Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Stöd till #DevelopmentProjects måste fortsätta i alla EU-regioner efter 2020, säger MEPs

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Alla EU-regioner bör fortsätta att få tillräckliga resurser för att samfinansiera sina regionala utvecklingsprojekt efter 2020, säger parlamentsledamöterna.

EU:s sammanhållningspolitiska budget måste förbli tillräckligt stor efter 2020 för att finansiera EU:s investeringar i regionala utvecklingsprojekt som är kapabla att möta nuvarande och framtida utmaningar, säger parlamentsledamöter för regionala utvecklingsutskottet i en icke-lagstiftningsresolution som antogs med 35 röster mot fyra och en nedlagd röst. .

De betonar att en koncentration av sammanhållningspolitiken på EU:s minst utvecklade regioner som svar på en förlust av medel på grund av Brexit "skulle hindra framsteg i politiska prioriteringar för hela Europeiska unionen".

Oro över kommande EU-budgetförslag efter 2020

 Ledamöterna är "extremt oroade" över att många EU-regioner skulle uteslutas från sammanhållningspolitikens räckvidd i de scenarier som nyligen presenterats av EU-kommissionen för EU:s långtidsbudget, den fleråriga budgetramen (MFF).

De efterlyser en ambitiös budget för att matcha de utmaningar som regionerna står inför, och säger att sammanhållningspolitiken inte får göras till en "justeringsvariabel", och betonar att sammanhållningspolitikens "täckning av alla EU-regioner är en "röd linje" för Europaparlamentet ”.

 Sammanhållningspolitiken är inte en lösning på alla kriser

Annons

Sysselsättning, social integration, fattigdomsbekämpning, stöd till innovation, digitalisering, stöd till små och medelstora företag och nystartade företag, klimatförändringar, cirkulär ekonomi och infrastruktur bör utgöra prioriterade områden för framtida sammanhållningspolitik, står det i texten. Sammanhållningspolitiken kan också hjälpa till att möta nya utmaningar, såsom säkerhet eller integration av flyktingar under internationellt skydd, men "det kan inte vara lösningen på alla kriser", tilläggs det.

Nya kriterier för tilldelning av medel

Även om regional BNP per capita förblir huvudkriteriet för tilldelning av EU:s sammanhållningsfond, bör andra kriterier också beaktas för att ge en mer exakt bild av de socioekonomiska förhållandena, betonar parlamentsledamöterna. De förespråkar att man använder sociala, miljömässiga och demografiska kriterier, särskilt arbetslöshetsgraden och ungdomsarbetslösheten.

Referent Marc Joulaud (EPP, FR) sade: "Med denna omröstning sänder utskottet för regional utveckling ett starkt budskap om en ambitiös sammanhållningspolitik som omfattar alla EU-regioner inför kommissionens förslag om nästa fleråriga budgetram. Baserat på ett brett samråd med lokala och regionala myndigheter och stödmottagare på plats, betonar rapporten som antogs i dag behovet av att förenkla sammanhållningspolitiken och föra Europa närmare sina medborgare genom konkreta projekt."

Bakgrund

Uppgifter om EU:s sammanhållningspolitiks bidrag till tillväxt, sysselsättning, transport, energi, miljö, utbildning och yrkesutbildning under programperioden 2014–2020, inklusive hjälp till 1.1 miljoner små och medelstora företag; anges i Sjunde sammanhållningsrapporten, publicerad av Europeiska kommissionen i oktober 2017.

Dessa bidrag ledde direkt till skapandet av ytterligare 420,000 7.4 nya jobb, hjälpte mer än 8.9 miljoner arbetslösa att hitta jobb och över XNUMX miljoner människor att få nya kvalifikationer.

Kommissionen kommer att lägga fram sina förslag i maj för nästa fleråriga budgetram och regelverket för nästa europeiska struktur- och investeringsfonder efter 2020.

Nuvarande EU-finansiering för regional- och sammanhållningspolitiska projekt som föreslås av EU-länder för att skapa tillväxt och jobb och minska ekonomiska klyftor mellan EU:s regioner uppgår till 351.8 miljarder euro, eller 32.5 % av EU:s budget för 2014–2020.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend