Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Myanmar – ALDE-gruppen uppmanar Europaparlamentet att återkalla Aung San Suu Kyis Sacharovpris

DELA MED SIG:

publicerade

on


Den liberala och demokratiska gruppen i Europaparlamentet uppmanar kammaren att återkalla Sacharovpriset som delades ut 1990 och mottogs 2013 av Aung San Suu Kyi, på grund av hennes bristande moraliska ledarskap och medkänsla inför rohingyakrisen. Rapporten från den oberoende internationella faktainsamlingen i Myanmar, som släpptes av FN:s råd för mänskliga rättigheter, pekar på statsråden Aung San Suu Kyi för att inte använda henne
de facto ställning som regeringschef, inte heller hennes moraliska auktoritet, för att hejda eller förhindra händelserna som utvecklas, eller söka alternativa vägar för att möta ansvaret att skydda civilbefolkningen.

ALDE-ledamoten Urmas Paet (Estniska reformpartiet), sa att Europaparlamentet har en moralisk plikt att uppfylla: ”Fyra år efter att Aung San Suu Kyi fick Sacharovpriset begick Myanmar folkmord mot rohingya-minoriteten. Europaparlamentet bör dra tillbaka Sacharovpriset från Myanmars ledare för att sända ett tydligt budskap om att dessa fruktansvärda brott inte kommer att gå utan straff. Jag uppmanar också FN:s säkerhetsråd att stödja en remiss av burmesiska militärer som är inblandade i övergrepp till Internationella brottmålsdomstolen.”

ALDE MEP, Beatriz Becerra (Independent, Spain), Vice-President of the Subcommittee on Human Rights, added: “Aung San Suu Kyi has abandoned the values that made her deserve the Sakharov Prize in 1990, and for this reason the European Parliament should withdraw it. If we do not, we will be devaluing one of the best initiatives we have to promote freedom of conscience and human rights, and also the memory of Sakharov himself, a man who upheld his principles until the end of his days.”

FN-rapporten drar slutsatsen att högsta militära befälhavare i Myanmar bör utredas och åtalas för de "allvarligaste" brotten mot civila enligt internationell rätt, inklusive folkmord. Mer än en miljon människor har flytt det extrema våldet i delstaten Rakhine i Myanmar, sökt skydd i Bangladesh och skapat världens snabbast växande flyktingkris.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend