Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Evangelisk-luthersk ärkebiskop: "Religiös harmoni i #Kazakstan betyder att respektera vår tro, respektera andra"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Jurij Novgorodov (avbildad), ärkebiskop för den evangelisk-lutherska kyrkan i Kazakstan och representant för World Lutheran Association, diskuterade kyrkliga aktiviteter, rollen för Congress of Leaders of World and Traditional Religions och relationer till de andra bekännelserna i Kazakstan med Astana Times, skriver Meruyert Abugaliyeva.

Jurij Novgorodov. Fotokredit: Evangelisk-lutherska kyrkans Facebook-konto.

”Kyrkans uppdrag är att förkunna evangeliet; med andra ord sprida nyheter om försoning med Gud, förlåtelse och frälsning. Människor samlas i tempel för att lyssna och be tillsammans”, sa han.

Bland övriga aktiviteter som bedrivs av kyrkan finns diakonaltjänst; med andra ord socialtjänst och välgörenhetsarbete.

"Under många år med den romersk-katolska kyrkan drev vi ett projekt under parollen "Varje barn ska ha en familj", menat att hjälpa mödrar som nyligen hade fött barn att behålla sina barn. Detta innebär inte bara övertalning, utan också tillhandahållande av boende, mat, nödvändiga varor för både modern och barnet. Det viktigaste är dock att hjälpa mamman att återuppbygga sin relation med sin familj”, tillade Novgorodov.

I mer än 15 år har den lutherska kyrkan tillhandahållit mat till hemlösa i Kokshetau med hjälp av landsbygdssamhällen som tillhandahåller jordbruksprodukter.

Annons

Det finns också ett projekt för att stödja familjer med ensamstående föräldrar och personer med funktionsnedsättning. När en ung flicka behövde medicinsk behandling anordnades två välgörenhetsmässor och en konsert av kyrkan för att samla in pengar till henne.

"Vi tillhandahåller inte hjälp som en metod för att locka nya medlemmar till vårt samhälle, vi hjälper till efter behov och vår förmåga oavsett nationalitet eller religiös åskådning," sa han.

Kyrkan ägnar också särskild uppmärksamhet åt uppfostran av landets ungdom.

"Vi har många unga människor bland våra samhällsmedlemmar och vårt främsta mål är att hjälpa de unga att bli sanna medborgare i landet, människor med goda dygder, med tydliga moraliska riktlinjer och förståelse för vad som är bra och vad som är dåligt," Novgorodov förklarade.

September 2017 markerade en av de viktigaste milstolparna i det lutherska samfundets historia i Kazakstan. Den första evangelisk-lutherska kyrkan i Kazakstan på över två århundraden av samhället öppnades i Astana. Kyrkan är en del av World Lutheran Association.

"Drömmen för många kazakiska lutheraner gick i uppfyllelse 2017. Dessförinnan använde vi befintliga lokaler som en kyrka", sa Novgorod.

Hittills finns det 10 juridiska personer som förenar ett 50-tal samfund registrerade i den lutherska kyrkan.

"Även om vi inte för ett skriftligt register över våra medlemmar, tror jag att det finns cirka 70,000 XNUMX människor som tillhör den evangelisk-lutherska kyrkan i Kazakstan", tillade han.

Novgorodov berömde också arbetet för kongressen för ledare för världsreligioner och traditionella religioner och tror att det i år kommer att fungera lika smidigt som någonsin.

”Jag deltog i förberedelserna för och aktiviteterna för den första kongressen 2003 och har varit medlem i kongresssekretariatet sedan 2004. Det är en stor ära för mig att representera Världslutherska federationen, som förenar mer än 70 miljoner lutheraner i världen ," han sa.

"Utan tvekan är kongressen en bra plattform för dialog. Det är viktigt att parter som kan ha konfrontationer med varandra deltar i dess arbete; de sitter vid samma bord, uttrycker sina åsikter och lyssnar förhoppningsvis på varandra. De kunde utbyta åsikter genom sociala medier; men det är mer användbart att se varandra personligen. Det är också bra att Kazakstan återigen agerar som initiativtagare till en dialog som främjar fred, ömsesidig respekt och säkerhet”, tillade han.

Kongressen låter ledarna för religiösa samfund förmedla tankar och lägga fram förslag till världssamfundet och det nationella ledarskapet, anser han.

"På World Lutheran Associations vägnar vill jag än en gång uttrycka tacksamhet till Kazaks president Nursultan Nazarbayev, statliga institutioner och religiösa samfund för en sådan möjlighet att regelbundet träffa ledarna för religiösa samfund i syfte att göra våra liv bättre och säkrare”, sa Novgorodov.

Biskopen noterade också att religiösa samfund och bekännelser i Kazakstan har skapat positiva relationer med varandra. ”Vi har skapat goda relationer, baserade på ömsesidig respekt, med de andra bekännelserna. Det viktigaste är att vi alla förstår att Gud har placerat oss i en båt oavsett våra olikheter och att vi inte kan överleva separat. Vi måste ta hand om vårt land. Vi kan leva lyckliga och bevara vår identitet, men vi måste respektera den andras identitet och erkänna deras rättigheter”, konstaterade han.

"Kazakstan är mitt hem och kazakerna är min familj. Jag önskar att de ska förbli snälla, gästvänliga och ljusa människor.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend