#EUUSPrivacyShield måste förbättras, inte avskaffas, säger EPP

| Kan 28, 2018

EU-USA: s sekretessskydd ger rättssäkerhet i frihandel och skydd av uppgifter. hotar det nu skulle vara ett steg tillbaka för europeiska företag och medborgare. Men som Europeiska kommissionen också har understrukit tidigare, finns det utrymme för förbättringar och ett antal frågor måste åtgärdas för att säkerställa sin maximala fördel.

En rapport om hur EU-USA: s skyddsskydd skyddar sig, vilket skapar en ram för säker överföring av data mellan EU och USA, röstades om 24 maj i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor.

Axel Voss MEP, EPP-gruppens talesman på ämnet, insisterar på att Privacy Shield är ett oersättligt verktyg som hjälper europeiska företag och skyddar våra medborgare. Därför bör vårt fokus vara på att förbättra, inte avskaffa det.

"Rapporten påpekar rättvisa några utestående frågor när det gäller att skydda privatlivet på amerikanska sidan, till exempel bättre övervakning av företagens efterlevnad av sina skyldigheter och regelbundna sökningar för företag som gör falska påståenden om deras deltagande i Privacy Shield. Ändå får vi inte glömma att Privacy Shield har under de senaste två åren skyddat data överfört mellan nästan 3000-certifierade europeiska och amerikanska företag. Det minskar den administrativa bördan för företagen och håller en rädd miljö för medborgarnas uppgifter när exempelvis en europeisk resebyrå och ett amerikanskt hotell behöver byta namn, kontaktuppgifter och kreditkortsnummer om sina kunder. "

Reagerar på utkastet till betänkande betonade Voss: "Även om det är sant att USA måste göra mer och snabbare för att leverera sina åtaganden i övervakningen av ramen, vet vi nu efter en djup revision att stora delar av Privacy Shield har bevisat funktionell och säker. Kritiken att försenade nomineringar inom den amerikanska regeringen har förhindrat att avtalet fungerar korrekt eller att tillräckliga skyddsåtgärder inte ges, är helt enkelt inte sanna. "

Axel Voss är medveten om frågorna Cambridge Analytica, som är certifierad under Privacy Shield, som har tagits upp när det gäller sekretessskyddets funktion: "Som någon lag kommer Privacy Shield-arrangemanget inte helt att förhindra framtida dataöverträdelser. De sanktioner som föreskrivs för överträdelser, inklusive det slutliga borttagandet av företag från Privacy Shield-listan, kommer dock att ha avskräckande effekt. De berörda företagen måste återgå till andra rättsliga grunder för överföringar som bindande företagsregler, vilket tar år att godkännas. Privacy Shield representerar också ett effektivt verktyg som möjliggör snabb information mellan EU och USA om sådana fall, inklusive Cambridge Analytica. Vi förväntar oss därför att de amerikanska myndigheterna tar klara och strikta åtgärder mot alla företag som inte följer Privacy Shield utan att straffa europeiska företag som följer reglerna genom att sätta handelshinder. "

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: ,

Kategori: En framsida, Företag, Data, Dataskydds, EU, Massövervakning, Safe Harbour, US

Kommentarer är stängda.