Invincible corruption: #Ukraine riskerar att bli nästa staging post för #IllegalAcohol i EU

| Mars 13, 2018

Korruption i Ukraina avskyr mer än 2% av den ekonomiska tillväxten ", konstaterade Jost Ljungman - IMF: s fasta representant för Ukraina. "Det handlar inte bara om rättvisa. Det är också en viktig ekonomisk fråga ". I 2017 lämnade EU Ukraina med hjälp av ett tillfredsställande bistånd på mer än 174 miljoner euro (i 2018 är den beräknade mängden EU-stöd cirka 208 miljoner euro).

Unionen fortsätter att vara en av de största ekonomiska givarna i Ukraina, ranking först i antalet projekt som genomfördes i 2017. En av de viktigaste anvisningarna som godkänts av Europeiska kommissionen inom ramen för strategidokumentet om bistånd till Ukraina för 2018-2020[1] är ekonomisk utveckling, förbättring av företagsklimatet och kampen mot korruption.

EU ger alla möjliga medel för att stärka institutionerna och gott styre, bland annat när det gäller att säkerställa rättsstatsprincipen. Enligt Transparency International var korruptionsnivån i Ukraina i 2017 högst i Europa, eftersom landet förvärrade sina positioner och ockuperade endast 130th-positionen i Corruption Perception Index[2].

Korruption Uppfattning Index © / Transparency International

Det är välkänt att Ukraina är den viktigaste källan till cigarettsmuggling i Europa, men de senaste åren har smugglad alkohol blivit vanligare på den europeiska marknaden. Ukraina riskerar att upprepa litauens historia, eftersom det officiellt erkändes som "transitpunkt" för illegal alkohol i EU. Andelen skuggekonomi i Litauen ligger över 30% - den största i Europeiska unionen, medan tillgången på punktskattepliktiga varor är en av de lägsta i Europeiska unionen. Alkoholhaltiga drycker i Litauen är dyraste i hela Europeiska unionen jämfört med befolkningens inkomster[1].

Illegal Alkoholproduktion i Kiev © / Press Service av Ukrainas säkerhetstjänst

Situationen med alkoholmarknaden i Ukraina utvecklas exakt på samma sätt. De flesta länder i den så kallade ”vodkabältet of Europe” - Estland, Lettland, Litauen, Polen, Moldavien och Vitryssland - kännetecknas av hög alkoholkonsumtion och dödlighet av denna anledning och de flesta av dem är grannar i Ukraina. Det kan förutses att inflödet av lågkvalitativ alkohol från Ukraina till dessa länder kan orsaka en ökning av sjukdomar och surrogatalkoholförgiftning.

Alkoholförbrukningen, och därmed belastningen av alkoholrelaterad sjukdom, är högre i Europa än någonstans i världen. Den lågkvalitativa alkoholen är som regel alltid flera gånger billigare än originalet, eftersom den produceras utan att man överensstämmer med normer och tekniker och använder lågkvalitativa sprit, vanligtvis tekniskt. Om 10 tusen människor dör årligen av förgiftning av surrogat [1].

Illegal Alkoholproduktion i Kiev © / Press Service av Ukrainas säkerhetstjänst

Idag har Ukraina absolut okontrollerad och oreglerad alkoholproduktion. Dessutom är Ukraina det enda landet där statligt monopol på dess produktion fortfarande existerar. Det betyder att alkoholindustrin är under full kontroll och inom ansvaret för statliga organ. Samtidigt har den dramatiska ökningen av punktskatter - nästan till EU-ländernas nivå - och följaktligen i priserna lett till en ökning av surrogatalkoholproduktionen. Enligt Internationella valutafonden är produktionen av olaglig alkohol i Ukraina ungefär 60% av hela marknaden, medan den i andra länder uppgår i genomsnitt inte mer än 25%[2].

Illegal alkoholproduktion i Cherkasy-regionen © / Press Service av Ukrainas polis

Enligt undersökningarna av den ukrainska människorättsorganisationen för korruptionsbekämpning producerar åtminstone hälften av de statliga destillerierna olagliga sprit och 10 från 30-fabriker är engagerade i produktion av förfalskade varor. Romerska bochkala, chefen för antikorruptionsorganisationen och ukrainska människorättsaktivisten rapporterar att statliga myndigheter i själva verket inte vidtar några åtgärder för att bekämpa olaglig alkoholproduktion. Oftast skyddar och brottsbekämpande myndigheter och tjänstemän sådana företag.

"Oleksandria Blig" - en av 10 fabriker-producenter av olaglig vodka © / Pravdorub

Enligt revisionen av det internationella företaget PwC, på grund av den "svarta marknaden", får Ukrainas budget inte mer än 12 miljarder hryvnias (360 miljoner euro) årligen. I grund och botten kompenserar de europeiska skattebetalarna ukrainers förluster relaterade till korruption och total ineffektivitet hos statliga myndigheter. Medan EU fördelar 208 miljoner euro för att bekämpa korruption tar den illegala alkoholmarknaden i Ukraina bort 360 miljoner euro från landets budget.

Dessa frågor behandlas redan aktivt av europeiska parlamentsledamöter och kommer att läggas på dagordningen för nästa arbetsmöte med den ukrainska regeringen. Kanske är det dags att använda politiskt inflytande på ukrainska myndigheterna och brottsbekämpande myndigheter, för att uppmuntra reformer mot korruption i befintliga monopol på produktions alkohol och olaglig vodka marknaden, vilket kan ge ukrainska budget nästan 360 miljoner euro för den ekonomiska utvecklingen.

[1] http://ec.europa.eu/transparency/regcomitology/index.cfm?do=Search.getPDF&ds_id=53928&version=1&AttLang=en&db_number=2&docType=DRAFT_MEASURE

[2] https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017

[3] http://www.eurocare.org/library/updates/lithuania_the_heaviest_drinking_country_in_the_world

[4] http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/publications/2012/european-action-plan-to-reduce-the-harmful-use-of-alcohol-20122021

[5] https://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/index.aspx

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, Alkohol, Ekonomi, EU, Ukraina