MEPs reagerar på brott mot de mänskliga rättigheterna i #Moldova, #Burundi och #Somalia

| Juli 9, 2018

Europaparlamentsledamöterna fördömde bristen på respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen i Moldavien, Burundi och Somalia i resolutioner som röstades förra veckan.

Moldavien: MEP-talar för respekt för rättsstatsprincipen och demokratin

Parlamentsledamöterna fördömer Moldaviens högsta domstols beslut att ogiltigförklara resultaten av valet till borgmästaren i Chişinău, med motiveringen att båda kandidaterna, som på dagen för valet använde sociala medier för att uppmuntra människor att rösta, bröt valrättslagen .

De delar krav från tusentals människor som protesterar på gatorna i Chişinău för att respektera väljarnas vilja och uppmanar de moldaviska myndigheterna att reformera rättsväsendet för att förhindra att situationen stiger ytterligare.

I resolutionen betonas att beslutet att ogiltigförklara omröstningen inte respekterar demokratiska mekanismer, och uppmanar därför Europeiska kommissionen att avbryta eventuella förutbetalda betalningar av makroekonomiskt stöd till Moldavien.

Beslutet godkändes med 343 röster till 35, med 160 nedlagda röster.

Burundi bör garantera yttrandefrihet och mångfald av medierna

Europaparlamentsledamöter avvisar hot, repression och trakasserier från journalister och människorättsförsvarare och uppmanar de burundiska myndigheterna att garantera respekten för rättsstatsprincipen och de mänskliga rättigheterna, såsom rätten till yttrandefrihet och mediafrihet.

De kräver ett slut på ytterligare utbetalningar till de burundiska trupperna som är involverade i FN: s och AU: s fredsbevarande uppdrag, som har använts av regeringen för att dölja inhemska problem i landet.

Europaparlamentet uppmanar regeringarna i regionen att se till att flyktingarnas återvändande är frivilligt, baserat på välgrundade beslut och utförda i säkerhet och värdighet. 413,000-personer har flyttat landet sedan presidenten meddelade att han kommer att springa för en tredje sikt.

Beslutet antogs genom händer.

Somalia: mer måste göras på mänskliga rättigheter

Parlamentsledamöter erkänner de framsteg som gjorts av den federala regeringen i Somalia, eftersom det tog makten i 2012, men betonar behovet av ett allmänt valförfarande som ska vara på plats för nästa val och vikten av att upphöra med kränkningar av de mänskliga rättigheterna, som är utbredd i landet och rikta kvinnor, barn och minoriteter i synnerhet.

De uppmanar de somaliska myndigheterna att öka sina ansträngningar för att stärka rättsstatsprincipen, att stoppa skrämmande av journalister och människorättsförsvarare, tillåta att fackföreningar bildas och att utreda och straffa de som begår brott mot de mänskliga rättigheterna.

Parlamentsledamöterna uppmanar den somaliska presidenten att pendla i väntan på dödsstraffsätt och granska strafflagen, anpassa landets lagstiftning till sina internationella skyldigheter för mänskliga rättigheter och behandla barnsoldater som offer för terrorism och krig, snarare än förövare.

Beslutet antogs genom händer.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: ,

Kategori: En framsida, katastrofer, EU, Europaparlamentet, Europeiska unionens solidaritetsfond, Moldavien, Somalia

Kommentarer är stängda.