brittiskbaserad bank-, försäljnings- och handelspersonal på varsel för att flytta till Frankfurt inom några veckor.

Det är ett av de första påtagliga tecknen på att banker börjar agera på Brexit beredskapsplaner för att behålla vad EU kallar passningsrättigheter - möjligheten att erbjuda tjänster till alla EU-kunder via bara en lokal licens.

Brittiens finansminister Philip Hammond (avbildad) kallade EU-riktlinjerna en mycket tuff position som någon skicklig förhandlare skulle börja med.

Medan EU säger att det inte vill utreda Storbritannien, kommer handelsavtalet att komma som ett annat slag mot Storbritannien. Bloc har också nyligen redogjort för sina beredskapsplaner för att undvika en irländsk gräns efter Brexit, vilket Storbritannien sade skulle undergräva sin konstitutionella suveränitet.

Eftersom det inte finns några passningsrättigheter för sina banker, kan det bästa alternativet London hoppas på är likvärdighet, där de kan få mer tillgång till EU-marknaden om brittiska finansiella regler, men inte identiska med EU, ses av blocket för att uppnå samma mål.

Men Hammond sade att EU: s ekvivalensregler för tredjeland skulle vara helt otillräckliga och kritiserade den enda patchy tillgång som den ger, liksom möjligheten att återkalla det med kort varsel.

GS.NNew York Stock Exchange
-1.58(-0.59%)
GS.N
  • GS.N

Han sa att en bättre lösning skulle vara ömsesidigt erkännande och ömsesidigt likvärdighet, med rimliga uppsägningsperioder.

Han hävdade också att Storbritannien och EU skulle kunna nå ett mycket bättre avtal om finansiella tjänster än EU hade nått med Kanada. Kanadensiska finansiella företag måste inrätta en närvaro inne i blocket och följa sina regler om de vill göra affärer där.

Utkastet till EU-riktlinjer, som kommer att utarbetas av diplomaterna för att godkännas av blokken 27: s nationella ledare i slutet av mars, säger att tjänster kommer att ingå i avtalet, men stavar ut tydliga gränser för vad som kan erbjudas.

"Ett sådant avtal kan inte erbjuda samma fördelar som medlemskap och kan inte utgöra deltagande i den inre marknaden eller delar av dessa", läste texten.

Tusk sa att tjänster skulle omfattas av det framtida arrangemanget med London men betonade: "Ingen medlemsstat är fri att välja endast de sektorer på den inre marknaden som den gillar ... På samma sätt är en pick-and-mix-strategi för en icke- medlemsländerna är ur frågan. "

I december föreslog Bank of England att EU-banker i Storbritannien skulle kunna fortsätta som filialer i London efter Brexit - med villkoret om ömsesidighet från Bryssel - för att undvika att långivare måste hitta extra kapital för att bli fulla dotterbolag.

Istället stämmer EU-förslaget med gruppens traditionella strategi för att hantera banker från tredjeländer.

"Det betyder dubbel reglering. Du arbetar i London enligt brittiska regler och vissa element skulle vara enligt deras regler för gränsöverskridande tjänster, säger Barney Reynolds, en partner vid advokatfirman Shearman & Sterling.

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, UK