Anslut dig till vårt nätverk!

Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR)

EU kritiserade planen för att öka #FishingFleets

DELA MED SIG:

publicerade

on


Kampanjer som försöker skydda globala fiskbestånd säger att ett EU-förslag om att finansiera fiskebåtar i flottorna i Europas yttersta randområden bryter mot blockets internationella åtaganden och kommer att leda till överexploatering,
skriver Financial Times.

Europeiska kommissionen har lagt fram planer för att tillåta medlemsländer att hjälpa till att köpa båtar till fiskeflottorna i de franska, portugisiska och spanska utomeuropeiska territorierna – inklusive Kanarieöarna, Guadeloupe, Madeira och Franska Guyana. Kommissionen säger att dess plan skulle uppmuntra hållbart fiske och bredare utveckling i bräckliga ekonomier som är avlägsna och sårbara för klimatförändringar. Dessa "ytterregioner" är värd för 80 % av blockets biologiska mångfald.

Klaudija Cremers, advokat för miljökampanjen Client Earth, sa: "Vi är mycket oroade över att beviljande av statligt stöd till extra fiskefartyg i EU:s utomeuropeiska territorier kommer att leda till farliga nivåer av överfiske. Liknande subventioner tidigare har visat att så är fallet.” En talesperson för kommissionen försvarade den föreslagna åtgärden och sa att statligt stöd "endast kan beviljas om det finns tillräckligt med vetenskaplig information för att tydligt visa att de bestånd som det nya fartyget potentiellt skulle rikta in sig på är i ett hälsosamt tillstånd".

Kampanjer är oroade över att skyddet inte kommer att vara effektivt, och pekar på en parlamentarisk rapport från 2017, som säger att det inte finns tillräckligt med data för att bedöma hälsan hos fiskebestånden i de relevanta regionerna. År 2015 fiskades en tredjedel av världens bestånd på biologiskt ohållbara nivåer, upp från 10 % 1974, enligt den senaste rapporten om världens fiske från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Bryssel förslag skulle upphäva ett förbud mot att tillhandahålla statliga medel för att öka EU:s fiskeflottakapacitet, vilket har funnits i större delen av blocket sedan 2004 och i de yttre regionerna sedan 2006. Länder har förhandlat om att få ett slut på subventioner som bidrar till överkapacitet och överfiske sedan 2001, inklusive i pågående samtal från Världshandelsorganisationen.

EU:s förslag till nästa fiskeribudget från 2020 skulle också förbjuda finansiering som ökar fiskekapaciteten. Utöver risken för ökad fiskekapacitet oroar sig aktivisterna också för att den nya subventionen kan öka trycket för liknande fiskestöd i andra delar av EU och undergräva internationella framsteg. "[Den föreslagna subventionen] sänder en farlig signal från Europa till politiska ledare runt om i världen att sådana subventioner bör tillåtas", sa Cremers. Även om blockets utomeuropeiska territorier har haft särskild EU-status sedan 1999, vilket ger dem extraordinär hänsyn när det gäller vissa fackliga regler, "ger detta inte EU en blankocheck för att strunta i dess löften att stoppa överfiske och försumma sina internationella åtaganden", sa hon. .

Fisket i EU:s utomeuropeiska territorier, som utgör cirka 5 procent av blockets totala flotta, fick årliga subventioner värda 15 miljoner euro mellan 2007-13, och växte till 27.5 miljoner euro mellan 2014-20, enligt kommissionens siffror. Kommissionens offentliga samråd om planen avslutas i slutet av september; nya regler skulle ses över av medlemsstaterna och skulle kunna vara på plats redan i november. EU:s yttersta randområden är Portugals Azorer och Madeira; Spaniens Kanarieöarna; och Frankrikes Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion och Saint-Martin.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend