Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ireland’s #Donnery applies to be #ECB supervisory chief

DELA MED SIG:

publicerade

on


Irländska centralbankens vice guvernör Sharon Donnery
(avbildad), som leder Europeiska centralbankens arbetsgrupp för dåliga lån, har blivit den första personen att offentligt lägga fram sitt namn för posten som ordförande vid bankens Single Supervisory Mechanism (SSM), skriver Padraic Halpin.

ECB inledde processen förra månaden att leta efter en expert för att efterträda tillsynschefen Daniele Nouy och övervaka en sektor som fortfarande tyngs av nödlidande lån och svag lönsamhet efter blockets skuldkris.

Nouy, ​​som startade SSM från grunden 2014, kommer att avgå när hennes femårsperiod slutar den 31 december. Potentiella kandidater hade fram till fredag ​​(24 augusti) på sig att söka.

Medierapporter har också nämnt den europeiska bankmyndighetens ordförande Andrea Enria, ECB-tillsynsmannen Ignazio Angeloni och den tidigare holländska tillsynsmannen Jan Sijbrand bland potentiella kandidater.

Tre seniora italienska bankkällor sa till Reuters förra månaden att de förväntade sig att Enria, 57, skulle söka, där en av dem såg honom som det "perfekta valet".

Även om det är upp till individer att ansöka, kommer sannolikt ingen kandidat att lyckas utan deras hemregerings godkännande och en direkt lobbyinsats bland euroområdets medlemmar.

Kapplöpet om att ersätta ECB-chefen Mario Draghi 2019 kan också påverka den kortlista över tillsynsmyndigheter som ECB ställer upp på innan man lägger ett slutgiltigt förslag till EU-rådet under hösten efter samråd med bland annat Europaparlamentet och rådet.

Annons

ECB kan också komma under press att hitta en kvinna för jobbet eftersom endast två av dess 25 ECB-rådsmedlemmar är kvinnor. Parlamentet har pressat EU-nationer i flera år att välja fler kvinnor till ECB:s främsta jobb, något de misslyckades med när de valde de Guindos som vicepresident tidigare i år.

Donnery, som började på Irlands centralbank som ekonom 1996, blev dess direktör för kreditinstitut 2014 och befordrades till rollen som vice guvernör två år senare, den första kvinnan som innehade rollen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend