Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#ETIAS - Förstärkning av EU: s gränssäkerhet: Resenärer som inte omfattas av visum kommer att förhandsgranskas

DELA MED SIG:

publicerade

on

Icke-EU-medborgare som är undantagna från viseringskrav måste få ett tillstånd innan de reser till EU, enligt nya regler som stöds av parlamentet torsdagen (5 juli).

Den nya European Travel Information and Authorization System (ETIAS), som bör vara i drift 2021, kommer att möjliggöra avancerade kontroller av viseringsfria resenärer och de som anses utgöra en säkerhetsrisk, irreguljär migration eller epidemi kommer att nekas tillträde.

Medborgare i mer än 60 länder och territorier undantagna från viseringskrav för att resa in i EU måste fylla i ett elektroniskt formulär innan den planerade resan med sina personuppgifter (inklusive namn, födelsedatum och födelseort, kön och nationalitet), resedokumentinformation (giltighet, utfärdandeland) , hemadress och kontaktinformation, och det europeiska landet för första avsedda inresan.

Resetillståndet kommer att kosta 7 - gratis för resenärer under 18 och de över 70 år - och det kommer att vara giltigt i tre år, eller tills resedokumentet löper ut.

Frågor om straffregister och resor till konfliktzoner

Den sökande kommer också att behöva informera myndigheterna om alla fällande domar för allvarliga brott (som terrorism, sexuellt utnyttjande av barn, människohandel eller narkotikahandel, mord och våldtäkt), om vistelser i specifika krigs- eller konfliktområden och om tidigare administrativa beslut som kräver att de lämnar ett land under de senaste tio åren.

När det gäller terroristbrott kommer perioden att sträcka sig till de föregående tjugo åren, och ytterligare klargöranden om datum och land för fällande dom kommer att krävas.

Annons

Ytterligare kontroller för att bedöma potentiell risk

Varje ansökan kommer automatiskt att kontrolleras mot alla relevanta databaser för att bland annat verifiera om resedokumentet som används har rapporterats förlorat eller stulet och om personen är efterlyst för arrestering. De allra flesta sökande kommer att få sitt tillstånd nästan omedelbart.

Om det finns en eller flera träffar vid verifiering av dokumenten, eller ett positivt svar på någon av frågorna om kriminalregister, resor till konfliktområden och order att lämna ett land, kommer uppgifterna att kontrolleras manuellt och risken för säkerhet, migration eller epidemi individuellt bedömd.

Kinga Gál (EPP, HU), parlamentets föredragande, sade: "ETIAS kommer att överbrygga den befintliga informationsklyftan om viseringsfria resenärer genom att bedöma om de utgör en säkerhet, illegal migration eller hög epidemirisk innan de anländer till den yttre gränsen. Detta nya system kommer avsevärt att bidra till att öka säkerheten för EU-medborgare. Det är därför ett viktigt steg framåt mot starkare och smartare informationssystem för gränser och säkerhet.”

Nästa steg

Förordningen antogs med 494 röster för, 115 emot och 30 nedlagda röster. Efter parlamentets grönt ljus måste lagstiftningen formellt antas av ministerrådet och sedan offentliggöras i den officiella tidningen. Målet är att det ska vara i drift 2021.

 

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend