Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU frigör 138 miljoner euro i humanitär och utvecklingsfinansiering för Afrikas #LakeChad-region

DELA MED SIG:

publicerade

on


Den humanitära krisen i Afrikas Tchadsjöbassäng, som påverkar delar av Nigeria, Niger, Tchad och Kamerun, fortsätter att förvärras på grund av utdraget våld, osäkerhet och miljöförstöring. För att hjälpa de mest utsatta samhällena har kommissionen idag tillkännagivit ny finansiering på 138 miljoner euro som kombinerar humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd. Detta är en del av ett övergripande EU-stödpaket för regionen värt 232 miljoner euro.

Christos Stylianides, kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering, talade idag vid högnivåkonferensen om regionen Tchadsjön i Berlin: "De katastrofala effekterna av väpnade konflikter och våld i Tchadsjöns bassäng har haft en allvarlig inverkan i ett område som redan plågas av fattigdom och de extrema effekterna av klimatförändringarna. EU har åtagit sig att fortsätta att hjälpa de mest utsatta. Idag ökar vi vårt humanitära bistånd och utvecklingsbistånd. Det avgörande är att alla parter i konflikten säkerställer full tillgång i hela regionen så att vår hjälp kan nå de behövande.

"Eftersom den humanitära situationen fortfarande är pressad behöver vi också hjälpa till att förbereda regionen för att gå från konflikt till fred – och från bräcklighet till motståndskraft. Vår nya finansiering kommer att investera i sociala tjänster och ta itu med fattigdom, miljöförstöring och effekterna av klimatförändringar. Vi kommer också att stärka några av våra befintliga program i nordöstra Nigeria genom att stärka flickors utbildnings- och återintegreringsinsatser, såväl som hälso- och kosttjänster, säger Neven Mimica, kommissionär för internationellt samarbete och utveckling.

Paketet är en del av EU:s strategi för att bättre koppla samman dess humanitära stöd och utvecklingsstöd, där Nigeria och Tchad båda är pilotländer i detta arbete. Mellan 2014 och 2017 gav EU nära 700 miljoner euro i humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd till regionen.

Bakgrund

Uppdelning av nytt stödpaket:

Det humanitära biståndet som tillkännages idag kommer att gå till fyra länder i regionen: Nigeria (47 miljoner euro), Niger (15 miljoner euro), Tchad (11.8 miljoner euro) och Kamerun (15.1 miljoner euro). Av denna finansiering var 58.75 miljoner euro tillkännages i juli 2018 som en del av det humanitära biståndet från EU till Sahelländerna. Humanitärt bistånd kommer att täcka de akuta mat- och näringsbehoven samt stödja skyddsaktiviteter, tillgång till grundläggande hälsovård och skydd. EU kommer också att stödja försörjning och hjälpa människor att bygga upp sina liv igen.

Annons

Det utvecklingsbistånd som tillkännages idag kommer också att gå till de fyra länderna i regionen: Nigeria (74.5 miljoner euro), Niger (32.2 miljoner euro), Tchad (33.2 miljoner euro) och Kamerun (2.7 miljoner euro), för ett sammanlagt belopp av 143 miljoner euro, varav 34.7 miljoner euro tillkännagavs tidigare i år. Den humanitära situationen i Tchadsjön är extremt bräcklig. Över 2.4 miljoner människor har tvångsförflyttats (inklusive 1.2 miljoner barn), medan våld och otrygghet också har haft en negativ inverkan på mer än 17 miljoner människors liv och försörjning. Omkring 3.6 miljoner människor är i behov av akut mathjälp och 440 000 svårt undernärda barn över hela regionen behöver livräddande hjälp. Den resulterande humanitära krisen är bland de största i världen.

EU:s utvecklingsstöd i regionen inkluderar skapandet av lämpliga säkerhetsvillkor för återvändande och hållbar återanpassning av internflyktingar och flyktingar. stödja omplaceringen av staten för tillhandahållande av grundläggande tjänster (hälsovård, livsmedelstrygghet och utbildning); stödja ekonomisk återhämtning och skapande av arbetstillfällen, särskilt för ungdomar.

Mer information

Nigeria

Niger

tchad

Kamerun

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend